"Vučić je već prihvatio evropsko-američki predlog za Kosovo": Sagovornici Danasa uoči sednice Skupštine Srbije 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, već je prihvatio evropski predlog za rešenje kosovskog pitanja, saglasni su sagovornici Danasa.

Od sutrašnje sednice Skupštine Srbije na kojoj će Vučić odgovarati poslanicima na pitanja u vezi sa ovim sporazumom ne očekuju ništa, dok u narednom periodu predviđaju da će režim usmeriti svu svoju medijsku propagandu na odobravanje biračkog tela da se složi sa potpisom na ovaj predlog koji Kosovo vodi ka članstvu u UN.

Sagovornici Danasa – Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava i Milivoj Bešlin, istoričar – potpisnici su Apela za prihvatanje evropskog predloga za rešenje kosovskog pitanja, koji će javnosti biti predstavljen sutra.

– Potpisivanjem ponuđenog evropsko-američkog predloga za Kosovo počinje proces koji otvara evropsku perspektivu i Srbiji i Kosovu. Otvara i prostor za drugi deo Srbije koja misli Evropu – kaže Sonja Biserko.

Prema njenim rečima, evropski predlog za rešenje kosovskog pitanja nije obična ponuda.

"Vučić je već prihvatio evropsko-američki predlog za Kosovo": Sagovornici Danasa uoči sednice Skupštine Srbije 2
Foto FoNet Milica Vučković

– Trebalo bi imati u vidu okolnosti u kojima se ona nudi. Geostrateška pomeranja su već duže vreme u toku ali su se iskralistala ruskom agresijom na Ukrajinu. Zahvaljujući Ukrajini Kosovo je aktuelizovano kao nezavršeno pitanje u dvorištu Evrope. To će napokon, nadam se, postepeno konsolidovati Balkan, a Srbija će najzad znati svoje granice što je pretpostavka za modernu državu – smatra ona.

Vučić je već „obradio“ svoje članstvo kada je pretio ostavkom 

Objektivno, napominje, Srbija jeste deo evropskog prostora pogotovo što je već okružena zemljama koje su deo NATO i EU.

– Ne očekujem neka veća iznenađenja tokom rasprave u Skupštini Srbije u pogledu predloga kojeg je predsednik već prihvatio. On je već „obradio“ svoje članstvo kada je pretio ostavkom što bi bio i kraj SNS. Počela je i medijska ofanziva koja će dati rezultate kao što je dala i u obrnutom pravcu. Njihova je odgovornost za toksičnu atmosferu u kojoj već godinama živimo i pravedno je da oni sprovedu i dekontaminaciju javnog i medijskog prostora – kaže Biserko.

Jedan deo opozicije će glasati protiv, predviđa ona, uz žučne proteste i optužujuci predsednika za izdaju.

– Mada je većina njih „nadgledana“ od strane predsednika, ne treba izgubiti iz vida da su oni i pod pritiskom Rusije. Rusija će sigurno praviti razne opstrukcije jer zatvaranje kosovskog pitanja izbija joj jedini argument kojim navodno štiti „interese Srbije“. To ne znači da i dalje neće koristiti svoju poziciju u Savetu bezbednosti. Međutim, imajući u vidu brzinu promena kojima svedočimo, kao i nezvesnost vezano za rat u Ukrajini, ruski problemi se samo gomilaju – ističe naša sagovornica.

Međutim, dodaje, značajan deo akademske zajednice, koja je izašla sa proglasom protiv potpisivanja evropsko-američkog predloga, biće glasan ali oni neće imati odlučujući uticaj.

– Njihovo razumevanje sveta nije u skladu sa aktuelnim previranjem. Nerealno je njihovo očekivanje da će Srbija biti u situaciji da realizuje proojekat „srpski svet“ kad se promene međunarodne okolnosti u kojima bi Rusija imala dominantni uticaj… Za Srbiju je pogubno da njene elite već nekoliko decenija opstaju na devetnaestovekovnom poimanju države – zaključuje Sonja Biserko.

"Vučić je već prihvatio evropsko-američki predlog za Kosovo": Sagovornici Danasa uoči sednice Skupštine Srbije 3
foto FoNet/Aleksandar Barda

Milivoj Bešlin napominje da od sednice Skupštine ne očekuje puno, jer je autokratski šef države pre najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tela, već račune položio poglavaru državne Crkve Srbije, Porfiriju Periću.

Proevropski poslanici da bez fige u džepu podrže evropski predlog

– Na sednici će Vučić da dokazuje svoju odanost tzv. kosovskom zavetu i da se nadmeće u nacional-populizmu sa predstavnicima nacionalističke opozicije. Biće to performans za gledaoce i parada mitomanskog kiča desničara i skrivanja ispod skupštinskih klupa retkih koji to nisu. Poslanici vladajuće većine ce biti, uz uobičajenu bahatost i vulgarnost, prilično zbunjeni, jer moraju da brane šefa koji, očito, ide ka prihvatanju evropskog sporazuma. A njima nije imanentna podrška bilo kojoj vrsti racionalnih i mirovnih rešenja – kaže sagovornik Danasa.

Od ono malo istinski proevropskih poslanika, dodaje, očekivao bih da jasno i bez fige u džepu podrže evropski predlog o rešenju spornih pitanja Srbije i Kosova i da postave jasna pitanja Vučiću zbog čega nam je uzeo punih deset godina života, jer je uz neznatne izmene ovo bilo na stolu i pre deceniju.

– Od predstavnika populističko-tajkunske opozicije očekujem šibicarenje i perfidno rušenje evropsko-američkog mirovnog predloga, a da sami nemaju pojma šta bi radili s kosovskim čvorom. I najzad, od predstavnika rusko-kvislinške i profašističke opozicije očekujem da huška i divlja u parlamentu, jer su nalozi koje su dobili iz Moskve o neophodnosti otvaranja balkanskog fronta, sasvim jasni – smatra Bešlin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari