Vučić: Imamo jasnu podršku za ulazak u EU 1Foto: Kabinet predsednika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Rumunija, Bugarska i Grčka na današnjem sasatanku u Bukureštu potpuno jasno govorile o podršci Srbiji za ulazak u Evropsku uniju, a on ih je zamolio da o tome otvoreno i neskriveno govore i na sednici Evropskog saveta i na svakom drugom mestu u Evropi.

Naravno da podržavaju ceo region, ali su svi istakli podršku našoj zemlji i njenom članstvu u Evropskoj uniji, rekao je Vučić za Radio televiziju Srbije.

Dodao je da je važno što se u Bukureštu razgovaralo o konkretnim projektima.

Srbija završava autoput Niš-Dimitrovgrad, Bojko Borisov je završio sve sa tenderima i svim procedurama i za mesec dana kreću u izgradnju brzih saobraćajnica od Sofije do graničnog prelaza sa Srbijom kazao je Vučić, dodavši da je veoma važno što ćemo imati autoput do Istanbula, sa malim delom od 40 kilometara brzih puteva.

Naveo je da se razgovaralo i o našem putu prema Makedoniji i Grčkoj, koji se takođe završava ove godine, a prvi put se pričalo i o izgradnji puta od Temišvara do Beograda.

Pričali smo o putu Temišvar-Moravica-Vatin-Vršac-Beograd. Ići ćemo u izgradnju i dogovorili smo formiranje radne grupe u kojoj će ministri saobraćaja, transporta i komunikacija doći sa konkretnim programom, istakao je Vučić.

Dodao je da je ideja da se 6. jula na Samit 16+1 u Sofiji ode sa konkretnim predlogom pred Kineze.

Govoreći o pojedinim zapažanjima na Zapadu da je ovo susret četiri evropske pravoslavne zemlje, predsednik je primetio da bi se za susret nekih drugih moglo reći da je to susret katoličkih zemalja.

Nećemo da menjamo veru da bi neko bio zadovoljan, niti mislim da je to ključno pitanje. Niko to nije pomenuo na našim sastancima. Razgovarali smo o ekonomiji, infrastrukturi, trgovinskoj razmeni i, naravno, o politici, naveo je Vučić.

Govoreći o sutrašnjem odlasku u Niš, on je istakao da je u poslednjih nekoliko godina mnogo urađeno za taj grad.

Radimo prugu Niš-Dimitrovgrad, ići ćemo na potpunu obnovu brze pruge Beograd-Niš, završavamo Niš-Pirot-Dimitrovgrad, završavamo put Niš-Leskovac-granica sa Makedonijom i idemo u izgradnju puta Niš-Pločnik-Prokuplje-Kuršumlija, nabrojao je Vučić.

Podsetio je da je u Nišu završen Klinički centar i da je dovedeno šest novih fabrika, a jedna od njih, „Leoni“, postaje najveći poslodavac u Srbiji.

Da se ljudi ne naljute, voleo bih da mi neko pokaže period u istoriji Niša, ili tog dela Srbije, da je dobio više puteva, pruga, bolnica, domova zdravlja ili fabrika. Nikada, ni za vreme Josipa Broza Tita, ni u trostruko dužem periodu toliko stvari nije stiglo u Niš, zbog čega sam veoma ponosan i veoma srećan, naglasio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari