Lider SNS jedino obećao bolji tretman na privatnim TV 1Foto: Miloš D. Miljković

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke, neće prihvatiti zahtev dela opozicije koja učestvuje u međustranačkom dijalogu, bez prisustva stranaca, za razdvajanje predsedničkih, lokalnih i parlamentarnih izbora, rečeno je Danasu u izvorima bliskim vlasti.

Za vlast je neprihvatljiv i zahtev dela opozicije da lideri stranaka ne mogu biti nosioci lista na lokalu, ali je, kako navode sagovornici Danasa, Vučić obećao je, ipak nešto obećao, a to je da će se lično založiti kod vlasnika privatnih televizija da opozicija dobije bolji tretman u tim medijima.

Šta će konkretno sadržati finalni sporazum međustranačkog dijaloga bez prisustva stranaca, znaće se nakon sastanka koji je Ivica Dačić, predsednik parlamenta Srbije zakazao za četvrtak, 2. septembra.

“Imali smo mnogo sastanaka radne grupe na kojem su partije iznosile predloge o četiri teme, a nastavićemo sa tim aktivnostima i sumiranjem rezultata tog dijaloga i krajem sledeće sedmice porobaćemo da dođemo do finalnog teksta i dogovora“, objasnio je Dačić u Skupštini Srbije, nakon što je raspisao lokalne izbore u Mionici i Negotinu za 17. oktobar.

Sagovornici Danasa, učesnici u dijalogu bez posredovanja stranaca ističu da je postojao čvrst dogovor da se 30. avgusta održi još jedna runda pregovora, a dva dana kasnije da usedi završni sastanak sa predsednikom Vučićem, na kome bi bio potpisan i obelodanjem sporazum vlasti i opozicije .

“Iz nama nepoznatih razloga sve se ponovo odlaže i to bez objašnjenja, pa zato verujem da će sastanak sa Vučićem uslediti tek naredne nedelje. Ako su u pitanju Dačićevi i Vučićevi državnički poslovi trebalo je da nam se kaže, razumeli bi. Ovako svaki dan odlaganja dogovora oko izbornih uslova, za opoziciju znači skraćenje izborne kampanje i njenu neizvesnost. Naročito, ako se ima u vidu da slede nove epidemiološke mere kojim će u značajnoj meri biti suspendovan politički život u Srbiji“, ističe jedan od sagovornika Danasa.

On podseća da je deo opozicije koja učestvuje u međustranačkom dijalogu tražila da se predsednički i lokalni izbori održe na proleće, a parlamentarni na jesen,ali da je vlast taj predlog odbacila odmah u startu, najverovatnije jer bi time u pitanje dovela pobedu na beogradskim izborima. Sagovornik Danasa ističe i da najverovatnije pre izbora, neće doći ni do promena u sastavu REM-a, što je bio jedan od zahteva opozicije u međustranačkom dijalogu, a još je neizvesno ni kakav će tretman opozicija imati na javnim servisima Radio televiziji Srbije i Radio televiziji Vojvodine.

Opozicija je tražila učešće u više debatnih emisija, ne samo u jutarnjem programu, već i u centralnim informativnim emisijama i Drugom Dnevniku RTS.

Danas nezvanično saznaje i da se vlast neće odreći funkcionerske kampanje, već da će dosadašnju kampanju malo modifikovati. Malo je verovatno i da će vlast prihvatiti zahtev da se sav novac iz budžeta namenjen za predizbornu kampanju deli pre izbora svim učesnicima, ali tu je obećano da će, ipak, doći do izvesnih pomaka.

Do sada je 20 odsto sredstava iz državne kase deljeno pre izlaska na birališta, a 80 odsto posle izbora i to proporcionalno osvojenim mandatima u Skupštini, odnosno strankama koje su prešle cenzus. Opozicija je insistirala da se 50 odsto tog novca deli svim strankama tokom kampanje, a 50 odsto posle izbora onima koji su ušli u parlament.

“Predsednik Vučić je obećao da će u tom segmentu doći do pomaka i da se razmatra mogućnost da 30, odnosno 35 odsto finansijskih sredstava bude podeljene strankama pre izbora, a 70, odnosno 65 odsto nakon izbora“, objašnjava jedan od sagovornika Danasa, koji ističe da je kompletan dijalog ličio na buvlju pijacu, a da su rezultati tog dijaloga još uvek u “debeloj magli“.

Boško Obradović, lider Dveri, i učesnik dijaloga na oba koloseka, razloge za odlaganje sastanka vidi u činjenici da vlast očito ne zna šta i kako dalje.

“Još uvek nismo dobili nikakav odgovor vlasti na naše opozicione zahteve, iako je to obećano još pre mesec dana. Isto tako još nismo dobili ni odgovore medija koji su bili na sastanku sa Radnom grupom i obećali svoje predloge za novu uređivačku politiku od septembra. Vreme curi i ako se ovako nastavi dijalog gubi smisao Vlast verovatno čeka radni dokument o izbornim uslovima koji treba da stigne od strane delegacije Evropskog parlamenta ovih dana i tek onda će odlučiti šta da rade na oba koloseka dijaloga. I opozicija treba da počne da razmišlja šta su naši potezi ako ne bude poboljšanja izbornih uslova u zadatom roku do kraja septembra, što je šest meseci pre izbora”,napominje Obradović .

Ništa optimističnija u pogledu poboljšanja izbornih uslova nije ni Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika, koja kaže da opoziciji praktično ništa nije ponuđeno, a pojedini predlozi opozicije odbijeni su u samom startu.

Ona, kao i Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, očekuje neku vrstu odgovora na konkretne predloge opozicionih partija kako u poštovanju izbornih prava i otklanjanja pritiska na birače, tako i u smislu poboljšanja medijske slike i pluralizma mišljenja na javnom servisu.

Jovanović: Džentlmenski dogovor

“Neophodno je da opozicija bude sposobna da organizuje kontrolu na biračkim mestima i da ne dozvoli bilo kakvu manipulaciju volje građana. Potrebno je da pričamo, a ne da se jurimo po ulicama, da spustimo tenzije i demokratizujemo zemlju. Džentlmenski dogovor je od početka dijaloga da se ne iznose detalji pregovora u javnost, pre nego što se postigne neka vrsta dogovora”, zaključuje Miloš Jovanović u izjavi za Danas.

Još nije stigao tekst iz EP

Kada je reč o dijalogu na drugom koloseku, uz posredovanje Evropskog parlamenta, Ivica Dačić ističe da još nije stigao predlog teksta, koji su evroparlamentraci najavili da će poslati do 1. septembra, a o kojem bi partije trebalo da se izjasne do sledećeg plenuma sa predstavnicima EP 17. i 18. septembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari