"Vučić kupuje vreme za rebrendiranje SNS i spaja izbore kako bi pobedio": Sagovornici Danasa o najavi izbora na svim nivoima na proleće 1Foto: Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ponovo je najavio izbore za april ili maj 2024. godine.

Govoreći o protestima Srbija protiv nasilja, zahtevima tih demonstracija protiv njegovog režima, kao i opoziciji, Vučić je rekao: „Više ne znam je l’ oni hoće ili neće izbore“.

„Ići ćemo na izbore kad oni hoće. Više ne znam je l’ oni hoće ili neće izbore. Ako ne bude velikih želja i čestitki za ranije izbore, ići ćemo na sve izbore u aprilu, maju i to je to“, rekao je Vučić.

Sagovornici Danasa ukazuju da je termin lokalnih i lokalnih izbora svakako na proleće sledeće godine, pa mu spajanje sa vanrednim parlamentarnim izvesno odgovora, te da to tada ima dovoljno vremena da formira svoj narodni pokret sa kojim će nastupiti, ali i da mu ne bi trebalo verovati kada je reč o ovakvim najavama izbora.

"Vučić kupuje vreme za rebrendiranje SNS i spaja izbore kako bi pobedio": Sagovornici Danasa o najavi izbora na svim nivoima na proleće 2
Fahrudin Kladničanin, Foto: Medija centar Beograd

Dovoljno vremena da predsednik obavi dugo najavljivane nacionalne konsultacije širom Srbije

– Izbori će svakako biti sledeće godina, ima dovoljno vremena da predsednik obavi dugo najavljivane nacionalne konsultacije širom Srbije, završi proces rebrendiranja SNS i formiraće državotvorni pokret sa kojim će se pojaviti na izborima – kaže za Danas politikolog Fahrudin Kladničanin.

Nas svakako očekuju redovni lokalni i pokrajinski izbori u proleće sledeće godine, podseća naš sagovornik i dodaje da je moguće da će biti i parlamentarni izbori.

– Imajmo na umu da je predsednik Vučić sadašnji kabinet Ane Brnabić oročio na dve godine – smatra sagovornik Danasa.

Izbori će biti ozbiljan ispit za trenutnu opoziciju, zaključuje – ne toliko za vladajuću ekipu.

"Vučić kupuje vreme za rebrendiranje SNS i spaja izbore kako bi pobedio": Sagovornici Danasa o najavi izbora na svim nivoima na proleće 3
Foto: Narodna stranka

Vučiću ne bi trebalo ništa verovati

Prema rečima Miloša Pavlovića, odbornika Narodne stranke u Skupštini grada Beograda, Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, ništa ne treba verovati, pa tako i za ove izbore, jer je, napominje, više puta do sada izgovarao neistine.

– Drugo, kada je formirana Vlada Srbije sam Aleksandar Vučić je izjavio da će mandat biti godinu i po dana. Kako je od momenta formiranja Vlade do danas bilo niz dešavanja koja su dovela do promene poverenja građana prema vladajućoj koaliciji, prvenstveno u Beogradu koji je ogrezao u kriminal i korupciju, mišljenja sam da su izbori neophodni kako bi se zaustavilo dalje zaduživanje i rasprodaja Srbije – zaključuje naš sagovornik.

"Vučić kupuje vreme za rebrendiranje SNS i spaja izbore kako bi pobedio": Sagovornici Danasa o najavi izbora na svim nivoima na proleće 4
Foto: LSV

Izbori na svim nivoima ne smeju se održavati u istom terminu

Najnovije licitiranje sa datumom izbora i najava predsedsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se glasati na svim nivoima, prema mišljenju aleksandra Martona, portparola Lige socijal-demokrata Vojvodine, još je jedan u nizu primera izostanke demokratskih procesa u našoj zemlji.

– Dok se u zemljama sa ozbiljnom demokratskom tradicijom tačno zna na koje izbora se kada izlazi, u Srbiji je sve stvar volje vladajuće elite, ili čak samo jednog čoveka. Svi zakonodavni organi, odnosno skupštine, na svim nivoima se u Srbiji biraju na četiri godini. Praktično da nema slučaja da je državni parlament dočekao kraj svog mandata, nego se iznova i iznova išlo na vezivanje izbora raznih nivoa vlasti – kaže Marton.

To je direktan atak na lokalnu demokratiju, dodaje, jer se pod udarom „velikih“ tema, koje dominiraju u izbornoj kampanji za Narodnu skupštinu, lokalne teme potpuno izgube.

– Kada bi se u takvoj kampanji išta čulo o problemu ispravne pijaće vode, nelagalnoj seči šuma ili nicanju divljih deponija? Srbija nema dugu demkratsku tradiciju, ali ovakav princip je teško naći i u zemljama koje je nikada nisu ni okusile. Izbori na svim nivoima ne smeju se održavati u istom terminu. Aleksandar Vučić neće živeti u Žitištu ili Senti, pa da njegovo ime dominantno odlučuje o lokalnoj vlasti. A o rečniku koji predsednik Srbije koristi kada govori o opoziciji, zaista je teško i reč reći. Nekorektno i izvan svih demokratskih standarda. Reklo bi se, očekivano radikalski – zaključuje Marton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari