“Vučić nije uticao na odluku o ustoličenju Joanikija” 1Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije uticao na odluku Vlade Crne Gore o tome da li će verski obred ustoličenja crnogorsko-primorskog Joanikija biti obavljen u Cetinjskom manastiru, rečeno je Danasu nezvanično u vrhu crnogorske vlasti.

List Pobjeda iz Podgorice objavio je tekst u kojem se prenose saznanja o tome da je predsednik Srbije presudno uticao da u noći između subote i nedelje bude preinačen već postignut dogovor između crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića i patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija o otkazivanju ustoličenja mitroplita Crkve Srbije Joanikija Mićovića na Cetinju.

Kako se navodi u tekstu Pobjede Vučić je, nakon što je oko 23 sata u subotu, obavešten da je dogovoreno otkazivanje ustoličenja, telefonskim pozivima Porfirija, ali i lidera Demokratskog fronta izdejstvovao da se odluka promeni.

„Vučić je prvo pozvao Porfirija, a potom i kroz komunikaciju sa liderom Demokratskog fronta Andrijom Mandićem suštinski sprečio otkazivanje ustoličenja“, tvrde izvori Pobjede.

Kako za Danas tvrde dobro upućeni izvori iz vrha vlasti u CG, o pozivima Porfiriju i lideru Demokratskog fronta ne mogu da znaju i tvrde bilo šta, ali, napominju da ništa od toga nije uticalo na odluku o tome da li će ustoličenje biti održano.

– Niko od zvaničnika Vlade nije razgovarao sa Vučićem – tvrde Danasovi izvori.

Danas nije dobio odgovorio iz kabineta predsednika Srbije o tome da li su tvrdnje izvora lista Pobjeda istiniti.

Predsednik Srbije je, međutim, u nedelju, nakon ustoličenja Joanikija izjavio da je ustoličenje prvobitno bilo otkazano.

“Dobro je što je Vlada promenila svoju odluku, bilo je tačno da nije trebalo da se dogodi ustoličenje, ali je to oko jedan sat promenjeno i dobro je da se to desilo i čestitam Krivokapiću što je pokazao da ima instrumente da sprovede u delo”, kazao je Vučić.

U momentu kad su Novosti i Tanjug objavile informaciju o otkazivanju ustoličenja, Porfirije i Joanikije su, prema saznanjima Pobjede, bili na razgovorima sa potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem i premijerom Zdravkom Krivokapićem u hotelu „CuE“.

Izvori Pobjede tvrde da su Abazović i Krivokapić predstavili Porfiriju katastrofalne bezbednosne procene, koje uključuju teške incidente sa velikim brojem žrtava zbog čega su srpski popovi popustili i načelno prihvatili da se ustoličenje otkaže.

Pobjeda tvrdi da su osim Krivokapića i Abazovića, sa čelnicima SPC su razgovarali i Andrija Mandić i Slaven Radunović iz DF-a kao i predsednik SNP-a Vladimir Joković.

Zdravko Krivokapić je, međutim, izjavio je da odlaganje ceremonije ustoličenja mitropolita crnogorsko-promorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija, zbog incidenata na Cetinju, nije bila opcija.

Krivokapić je u poruci na Tviteru napisao da je „država odbranjena“.

“Zahvaljujem se svim hrabrim policajcima, ali i narodu Crne Gore koji su pomogli da danas svi ovde proslavimo ovaj veličanstven trenutak”, napisao je Krivokapić nakon što je u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici prisustvovao svečanosti posle ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari