Sagovornici Danasa o Vučićevom "neprimerenom obraćanju" pred decom sa Kosova: Od incidenta u Banjskoj pravi mit i svima stavlja teret na leđa 1Foto FoNet Milica Vučković

Zanimljivo je da Vučić čak koristi i susret s decom sa Kosova da bi poslao poruke i regionu i široj međunarodnoj zajednici, kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, komentarišući obraćanje predsednika Srbije, Aleksandra Vučića javnosti, prilikom dočeka osnovaca, a povodom obeležavanja 20 godina od pogrona Srba sa Kosova, 17. marta, 2004. godine.

I dok se Banjska tretira kao terorizam organizovan od strane države Srbije, a za izvođačem napada Milanom Radoičićem je raspisana i Interpolova poternica, predsednik Srbije je pred decom sa Kosova izrazio zahvalnost svima iz Metohije i čitavog severnog Kosova, ali, posebno naznačavajući i Banjsku, za koju je rekao da ga „proglašavaju mestom zla, ne znajući ko je sve pokušavao da nama Srbima nanese zlo…“.

I predsednik Pokreta slobodnih građana, Pavle Grbović, komentariše za Danas da „umesto da državu i kosovoske Srbe oslobodi pritiska zbog Banjske, od tog incidenta pravi mit i svima nama stavlja teret na leđa koji na kraju najveće posledice ostavlja upravo na tu decu kojoj se obraća“.

Vučić je u uživo prenosu, naglasimo opet, pred osnovcima sa Kosova, istakao da ne isključuje mogućnost da Srbija primeni silu na Kosovu, zbog ponašanja prištinskih vlasti i međunarodne zajednica, koja je podržava.

sonja biserko
foto BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Prema rečima Sonje Biserko, nakon Banjske i krađe izbora Aleksandar Vučić je izgubio poverenje Zapada i značajno mu je smanjen manevarski prostor za manipulaciju.

– Može se čak zaključiiti da međunarodna zajednica veću pažnju posvećuje susednim zemljama koje Srbija svojom politikom destabilizuje, pre svega preko aktivnosti SPC i bezbednosnih službi uz ogromnu, finansijsku podršku – ističe sagovornica Danasa.

Činjenica je da je suverenost Kosova gotovo završena stvar, dodaje, i umesto da se ide u susret normalizaciji i suštinskoj brizi za Srbe na Kosovu predsednik Vučić radikalizuje retoriku, kako bi napravio dimnu zavesu koja ne dozvoljava da se društvo suoči sa stvarnošću.

– Ovakva retorika svakako ima veze i sa činjenicom da predstoje izbori u Beogradu, koje može i da izgubi, ali i u drugim delovima Srbije. Kosovo se opet po ko zna koji put instrumentalizuje da bi se marginalizovale teme koje su od suštinskog interesa većine građana Srbije, ali i da se generiše teza o ugroženosti Srba generalno, i posebno na Kosovu – ističe Biserko.

Međutim, kaže dalje, imajući u vidu izveštaj Pentagona u kome se prognozira mogućnost etničkig konflikta na Balkanu, ipak treba obratiti pažnju na njegove ratnohušačke izjave, poput one, kad je reč o Kosovu kojom ne isključuje mogućnost da i Srbija primeni određenu vrstu sile.

– U susretu s decom sa Kosova on najavljuje da je članstvo Kosova u Savetu Evrope takoreći na putu i da on očekuje još mnogo neprijatnih stvari sa Zapada. Činjenica da je pre nekoliko dana Priština vratila manastiru Dečani zemljište, jedan od tri uslova za njihovo članstvo, takođe svedoči da je međunarodna zajednica sada fokusirana na Kosovo i na ispunjavanje uslova Prištine, radi što bržeg prijema u članstvo Saveta Evrope – zaključuje Sonja Biserko.

Sagovornici Danasa o Vučićevom "neprimerenom obraćanju" pred decom sa Kosova: Od incidenta u Banjskoj pravi mit i svima stavlja teret na leđa 2
Foto FoNet Aleksandar Barda

Pavle Grbović ističe da jedina odgovorna poruka predsednika države deci sa Kosova i Metohije bila bi da država neće dozvoliti da im se ponovi 17. mart, ali i da neće dopustiti da se svi oni žrtvuju zarad zaštite pojedinih ljudi osumnjičenih za organizovani kriminal poput Milana Radoičića.

– Nažalost, propustili smo nekoliko prilika da izaberemo takvog predsednika i zato sada imamo neodgovornog čoveka koji umesto da državu i kosovoske Srbe oslobodi pritiska zbog Banjske, od tog incidenta pravi mit i svima nama stavlja teret na leđa koji na kraju najveće posledice ostavlja upravo na tu decu kojoj se obraća – zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari