Aleksandar Vučić o sastanku sa francuskim predsednikom i prijemu Kosova u Savet Evrope: Makron pitao za ZSO i videćete francuski stav 1Foto: Printscreen Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom trajao više od tri sata. On je novinarima u Parizu drugog dana posete Frnacuskoj rekao da je srećan zbog rezulatata razgovora koje je imao i „što smo mogli na otvoren i konkretan način da razgovaramo o saradnji sa zemljom važnom u svetu“.

Prema njegovim rečima, za dva meseca biće realizovan ugovor o avionima „Rafal“.

Razgovorali su kaže, o KiM i situaciju u regionu i ti razgovori nisu bili jednostavni, opisuje on.

– Zahvalan sam Makronu što me je saslušao. Predsednik Makron razume šta je ono o čemu smo pričali i šta smo se dogovorili. Videli ste da smem pred svakim da kažem sve i nema šta da krijem i da se stidim jer govorim istinu – kazao je on.

Upitan je da prokomentariše da li je s Makronom razgovarao o inicijativi prijema Kosova u Savet Evrope i njegovoj reakciji na Makronovu opasku da su obe strane učinile nešto.

– Dugo smo razgovarali o tome. To što sma sinoć uradio malo ko bi. Ali to je jer sam politički veteran koji ne razmišlja odavno o sebi i političkoj svojoj budućnosti već o zemlji koju vodi. Bio sam 12 godna na svim razgovorima Beograda i Prištine. Tu nema lakih i lepih stvari za nas. Promenio sam šest garnitura u Prištini. Znam šta je ko rekao jer vodim beleške za svaki sastanak i znam ko mi je koliko puta nešto rekao… Bio je fer i sinoć. I on je imao pitanja oko ZSO i neću dalje da govorim jer videćete francuski stav. Mislim da smo uspeli da objasnio poziciju Srbije – kazao je on.

On nije mogao da govori o stavu Francuske o prijemu Kosova u Savet Evrope i podsetio da je Francuska postavila pitanje o formiranju ZSO.

Vučić kaže da je i sinoć stavio do znanja da prijem Kosova u UN ne dolazi u obzir za Srbiju.

On kaže da su razgovarali i o Ukrajini i situaciji u svetu  i da i dalje ostaje pri stavu da će situacija biti samo lošija i teža i sa mnogo problema za sve nas u narednim mesecima. Vučić se nada dolasku Makrona u Beograd u narednih nekoliko meseci.

Na pitanje o tome da je u Pariz krenuo da proda Kosovo, a da je Makron rekao da je čovek od reči, odgovara da sluša to odavno i da se seća naših ljudi koji su obavljali državne poslove ali nisu smeli da pismu na sastancima u inostranstvu.

Prema njegovim rečima, Makron je neko s kim ima najbliže lične odnose i da je on taj koji nam je pružio ruku kad su svi hteli da nam uvedu sankcije.

– On i Perdo Sančez. Došao sam potpuno spreman i napamet sam znao šta treba da izgovorim a onda sam morao sve da promenim jer je situacija za naš narod na KIM loša i morao sam to da kažem . Danas govorim bolje o Makronu nego sinoć i on to zna jer sam ja fer čovek. – opisao je Vučić sastanak s francuskim predsednikom.

Vučić kaže da očekuje 2. maja glasanje o rezoluciji o Srebrenici.

Upitan o najtežim temama, odgovara da su razgovori bili otvoreni, ali prijateljski.

– Razumem probleme sa kojima se i oni suočavaju. U junu i julu ćemo u mnogo drugačijim i težim okolnostima razgovarati o svemu. Podaci velikih sila ne govore o trajnom miru i rešavanju problema – rekao je Vučić.

Nije imao snage da komentariše dešavanja u opoziciji.

Upitan o naoružavanju zemalja u regionu rekao je da se tome raduje.

– Vidite da kad smo zakazali veliki sabor Srba digli su viku da je to protivno ne znam čemu i zakazali bošnjački sabor. Nije protivno ničemu i radujem se tom bošnjačkom saboru.  Želimo da povežemo Bošnjake iz Paraza i Sarajeva i zato ćemo graditi auto-put. Možemo i mi da organizujemo taj skup, samo nemojte da pravite dramu oko skupa Srba  – kazao je Vučić.

Vučić kaže da je bilo reči i o novim investicijama i iskorišćavanju otpada za energiju, čistoći vode, veštačkoj inteligenciji…

Prema njegovim rečima, nada se da će Lui Viton uskoro doći u Beograd i da bi to bio ogroman finansijski i turistički priliv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari