Kupuje li Vučić Makronovu podršku i šta će mu francuski predsednik reći uz vino iz podruma Jelisejske palate? 1Foto. Aleksandar Roknić

U politički teškim vremenima za Srbiju koje najavljuje njen predsednik Aleksandar Vučić, on odlazi u dvodnevnu posetu Parizu gde će razgovarati sa francuskim predsednikom, Emanuelom Makronom.

Kako Vučić kaže razgovaraće o čak 14 tema, među kojima su vojna industrija, veštačkoj inteligencija, ali i nuklearna energija, kao „jedina koja garantuje sigurno snabdevanje električnom energijom“.

A gde je ekonomska i svaka druga saradnja tu je i politika, pa će se svakao razgovarati i o prijemu Kosova u Savet Evrope, najavljenoj rezoluciji o Srebrenici u UN, odnosu sa Rusijom i evropskim integracijama.

Vučić je u poslednjem obraćanju javnosti naveo da ne očekuje mnogo kada je reč o Savetu Evrope jer su Makronu vezane ruke, ali da veruje da će Francuska iskazati prijateljske namere da pomogne koliko može.

Vučić je na vanrednoj sednici vlade prošle nedelje naveo da bi i neke zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova mogle da ga ne podrže u SE i da to neće biti samo Mađarska.

A može li i hoće li Francuska biti jedna od tih i da li su sve ostale teme u funkciji ove, pitali smo naše sagovonike.

Bivši ambasador u Francuskoj Radomir Diklić za Danas kaže da je Makron ovoga puta pripremio poseban tretman za Vučića.

“Privatnu večeru francuski predsednik ne priređuje često. Uticajni ‘Figaro’ je posebno najavio ovu posetu. To su sve signali da je Francuskoj i Makronu stalo da poseta uspe. Ali ko kako vidi uspeh. Ako Vučić misli da će Francuska podržati Srbiju u UN ili da će biti protiv ulaska Kosova u Savet Evrope, mislim da se vara. To su teme oko kojih postoji konsenzus unutar Evropske unije i teško je zamislivo da će Francuska biti ta koja će narušiti konsenzus”, smatra Diklić.

I pojašnjava da ako je „provereni prijatelj“- Grčka preko gospođe Bakojani poštovala volju većine u EU, Makron tu volju izneveriti neće.

Kada je reč o ekonomskom aspektu posete, on je Dikliću zanimljiv.

On navodi da Francuska ima jednu od najboljih nuklearnih tehnologija i najviše atomskih centrala, a da Vučić tvrdi da su nam potrebne četiri nuklearke, te da neko taj posao treba da dobije.

Kada je reč o naoružanju, kaže da smo mi veliki proizvođači municije i opreme koja je kompatibilna sa dobrim delom naoružanja koje se koristi na primer u Ukrajini.

“Da li Francuska želi da uđe u vlasništvo naše namenske industrije, ili da ubrzano „popunjava“ svoje ratne rezerve to će Vučić saznati uz vino iz podruma Jelisejske palate. Kada će i šta naša javnost o ovoj poseti saznati – zna samo Vučić”, kaže bivši ambasador.

A Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike smatra da je ova poseta Vučića Parizu značajnija od prethodnih, jer do nje dolazi u trenutku u kojem se diskutuje o tome hoće li se prištinske vlasti izboriti za članstvo u Savetu Evrope.

Prema njegovom sudu, Francuska ima razložan stav, jer priznaje Kosovo, ali instistira na neophodnosti formiranja ZSO, kao preduslovu.

On za Danas kaže da će ta tema biti jedna od glavnih tokom susreta dvojice predsednika i da će Vučić insistirati na tome da Francuska iskoristi moć i istakne da je neophodno da Priština formira Zajednicu srpskih opština, pre članstva, ali i da utiče na druge države članice SE.

„Većina država Saveta Evrope priznaje Kosovo i Priština naravno želi da se izbori da bude članica što potvrdilo njihovu državnost, ali iz perspektive Srbije to je nerfer proces, jer prištinske vlasti nisu ispunile ono na šta su se obavezale sporazumom iz 2013. a to je ZSO“, naveo je Subotić.

I skrenuo pažnju na to da ćemo videti da li će uspeti u tome jer Nemačka lobira da se Kosovo primi, a tek onda da se uspostavi ZSO.
Osim ove, on očekuje i razgovore o aktuelnim investicionim projektima i saradnji dve zemlje, pogotovo u kontekstu izložbe Ekspo.

„Verujem da će Srbija pozivati Francusku da nastavi da ulaže ovde i tako postane sve značajniji partner. Političke, pa ekonomske teme će svakako dominirati u Parizu“, dodao je Subotić.

Subotić podseća na to da je Makron najglasniji pobornik stava da Rusija mora biti poražena i smatra da će reći da Srbija mora u značajnijoj meri da sarađuje sa EU u pogledu usaglašenosti spoljne politike.

„Brojne teme će se naći na stolu i verujem da će Makron biti veoma jasan. Možda ne u javnosti, ali u privatnim razgovorima će sigurno biti direktan kad je u pitanju francuski stav. Oni će zahtevati da se situacije poput Banjske, više ne ponavljaju“, zaključuje Subotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari