Vučić: Moje je da raspišem izbore, a najvažnije istraživanje je 3. aprila 1Alaksandar VučićFoto: FoNet/ Aleksandar Barda

Moj posao je da raspišem parlamentarne izbore na Sretenje, predsednik Skupštine raspisuje beogradske, oko 1. marta se raspisiju predsednički“, kazao je večeras predsednik Srbije na TV Prva, ali nije odgovorio na pitanje hoće li se kandidadovati.

Kako je naveo „imamo mnogo stvari sada da radimo da bismo se bavili izborima“.

Odluku o kandidatima doneće između 15. februara i 1, marta.

„Postoje različita istraživanja, za mene je jedino važno ono što će reći ljudi 3. aprila“, ponovio je on.

Na izborima ljjdi odlučuju o budućnosti, hoće li izabrani one koji su bili u prošlosti ili one koji su pokazali da mogu da napreduju i vode u budućnost.

Vučić je dodao da će pozvati ljude da sredinom januara izađu na ustavni referendum i glasaju „za“.

Prema njegovim rečima, ustavne promene će doneti punu nezavisnost pravosuđa – čemu se težilo – a neuspeh referenduma neće biti dobro.

Vučić nije želeo da komentariše najavu doktora Branimira Nestorovića da se kandiduje, jer je to čovek kome je dao odlikovanje.

Kako je naveo, „analizirali smo pet kandidata“ opozicije, navodeći imena Zdravka Ponoša i Dejana Bodiroge.

Na pitanje o izjavi Gorana Markovića datoj Novom magazinu, kazao je da bi – u slučaju da je nešto slično on izjavio – Savet Evrope zasedao, „ali ja mu nisam rekao ružnu reč“. Onda je, nastavio je, u tajkunskim medijima počela kampanja protiv Darije Kisić Tepavčević koja je „samo pomislila da može da odgovori nekom ko je na najstrađniji način pretio“.

On je optužio istraživačke medije i opozicione politčare da lažu i napadaju njegovu porodicu i saradnike samo da bi njega slomili.

„Razumem ta modus, ali njihov je problem što se na to ne obazirem, nego nastavljam da radim“, dodao je Vučić i ponovio da „ono što me mogu da izbrišu su izgrađeni putevi i bolnice“.

Komentarišući naslovnu stranu sutrašnjeg Danasa i naslov „Od bajke o čipovima do skupih zajmova“, Vučić je odgovorio da je otvrio više od 260 fabrika i da danas svi žele da žive u Beogradu na vodi.

Odlazak sa čela SNS posle izbor na kojima će biti nosilac liste

On je potvrdio da se više neće kandidovati za predsednika Srpske napredne stranke.

Naveo je dve mogućnosti da se ne kandiduje za predsednika Srbije „pa je logično da ne budem na čelu stranke“ ili da se kandidije i ako pobedi da odstupi sa čela stranke.

Ipak, nosiće listu stranke na izborima, jer je to obećao i zato što je njegov rejting bolji, kaka je naveo, nego stranke.

Kazao i da ima nekoliko kandidata za predesdnika SNS.

Vučić je poimence naveo i koalicione partnere koji su dali doprinos razavoju Srbije.

Neću da učestvujem u ludističkom pokretu

Takođe, naveo je da neće da učestvuje u „ludističkom pokretu“ osporavanja i poruka „marš iz Srbije“ sranim investitorima, pošto oni angažuju više od 200. hiljada radnika.

Pokazao je mapu ulaganja, a posebno naglasio ulaganje ove vlasti u ekologiju: „Ja neću da dopistim da crvenu zastavu sa srpom i čekićem zameni zelena na kojoj je i bejzbol palica“.

Najavio je da će ponovo otići u Gornje Nedeljice da proveri da li je narod zadovoljan onim što je obećao i ispunio.

Govoreći o energetici kazao je da ne zna koliko će koštati uvoz struje i gasa, kao i da je obezbeđeno milijardu evra, ali da se neće sve potrošiti.

Najavio je i novi razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o dodatnim količinama gasa po povoljnim cenama.

Na pitanje šta bi značila njegova izjava da Milorad Grčić više neće biti direktor EPS-a, Vučić je rekao da je ta izjava značila istinu. „Naravno da neće“, rekao je Vučić.

Penzionerima pomoć krajem januara

Penzioneri će dobiti pod 20.000 dinara krajem januara ili početkom februara, reako je Vučić, najavljujući jednokratnu pomoć za 12o.000 zdravstvenih radnika od po 10.000 dinara, što će biti posebno „važno za medicinske sestre“.

„Dogovorio sam sa Sinišom i Anom da to ne bude u februaru ili martu, da se ne veže za izbore“, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima inflacija će biti menja od 4 odsto, što znači da „neće pojesti“ pomoć i povišice zaposlenima i penzionerima. Polemisao je sa drugačijim prognozama Ljubomira Madžara „kad je nešto lepo rekao“ i naveo i Dejana Šoškića i Milana Ćulibrka u isom kontekstu.

Strah me omikrona, neće zdravstveni sistem izdržati

Govoreći o pandemiji korona virusa Vučić je reako da se plaši soka omikron, ne zbog simptoma i težine virusa, nego da li će zdravstveni sistem moći da izdrži.

Kazao i da će razmisliti o gradnji još jedne, najveće bolnice za kovid pacijente, ali da nema smisla graditi deset bolnica jer „šta ćemo posle sa njima“.

Takođe je kazao da prosečno godišnje građani izdravaju 500 evra za zdravsteno osiguranje, a da je jedan bolnički dan skuplji.

„Otvoreni Balkan“ – najveći mirovni projekat koji je Balkan sam radio

Vučić kaže da će se, naravno, usprotiviti sankcijama protiv nekoga u RS: „Ne bismo se priključili ni sankcijama nekome ni u BiH. Ne vidim da su sankcije rešenje za bilo šta.“.

„Ja imam odnos poštovanja sa Miloradom Dodikom. Ja ne naređujem nekome bilo šta. Da li RS može bez Srbije, ne može, gotovo u svakom smislu. Ne mislim da Srbija ima pravo da ucenjuje RS. Ne moram da sam uvek saglasan sa predsednikom Dodikom i nikada neću da napadam političare u RS jer mislim da je to neodgovorno i da to donosi katastrofalne posledice po naš narod“, naveo je Vučić, a preno RTS.

O pokušaju paljenja sprske zastave u Tirani, Vučić je rekao da se to radilo i u Beogradu.

„Necivilizovano je paliti tuđe zastave. Mi imamo dobre odnose sa Albanijom. Nemojte da vam govorim pod kakvim je Rama pritiskom zbog toga. Želim da idemo bez granica, da guramo jedni druge. To je najveći mirovni projekat koji je Balkan sam radio. I verujem da Otvoreni Balkan može da bude mašina rasta i razvoja cele Evrope. Mi ćemo ovu godinu završiti kao zemlja koja je kumulativno poslednje dve godine imati najveću stopu u Evropi. Otvoreni Balkan je naša borba da imamo pravo na budućnost o kojoj sami odlučujemo“, kazao je Vučić.

Kornet rakete najbolje na svetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da su ruske rakete „kornet“ najbolje na svetu i da ih je Srbija platila unapred po, kako je naveo, pristojnoj ceni.

„Uzeli smo rakete iz Rusije. Kornet rakete su najbolje na svetu, nešto bolje od džavelina američkog, veliko pojačanje za kopnenu vojsku Srbije“, rekao je Vučić za televiziju Prva, a prenela agencija Beta.

Predsednik je rekao da će Srbija za tri godine imati značajno veću silu nego danas, kako je naveo, „iako smo danas mnogo jači nego što smo bili pre nekoliko godina“.

Najavio je da će Srbija svake godine davati 200 miliona evra za namensku industriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari