Danas počinje Mirovni forum u Parizu: Hoće li se sresti Vučić i Kurti? 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ; Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti borave u Parizu gde danas počinje Mirovni forum u Parizu povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Ovogodišnje, šesto dvodnevno izdanje Pariskog mirovnog foruma, pod imenom „Traženje zajedničkog osnova u svetu suparništva“, posvećeno je izazovima današnjice i traženju efikasnih odgovora.

I Vučić i Kurti će na marginama skupa imati važne sastanke sa predstavnicima evropskih zemalja što će ponovo biti prilika da im se poruči da treba da načine korake u pravcu normalizacije odnosa i ispunjavanja obaveza iz sporazuma postignutih u februaru i martu u Briselu i Ohridu. Sastanak sa predsednikom Francuske Emenuelom Makronom sa Vučićem očekuje se danas.

Zasad nije poznato hoće li Vučić i Kurti direktno razgovarati ili će se pojedinačno sastajati sa predstavnicima zemalja EU.

Još s kraja oktobra poznato je da EU i SAD od Srbije traže de fakto priznanje Kosova, a od Kosova da formira ZSO. O tome kako Brisel i Vašington vide izgled Zajednice, i Vučić i Kurti su informisani. A o tom predlogu iz EU su poručivali da je izbalansiran.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u četvrtak da međunarodna zajednica insistira na hitnom formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, u skladu sa kosovskim Ustavom, da ne bude novi sloj vlasti, niti da ima izvršnu vlast.

Odmah je na to reagovao Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, rekavši da ZSO „nikada neće biti nevladina organizacija u čije okvire bi predstavnici pojedinih zapadnih predstavništava u Prištini želeli da je smeste“. Dok je Vučić je već poručivao da nikada neće potpisati nezavisnost Kosova.

Ukoliko se Beograd i Priština ne dogvore oko obaveza, moglo bi da nastupi kažnjavanje. Zasad se pominje finansijsko, ali u EU ima glasova koji traže i uvođenje sankcija ili nekih ozbiljnijih mera prema Srbiji.

Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike, za Danas kaže da se sastanak Vučića i Kurtija može očekivati i objašnjava zašto.

– Iako još nije zvanično potvrđen sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija na marginama Mirovne konferencije u Parizu, on se realno može očekivati jer su sazreli uslovi za napredak u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine – navodi on.

Kako kaže, albanska strana je očigledno spremna da prihvati nacrt statuta ZSO kojeg su podržali svi posrednici u pregovorima, što bi mogao predstavljati okvir za sastanak i završno usaglašavanje pre same implementacije.

– Od Beograda bi se na sastanku u Parizu mogla očekivati samo pragmatičnost po pitanju povratka kosovskih Srba u institucije Prištine. Za Aleksandra Vučića bi eventualni sastanak sa Kurtijem u Parizu bio „bezbolan“ u političkom kontekstu, a formiranje ZSO bi čak mogao kapitalizovati u predizbornoj kampanji – smatra Lunić.

Prema njegovim rečima, u operativnom smislu, mnogo važniji sastanak će biti održan 16. novembra u Briselu na kojem bi glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi uz posredovanje EU, trebalo da usaglase tehničke detalje raspisivanja izbora, te da se nakon toga objavi i ukidanje sankcija Kosovu.

– Treba naglasiti da političke korektnosti i tolerancije prema Beogradu neće biti nakon održanih parlamentarnih izbora, te bi mogli očekivati pritiske za priznavanje pasoša i registarskih tablica Kosova. Svi zvaničnici Srbije su dosledni u stavu da će se primeniti svi sporazumi koji su potpisani – od Osnovnog sporazuma iz 2013. do sporazuma ostvarenih u Briselu i Ohridu. Samim tim, niko neće od Vlade Srbije ni tražiti de jure priznanje Kosova, ali sve dogovoreno će morati biti „isporučeno“ – zaključuje Lunić.

Podsetimo, Vučić je najavio da će se u Parizu osim sa Makronom, sastati i sa belgijskim premijerom Aleksanderom de Kroom. Vučić je rekao i da će biti još važnih sastanaka, kao i da je bilo ideja o susretu sa Kurtijem, ali da potvrde još nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari