"Vučić i Gašić su prolazni, služba je večna": Kako je izgledala proslava 123 godišnjice kontinuiteta BIA? 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Više stotina pripadnika Bezbednosno informativne agencije na čelu sa direkorom BIA Bratislavom Gašićem, ministri, doduše u tehničkom mandatu, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić skupili su se danas na Banjici u zgradi ove agencije kako bi obeležili 20 godina od osnivanja ove tajne službe i 123 godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove.

Uniformisani pripadnici BIA dočekivali su novinare i zvanice, sprovodeći ih kroz kompleks pun zelenila u ulici Kraljice Marije.

– Lepo vam je ovde, prokomentarisala je jedna novinarka, na šta joj je pripadnik agencije u odelu rekao „Hvala, hvala, trudimo se“.

One koji su stigli pre 12 časova, kada je planiran početak manifestacije, „dočekale“ su i čistačice koje su sklanjale lišće i čistile crven tepih.

Deo hola u kom se nalazi fontana sa veštačkim lišćem iznad koje se visi krisatlni kičasti luster bio je predviđen za brojne novinarske ekipe.

"Vučić i Gašić su prolazni, služba je večna": Kako je izgledala proslava 123 godišnjice kontinuiteta BIA? 2
foto: Vojin Radovanović/Danas

Nakon pozicioniranja u zadnjem redu sale novinari, kamermani i fotoreporteri, vreme do dolaska predsednika Srbije mogli su da ubiju razgledajući eksponate koji su deo postavke Muzeja BIA, poput brojnog oružja, među kojima se posebno isticao poveći samostrel.

Pripadnik ove službe zadužen za odnose s medijima upoznao je novinare sa protokolom i time šta smeju, a šta ne smeju.

– Ne znamo hoće li se predsednik obraćati. Ako se predsednik ne obraća, neće se obraćati ni direktor BIA, rekao je novinarima on, upitan mogu li novinari očekivati izjave domaćina na rođendanu Bratislava Gašića, ako već ne predsednik Srbije.

"Vučić i Gašić su prolazni, služba je večna": Kako je izgledala proslava 123 godišnjice kontinuiteta BIA? 3
foto: Vojin Radovanović/Danas

I dok su novinari iščekivali Vučića, kao i pripadnici BIA koji su desetak minuta držali venac za koji je predviđeno da ga predsednik položi u holu, kroz hol su špartali ministar Siniša Mali, predsednik Skupštine Vladimir Orlić, bivši direktor policije Milorad Veljović, kao i profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović, ali i oni koji su deo agencije.

Novinarima je saopšteno i da program svečanosti mogu da snimaju samo iz poslednjeg reda, kako bi se zaštitila anonimnost pripadnika BIA, istih onih koji su prolazili ispred kamera pre i posle svečanosti u samom holu.

Nešto iza 12 časova, pristigao je i Vučić, koga je izašao da sačeka domaćin Gašić.

Predsednik je venac položio i u društvo direktora BIA ušao u salu u kojoj ih je dočekao aplauz.

Na video bimu prikazan je promotivni film o radu i istorijatu agencije i njenim sadašnjim aktivnostima. Uz kadrove snimljene u Beogradu na vodi, i standardne floskule, primetan je i bio narativ film koji propagira da ova služba kontinuitet baštini još iz vremena dinastije Nemanjića. Kao periodi nabrajani su Prvi srpski ustanak kada je obrazovano Odeljenje za poverljive policijske poslove, period dva svetska rata, i period od dvehiljaditih kada je služba pod imenom koje danas znamo formirana, uz primetno odsustvo pominjanja devedesetih godina i Resora službe državne bezbednosti.

Ni rečju se tokom svečanosti se nije čula osuda ili ograđivanje od učestovanja u političkim ubistvima, atentatima, progonu onih nepodobnih kroz razne faze srpske službe, pa se da zapitati kakav je kontinuitet u pitanju.

"Vučić i Gašić su prolazni, služba je večna": Kako je izgledala proslava 123 godišnjice kontinuiteta BIA? 9
foto: Vojin Radovanović/Danas

Nakon projekcije novinarima se obratio Gašić koji je svoj govor od A do Š pročitao sa papira, pa i tradicionalnu naprednjačku poruku „Živela Srbija“.

Njegove reči da BIA baštini kontinuitet tri veka vide se i u holu dvorane gde su postavljene i fotografije svih onih koji su se našli na čelu službe još od vremena kada je obrazovano pomenuto Odeljenje.

Kroz svoju istoriju bila je ova služba i „policijska zaštita“, u imenu je štitila i državu i narod, bila je i OZNA i UDBA, pa i Služba i Resor državne bezbednosti. Jovan S. Milovanović, Slobodan Panezić Krcun, Jovica Stanišić, Rade Bulatović, samo su neki od onih čiji potreti vise u holu, a koji su brojnim kontroverzama obeležili ove 123 godine.

"Vučić i Gašić su prolazni, služba je večna": Kako je izgledala proslava 123 godišnjice kontinuiteta BIA? 10
,foto: Vojin Radovanović/Danas

Ipak sadašnji direktor o tome nije govorio, već je poručio da se protiv Srbije vodi hibridni rat proizvodnjom lažnih vesti koje za cilj imaju stvaranje podela među građanima.

Za njim na binu je izašao i predsednik Vučić koji je ponovio ono što je u filmu rečeno – da je BIA branitelj državne građevine.

Za razliku od Gašića on je sa papira pročitao samo citat bivšeg predsednika SAD  Baraka Obame, da bi onda iz glave pričao o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, kao i da je zbog pripadnika stranih, i istočnih i zapadnih, službi koji se u proteklo vreme ovde nalaze, Srbija kao Kazablanka.

Uz pregršt pohvala u filmu, ali i direktno od direktora BIA, Vučić je dobio i plaketu.

Dok su u sali polaznice baletske škole „Lujo Davičo“ izvodili „Krcka Oraščića“, a onda numeru izvodio Aleksandar Sofronijević, Vučić i Gašić su izašli u hol kako bi se Vučić obratio. I nisu bili sami. Da čuju još koju predsednikovu postrojili su se brojni ministri, kao i šef beogradske policije Veselin Milić.

"Vučić i Gašić su prolazni, služba je večna": Kako je izgledala proslava 123 godišnjice kontinuiteta BIA? 11
foto: Vojin Radovanović/Danas

A i nisu morali, jer Vučić odgovarajući na novinarska pitanja ponovio ono što je rekao i u sali – pritisci su veliki, Srbija je kao pomenuti marokanski grad, a posebno je poručio da pripadnici BIA treba da služe Srbiji, a ne nijednoj drugoj zapadnoj ili istočnoj državi. Ovu poruku predsednik je ponovio više puta.

Gašić koji je sve vreme delovao premalo veselo za slavljenika, je ćutke slušao Vučićeve pohvale na račun rada BIA, i pored kojih predsednik nije želeo da konkretno kaže hoće li se ovaj naprednjak zadržati na čelu BIA i nakon formiranja nove Vlade.

Nakon konferencije zvanice počele da odlaze, a novinarima je traženo da akreditacije koje su za događaj dobili vrate pre nego što napuste kompleks službe ušuškane pod hladom drvoreda oblikovanog u ćirilični natpis „TITO“.

I tako do nekog narednog jubileja, koji će biti obeležen sa ili bez Gašića i Vučića, jer oni su prolazni, a samo je kontinuitet bitan, a služba, čini se, večna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari