Vučić i Palmer razgovaraju tokom Generalne skupštine UN 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom naredne sedmice u NJujorku, tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kažu za Danas predstavnici diplomatskih krugova.

Naši izvori navode da bi Vučić u NJujork trebalo da otputuje 23. septembra, a prema najavama na zvaničnom sajtu UN debate na Generalnoj skupštini UN trajaće od 24. do 30. septembra. Očekuje se da će kosovsko pitanje biti glavna tema razgovora Vučića i Palmera, koji je nedavno imenovan za specijalnog predstavnika SAD za Balkan.

Sa Andrićevog venca je saopšteno da su Vučić i Palmer, koji je nedavno imenovan za specijalnog izaslanika SAD za Balkan, preksinoć razgovarali telefonom i da su se dogovorili da se ponovo sastanu u narednih deset dana. „U otvorenom i konkretnom razgovoru, koji je nastavak njihovog nedavnog sastanka u NJujorku, predsednik Vučić je ponovio da će Srbija nastaviti da se zalaže za postizanje stvarnog i održivog kompromisa u rešavanju pitanja KiM, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa Srbije“, navodi se u saopštenju.

Kako je preneo RTS na svom portalu, srpski predsednik je juče prilikom obilaska Udruženja porodica nestalih i ubijenih na KiM kazao da sa Palmerom „ima dosta toga da razgovara o Kosovu i regionu, ali da iz toga ne treba izvlačiti zaključke da li je pozicija Srbije sada bolja nego ranije“, te da smo „daleko od rešenja“.

– Naš posao je da se borimo za ostvarenje naših nacionalnih interesa i da razumemo da stvari ne mogu da izgledaju kako mi želimo i da u odnosu s međunarodnom zajednicom ne učestvujemo u „fontani želja“ pa da bude kako mi želimo, istakao je Vučić.

Komentarišući predstojeći susret Vučića i Palmera, pojedini predstavnici diplomatskih krugova sa Zapada za Danas kažu da je „vidljivo“ pojačano angažovanje SAD za rešavanje kosovskog problema, ali da „ne zvuče realistično“ učestale tvrdnje pojedinih srpskih medija da je „dogovor Beograda i Prištine moguć već do kraja ove godine“.

„SAD će pokušati da sporazum bude zaključen pre predsedničkih izbora u SAD u novembru sledeće godine, ali ni to nije izvesno, jer će biti potrebno da se tekst sporazuma usaglasi i sa EU i posebno sa dve vodeće zemlje – Nemačkom i Francuskom, a za to će, takođe, biti potrebno vreme“, ukazuju diplomate, uz ocenu da je Palmer bio „logičan izbor za izaslanika SAD za Balkan, jer je još pre dve decenije do tančina bio upoznat sa situacijom u ovom regionu, uključujući događaje u maltene svakom selu u Kosovu“.

Diplomate ponavljaju da neće biti nastavljeni pregovori Beograda i Prištine dok se ne završe parlamentarni izbori na Kosovu, zakazani za 6. oktobar, „a i kada se ti izbori okončaju, potrebno je sačekati bar mesec do dva na formiranje nove vlade i novog pregovaračkog tima“.

„Zatim treba sačekati odluku narednog saziva kosovske vlade o taksama, jer Beograd neće pregovarati bez njihovog ukidanja. Susrete predstavnika dveju strana moglo bi da odloži i eventualno primanje Kosova u Interpol. Svakako da konačno rešenje o Kosovu neće biti postignuto pre parlamentarnih izbora u Srbiji u martu sledeće godine, jer to može da nosi rizik da deo javnosti ne podrži kompromisno rešenje i da se zato odrazi na rezultat vladajuće SNS. Vlast u Srbiji će zato nastojati da tek posle izbora postigne što širi konsenzus za konačno rešenje o razgraničenju u parlamentu i na političkoj sceni, da to rešenje podrže i Srpska pravoslavna crkva, Srpska akademija nauka i umetnosti, Univerzitet, predstavnici Srba sa Kosova, uticajne nevladine organizacije“, ukazuju izvori našeg lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari