Vučić nakon govora u UN: Gutereš razume i poštuje poziciju Srbije 1Foto: Screenshot/Youtube Kosovo online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima nakog svog obraćanja na 78. zasedanju Generlane skupštine Ujedinjenih nacija. Istakao je da da je imao dobar sastanak sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom i da ga je upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

„Imali smo jedan dobar razgovor oko KiM, i upoznao sam ga sa situacijom. Sada ću se naći sa podpredsednikom Kine Hanom Žengom, pa sa Miroslavom Lajčakom. Imaću i nastup na NewsMaxu, duga je noć“, rekao je Vučić.

Naglasio je da će Srbija podržavati Guterešovu agendu reformi Ujedinjenih nacija.

„Mi smo rekli da ćemo podržavati njegovu agendu reformi Ujedinjenih nacija u budućnosti i da smo izuzetno zahvalni za svaki doprinos koji je do sada pružio ostvarivanju pricipa Ujedinjenih nacija i izgradnji mira širom sveta“, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao i da je u Njujorku imao nezvanične susrete sa predstavnima Sjedinjenih Američkih Država kojima je, kako kaže, iskazao svoju ogromnu zabrinutost zbog mogućih budućih događaja na KiM.

„Imao sam i nezvanične susrete sa mnogim predstavnicima SAD, o tome ne želim javno da govorim i njima sam izrekao i iskazao svoju ogromnu zabrinutost, pomalo i strah zbog mogućih budućih događaja na KiM, jer sve ono – i datume kako biraju, i sve što rade, i jezik koji koriste, pretnje koje izgovaraju, hapšenja naših ljudi svakoga dana, čini mi se jasno i nedvosmilseno govori kakve su Kurtijeve namere. To je najvažnije“, rekao je Vučić novinarima u Njujorku.

Na pitanje novinara o reakcijama na njegov govor u Njujorku, predsednik Srbije je rekao da zvaničnici verovatno sada između sebe pričaju kako je zaostao u prošlosti i šta nije smelo da se izgovori.

„To sve misle i male zemlje. Sada verovatno kažu da je bio jedan i izgovorio je u ime svih njih. Niko mi nije rekao da sam bio oštriji niti očekujem da će neko to da mi kaže“, rekao je Vučić.

Najavio je da ide na sastanak sa potpredsednikom Kine Hanom Žengom, a zatim sa Miroslavom Lajčakom, nakon čega, kako je rekao, ima nastup na američkim medijima, gde će videti i „prijatelje iz Republikanske stranke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari