Sagovornici Danasa: Vučić drži Dačića uz sebe jer je lider SPS prevrtljiv 1Dačić i Vučić Foto: EPA/ LAURENT DUBRULE (arhiva)

Šanse za raskid i razlaz u saradnji Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije trenutno nisu realne ali su, na duže staze, izvesne, mišljenja je Dejan Bursać, naučni saradnik Instituta za političke studije. U odgovoru na pitanje Danasa šta se može pretpostaviti u budućim odnosima naprednjaka i socijalista, Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a, slaže se da su šanse za prekid saradnje dve partije vrlo male, jer obe vuku korist iz nje.

Delegacija SNS, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarala danas, kasno popodne, sa delegacijom SPS, koju je predvodio lider socijalista, Ivica Dačić.

Saradnja Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije biće nastavljena, a kako i u kom obliku još ćemo dogovarati, izjavio je predsednik SNS Aleksandar Vučić posle sastanka čelnika te dve stranke.

Kako je dodao, dogovorena je priprema političkih sporazuma za budućnost, „kako da delujemo zajedno posle prestojećih izbora, a postoji dobra volja u obe partije da se nastavi sa saradnjom i da ona donese mnogo toga dobrog Srbiji i građanima“.

On je istakao i da se nastavljaju pripreme za Skupštinu SNS, koja će biti održana 13. novembra, dodavši da će to biti prilika da izađu sa programom „Srbija 2030“.

Nakon tog sastanka javnosti se obratio samo lider SNS, a uoči sastanka, Dačić je izjavio da će pričati o modelima saradnje, koja je, kako je rekao, nesporna.

Najavio je i da se radi na pripremi određenog dokumenta koji će biti potvrda saradnje dve stranke.

Dačić tvrdi da je jedini mogući zajednički kandidat Aleksandar Vučić, a da je na predsedniku odluka da li će se ponovo kandidovati ili ne.

Sagovornici Danasa: Vučić drži Dačića uz sebe jer je lider SPS prevrtljiv 2

– Nisam siguran kolike su šanse da se SNS odrekne SPS, jer SNS igra na kartu da stvaranjem jednog šireg fronta obezbedi pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora i da uzme većinu, od 50 do 60 odsto na parlamentarnim. Iako, generalno gledano, naprednjacima nije toliko važno da imaju socijaliste uz sebe na parlamentarnim koliko im je bitno za predsedničke – kaže Dejan Bursać.

Takođe, napominje on, SNS je svestan da je SPS i dalje jedina stranka sa koliko toliko očuvanom infrastrukturom u poslednjih deset godina i da su pored naprednjaka jedina stranka koja ima u gotovo svakoj opštini svoje odbore i može da nastupa samostalno i bez SNS u svim delovima zemlje.

– SPS je itekako svestan da naprednjaci mogu da im preuzmu stranku. Dešava se svaki čas da im uzmu neki odbor, funkcionere, ali što je najvažnije preuzima im birače pa je jasno da će socijalistima vremenom sve više padati rejting na uštrb SNS i Aleksandra Vučića. Ivica Dačić, iako sada stoji čvrsto uz Vučića, setimo se, isto tako čvrsto je stajao i uz Slobodana Miloševića. Onda je okrenuo stranku u skroz drugom smeru, podržavao Vojislava Koštunicu, da bi 2008. sa Vučićem potpisao sporazum za Beograd, podržao imenovanje Tomislava Nikolića za predsednika parlamenta, pa, ipak, potom napravio savez sa Demokratskom strankom i Borisom Tadićem. Onda je opet okrenuo ćurak i prešao na stranu Vučića – objašnjava Bursać.

Sagovornici Danasa: Vučić drži Dačića uz sebe jer je lider SPS prevrtljiv 3

Naš sagovornik ističe da je Vučiću jasno da to opet može da očekuje od Dačića kao što je Dačiću jasno da Vučić može potpuno da me otme stranku.

Takođe, podseća Bursać, činjenica je da se broj ministarskih mesta za SPS smanjuje, što im pokazuje da ih SNS sve više marginalizuje, ali držeći ih, ipak, uz sebe.

Da su šanse za prekid saradnje SNS i SPS, Bojan Klačar objašnjava sledećim razlozima.

Sagovornici Danasa: Vučić drži Dačića uz sebe jer je lider SPS prevrtljiv 4

– Saradnja SNS i SPS dobro funkcioniše, uprkos ad hok izazovima jer obe stranke imaju srednjeročnu političku korist od te saradnje. Takođe, odricanje od SPS može da znači i da SPS postane partner opoziciji, što nije interes SNS budući da SPS ima dvocifrenu podršku u javnosti. Pritom, za SNS je važan prvi krug predsedničkih izbora i podrška SPS. Tako da je jedino pitanje kako će SPS i SNS koordinisati svoj nastup – na dve liste ili sve vladajuće stranke na jednoj listi, a ne da li će nastupati kao partneri. Priče oko pojedinačnih svađa i nekih optužbi treba gledati više kao deo pregovora i igre moći nego kaorazlog zbog koga bi se raskinula koalicija. Strateški interes koalicije za obe stranke je veći od pojedinačnih incidenata – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari