Vučić o osuđenom ratnom zločincu, generalu Lazareviću, Jovanović (Novi DSS) uvredljivo o Kandić, Biserko i pokojnoj Borki Pavićević 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik poslaničke grupe “Nada-Novi DSS- POKS” Miloš Jovanović rekao je večeras na sednici Skupštine da se ne raduju na Vučićeve reči o Kosovu i ulasku u UN i priznanju, jer predsedniku ne veruju.

Trebalo je odbiti zahtev “zapadnog dela takozvane međunarodne zajednice”, aludirajući na evropski predlog za rešenje kosovskog pitanja.

Nacrt je objavljen, rekao je Jovanović, a Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić su, navodi, rekli “da je to manje-više to”.

Naveo je da kada plan predlažu zemlje koje su same priznale Kosovo taj “plan ne može biti ništa drugo do zahtev Srbiji da se odrekne suvereniteta na svojoj teritoriji”.

“Nema te ZSO koja će tu činjenicu da promeni – Srba u nezavisnom Kosovu neće biti. I to znate svi vi gospodo. To znači Velika Albanija. To niko ne spominje, nećemo to moći da sprečimo, dve nezavisne države niko ne može u tome da spreči. To je kraj Republike Srpske”, naveo je Jovanović rekavši da Zapad podržava separatizam i da teraju Srbiju da to prizna, kao i da će tražiti unitarizaciju BiH “odnono kraj Republike Srpske. Jovanović je dodao da se ni tu neće stati.

Rekao je da su dobili podršku Vesne Pešić, Nataše Kandić, Sonja Biserko “velika poznata Srpkinja”, i rekao da ima i onih koji su “pokojni a koji bi podržali – Borka Pavićević”.

Vučić je rekao da Jovanović dolazi iz “antidržavnog bloka”.

Vučić je pitao Jovanovića zašto mu je odbor iz Kosovske Mitrovice izašao iz stranke.

Rekao je potom da nisu došli u Skupštinu da govore o papiru, niti da se glasa o papiru – evropskom predlogu za rešenje kosovskog pitanja.

“Da li ste sebi da pravo da budete veliki rodoljubi jer vas grze savest zbog onoga što ste radili posle 2000. godine”, naveo je Vučić i ponovo se vratio na puštanje albanskih zatvorenika iz zatvora Srbije u vreme Vojislava Koštunice i citirao Jovanovićevu izjavu koji je rekao da misli da je to učinjeno kako bi se otoplili odnosi sa Zapadom, a ne pod pritiskom.

Rekao je i da su “u džak spakovali junaka sa Kosova generala Lazarevića i poslali u Hag”, i naveo da je to nije istina da je on otišao dobrovoljno.

“Prebacivali ste ga u kesu s jedne na drugu stranu Drine, pa u Škodu Fabiju. Jel I to dobrovoljno bilo?”, pitao je predsednik poslanike.

Pitao je i nije li državni udar slanje građana u Hag i ćutanje na pogrom i skrnavljenje manastira 2004. godine.

Naveo je da su i njemu tražili da predaje građane u Hag, ali da nije hteo.

“Hajde, molim vas, da ne puštate Simu Spasića. On je tu bio kao predstavnik udruženja otetih I kidnapovanih. Nije problem to što ste radili Lazareviću, ali vam je problem Simo Spasić”, naveo je on.

Predsednik nije komentarisao Jovanovićeve navode o onima koji evropski plan podržavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari