Vučić o izveštaju EP: Ogoljene laži, izgubili su se u vremenu i prostoru 1Foto: BETA/ AP/ Darko Vojinovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas ocenio da su „ogoljene laži“ u juče usvojenom izveštaju Evropskog parlamenta (EP) o napretku Srbije ka prijemu u EU.

Citirajući delove izveštaja, ocenio je da su se poslanici EP „izgubili u vremenu i prostoru“.

„Oni su izgleda čitali neki izveštaj iz 2011, a ne iz 2021. godine“, kazao je predsednik novinarima tokom posete gradilišu mosta preko Save kod Šapca.

Komentarišući delove izveštaja EP u kojima se spominje „nedostatak medicinske opreme“ za borbu protiv epidemije korona virusa i nedovoljna stručnost lekara u Srbiji, Vučić je rekao da su evroposlanici usvajanjem tog dokumenta „sve rekli samo o sebi“.

„Mi testiramo više nego 80 odsto država EU, a oni nas osuđuju! Nemamo nedostatak bilo kakve opreme, sada imamo 500 respiratora u magacinu baš zato jer se nismo oslanjali na njih. Ovo je narodu dovoljno da vidi kakvim se ogoljenim lažima služe“, kazao je Vučić.

Kazao je da bi „voleo da vidi“ reviziju stope smrtnosti od korona virusa i „kolike su stvarno žrtve“ od te infekcije u zemljama EU.

„Neću da im dozvolim da napadaju naše lekare jer su pokazali da su stručniji od njihovih. Kad pričaju o vakcinama, a koja to njihova zemlja ima više vakcina ili bolje sprovodi vakcinaciju od Srbije? Samo nek’ oni rade svoj posao i nek’ objasne kako su bolji u vakcinaciji, a naši lekari lošiji“, rekao je Vučić.

Komentarišući kritike izveštaja o ulozi Telekoma Srbije, Vučić je pitao šta je sporno u ugovoru koji je ta firma napravila sa Telenorom, kao kompanijom iz EU.

Najavio je da će povesti „veliku evropsku akciju“ protiv „kradje imovine Jevreja u Sloveniji“, za koju je optužio poslanicu EP Tanju Fajon koja treba da posreduje u predstojećem dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.

„Što se Tanje Fajon tiče, naša država se bori protiv organizovanog kriminala, ali i protiv otimanja imovine Jevrejima“, rekao je Vučić.

U vezi s delom izveštaja u kojem EP izražava zabrinutost zbog „kampanje kojom se delegitimiše nezavisnost Kosova“, Vučić je rekao da je ponosan na to i da će „u inat Evropskom parlamentu“ nastaviti da radi na delegitimisanju kosovske nezavisnosti.

Narednih dana pokazaću tabele na kojima se vidi koliko su nas vakcine spasle od katastrofe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će „narednih dana“ pokazati tabele na kojima se, kako je rekao, vidi „koliko su nas vakcine spasle od katastrofe“.

On je tokom posete gradilištu mosta preko Save kod Šapca ocenio da je epidemiološko stanje u Srbiji „i dalje teško“.

„Šta god radili, situacija je teška ali morate razumeti i ljude, posebno mlade jer nama niko nije uzeo godinu dana života kao što je korona uzela mladima. Moramo se vakcinisati i požuriti s tim jer bez vakcinacije nema nam napretka države“, kazao je predsednik Srbije.

Ponovio je da će narednih „dana i nedelja“ u Srbiju stići „velike“ količine vakcina Fajzer i Sinofarm

„Onda ćemo da idemo po selima da vakcinišemo ljude pa da probamo da u maju vakcinišemo i po 1.000 dnevno“, rekao je Vučić.

Vučić: Umesto mostove, gradili su svoje račune na Mauricijusu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je novac od privatizacije, pre nego što je Srpska napredna stranka došla na vlast, korišćen za „gradnju računa na Mauricijusu, u Hong kongu i Švajcarskskoj“, umesto da se gradi po Srbiji.

„Pa se foliraju – kažu ne radi banka, prave se naivni i blesavi, kao pogodili ste mi cifru u Švajcarskoj, a promašli na Mauricijusu, ma nemoj. Pa pogodili kako je menjao imena firmi, a porez u Srbiju ni da plate“, rekao je Vučić prilikom obilaska gradilišta mosta na Savi kod Šapca.

Prema njegovim rečima, mogli su umesto toga da izgrade deset mostova kao taj koji je obišao.

Kako je dodao, „em opljačkali Srbiju, em poreze nistu hteli da plate“ i naglasio „šta biste vi da su oni gradili kad oni imaju po 600-700 miliona evra“.

Na pitanje da li je izveštaj Evropskog parlamenta pritisak da prizna Kosovo kao nezavisno, on je ironično odgovorio da „od straha ne može da spava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari