Vučić: Napredak u poboljšanju izbornih uslova 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Smatram da je postignut značajan napredak u poboljšavanju izbornih uslova, mada opozicija i vlast nikada neće govoriti dobro jedni o drugima, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom svog današnjeg obraćanja.

„Oni se nikada nisu žalili na izborne uslove jer sada imaju više medija nego ikada, a jasno im je sve vreme i da nikakvi mrtvi nisu glasali. Oni su na biračkim mestima imali više ljudi nego SNS“, rekao je Vučić.

Prema predsednikovim rečima, jedan od opozicionih političara mu je danas saopštio kako njima nije ni cilj mesto u parlamentu, te Vučić zaključuje da je cilj tih političara da uvećaju svoje bogatstvo za još 620 miliona evra.

„Srbija više nema naftu, NIS je prodat, prodali su cementare, sve su prodali. A mi ništa nismo prodali“, kazao je Vučić.

Na konferenciji za novinare prisustvuju i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ministar finansija Siniša Mali.

Vučić: Napredak u poboljšanju izbornih uslova 2
Foto: Jovana Stanković

Vučić: Protiv mene je počela bolesna, patološka kampanja u regionu

Nervoza u regionu stvara se jer Srbija jača u političkom i ekonomskom smislu, zbog čega Vučić objašnjava da je razumljivo da su napadi usmereni ka Srbiji.

Predsednik Vučić naveo je da se protiv Srbije svi bore ne racionalnim argumentima, već okretanjem ka devedesetim godinama.

„Albanska strana ne želi nikakav dogovor. Danas smo razgovarali sa OEBS-om o situaciji u Preševu i Bujanovcu“, saopštio je Vučić.

Kako je saopštio, Srbija će nastaviti da štampa udžbenike na albanskom jeziku i trudiće se da Albance integriše u sistem, pod uslovom da se zna u kojoj državi se oni nalaze.

Objasnio je Vučić kako nije želeo da ode na ustoličenje, iako je bio pozvan, a uprkos tome počela je širom regiona da se vodi kampanja protiv njega.

„U svim hrvatskim medijima se vodi bolesna, patološka kampanja po kojoj sam lično izveo ustoličenje, vozio helikopter, sa kim sam razgovarao“, rekao je Vučić i dodao da se nije čuo ni sa Dritanom Abazovićem, ni sa Zdravkom Krivokapićem.

Prema njegovim tvrdnjama, nije sarađivao ni sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

„Kada slušam bajke o partnerstvu, moje pitanje za Violu fon Kramon je kada sam imao partnerstvo sa Đukanovićem“, kazao je Vučić.

Vučić: Napredak u poboljšanju izbornih uslova 3
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Kako je Vučić zaključio, još od 1888. godine su postojali pokušaji da se svi okrenu protiv Srbije koja je bila najveća u regionu, a u tome su im pomagale poneke velike sile.

„Do 2011. Srbija je bila slaba i takva nikome nije smetala, a onda je počela da jača. Za nas je opasnost što će različite sile pokušati da smanje snagu i moć Srbije i da pomažu svima drugima kako bi mogli da, kako oni to kažu, obuzdaju Srbiju“, objasnio je on.

Vučić je čestitao mitropolitu Joanikiju na ustoličenju i naglasio da se nada da će Crna Gora prevazići svoje probleme i podele, a Srbija se, prema njegovim rečima, u to neće mešati.

U septembru Srbiju očekuje nekoliko poseta Evropskih zvaničnika

U ponedeljak 13. septembra u bilateralnu posetu Srbiji dolazi kancelar Nemačke Angela Merkel, saopštio je predsednik Vučić.

„Mislim da će to biti dok je kancelarka a ne vršilac dužnosti kancelara, što je jedna od njenih poslednjih poseta dok je na toj funkciji, što je velika čast za Srbiju“, rekao je Vučić.

Vučić se zahvalio Angeli Merkel i rekao da „nećemo nikad zaboraviti koliko nam je Nemačka pomogla kada nam je Hrvatska uvodila sankcije 2015. i time sačuvala mir na Zapadnom Balkanu“.

Nemačka je, prema Vučićevim rečima, najveći trgovinski partner Srbije i ove godine se očekuje trgovinski rast između Nemačke i Srbije preko šest miliona dinara.

„U odnosu na 2010. smo dva i po puta uvećali trgovinsku razmenu sa Nemačkom, a izvoz u Nemačku je uvećan za 300 odsto tokom samo 10 godina“, saopštio je on.

Nakon Merkel, u posetu Srbiji krajem meseca dolazi i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dok će Vučić ići u posetu predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i Višegradskoj grupi.

Vučić je potvrdio i da će se sutra u Beogradu sastati sa Visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom.

Vučić: Ko god da bude kandidat SNS-a nadam se da će moći da im se suprotstavi

Vučić: Napredak u poboljšanju izbornih uslova 4
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Tokom večerašnjeg obraćanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da će se boriti protiv onih koji žele da razore Srbiju pa makar to radio jedući sendviče u zatvoru.

„Ne vidim šta je loše u tome da neko jede sendvič. Retko ih jedem, ali ne vidim šta je problem u tome. Mnogo je gore biti pedofil ili ukrasti 619 miliona evra“, saopštio je Vučić i dodao da ne mora da jede sendviče, da bi preživeo i borio se protiv „onih koji su Srbiju tada razarali i koji žele ponovo da je razore, pa makar iz zatvora“.

Predsednik je rekao da je nečasno ne želeti da odete na poligraf kada vas pitaju da li ste pipkali dete od 16 godina, a jesti sendvič nije nečasno.

Neki opozicioni političari prema njegovim rečima već dele fotelje po Beogradu.

„Oni sami govore da su njihovi tajkunski mediji najgledaniji, da su njihove novine najčitanije, devet godina nisu bili na vlasti, a sada se pominje da bi mogli da pobede. Kakva će reakcija naroda biti, to ćemo da vidimo“, naveo je Vučić.

Saopštio je da, ko god bio kandidat SNS-a na predstojećim predsedničkim izborima, nada se da će se boriti i da će moći „da im se suprotstavi, iako smo tako mali i slabi“.

Kako je objasnio, na televiziji Al Džazira je čuo da je pokušao da izvrši atentat sam na sebe u Srebrenici, a glavni izvor za to je, prema njegovim tvrdnjama, general Dumanović koji je izbačen iz MUP-a.

Vučić: Rast BDP-a Srbije iznosiće 7,5 odsto

Vučić: Napredak u poboljšanju izbornih uslova 5
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije do kraja godine iznositi 7,5 odsto.

„Ministarstvo finansija je nešto konzervativnije, ali mi smo razgovarali sa Republičkim zavodom za statistiku (RZS). Kompletan državni vrh je zasedao i mi očekujemo da rast bude čak i 7,5 odsto“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Vućić je naveo da će kroz taj rast Srbija imati značajnu osnovu za održiva povećanja plata i penzija, kao i da stopu javnog duga održi ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Svega sedam zemalja u Evropi ima niži javni dug od Srbije. To su baltičke i skandinavske zemlje, Bugarska i Rumunija“, dodao je on.

Vučić je istakao da je zadovoljan ekonomskim aspektom Srbije i naglasio je da će 1. decemebra započeti izgradnja 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica.

„To je apsolutni rekord u Evropi u ovom trenutku i time se ponosimo“, rekao je Vučić.

Vučić novinaru N1: Vi ne biste došli na konferenciju da nije zanimljiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas, odgovarajući na pitanje N1 zašto je održao vanrednu konferenciju za novinare, da je to učinio kako bi građane obavestio o brojnim diplomatskim aktivnostima, pitajući da li je nevažan dolazak nemačke kancelarke i predsednice Evropske komisije.

Vi ne biste došli da nije zanimljiva, vama sa N1 posebno, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbije i upitao da li je mali povod za konferenciju dolazak Angele Merkel, Ursule fon der Lajen, poseta Redžepu Erodganu ili Višegradskoj grupi.

One koji sazivaju konferencije za novinare o tome kako sada PKB propada, a u njihovo vreme je bio divan, nikad ne pitate da li ih sa razlogom organizuju, rekao je Vučić i upitao kada su ga čuli da govori o napadima na Srbiji posle ustoličenja mitropolita Joanikija.

Na konstataciju da je o svemu tome govorio u Jutarnjem programu TV Prva, Vučić je rekao da je važno da su ga tada pratili, ali da je on smatrao da treba da se obrati svima.

Vučić je ukazao da što se tiče puteva, autoputa i pruga, koji će ostati iza njega, sadašnja opozcija neće moći da ofarba ni „one bele linije“.

Dok sam živ boriću se protiv onih koji su Srbiju razarali i koji sada pokušavaju da razore, poručio je.

Što se tiče drugog kruga predsedničkih izbora, Vučić je rekao da je još daleko i prvi krug, dodavši da vidi da već dele fotelje po Beogradu i da prave račun bez krčmara, a narod je krčmar.

Vučić je rekao da opozicija „ima ogromnu moć, novac i medijsku snagu“, jer i samu govore da su njihovi „tajkunski“ mediji najgledaniji, a novine najčitanije.

Ko će naš kandidat da bude – otom potom, nadam se da će časno da im se suprostavi i uđe možda i u drugi krug, što nije malo, veliki je uspeh za nas koji imamo tako malo snage, moći i tako malo podrške spolja, ukazao je Vučić.

Vučić je, na pitanja novinara, rekao da nije video da je Hrvatska svoja borbena vozila nazvali „Oluja“ i „Bljesak“.

Time što neko daje takva imena, ne verujem da će imati veću snagu i moć, ali pokazuje odnos prema našem narodu i svemu što se zbivalo 1995. godine. Gledaćemo da ne vraćamo na isti način, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari