Vučić rekao Paviću da Srbija nikada neće postati članica EU, a ko bi za to bio odgovoran? 1foto: Printscreen/YouTube/Slavija Info; Printscreen/RTS; Shutterstock/Lightspring

„Ako Srbiji ne budu otvorena poglavlja za pristup Evropskoj uniji za to će odgovorni biti samo oni koji budu vodili zemlju u daljem periodu“, kaže za Danas direktorka Nacionalnog konventa za pristup EU Bojana Selaković povodom izjave narodnog poslanika „MI Glas iz naroda“ Aleksandra Pavića da mu je predsednik Republike na konsultacijama za izbor mandatara rekao da Srbija nikada neće biti primljena u EU.

Narodni poslanik grupe „MI Glas iz naroda Branimir Nestorović“ Aleksandar Pavić, gostujući na Jutjub kanalu Slavija info, izneo je šta mu je navodno Vučić rekao tokom konsultacija za izbor mandatara.

Kako Pavić kaže, Vučića su poslanici MI, među kojima je bio i on, pitali šta će biti ako se u Poglavlje 35 za pristup EU, vezanom za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, uvrsti puna primena francusko-nemačkog, odnosno evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Odgovor je bio da verovatno neće biti u tom obliku ugrađeno, a ako i bude da to ne pravi neku razliku jer ionako nama će više da otvaraju poglavlja i verovatno nikada nećemo biti primljeni u EU. Mislim da je to nešto što je od javnog interesa da se čuje“, naveo je ovaj poslanik, koji je ovaj sporazum okarakterisao kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova.

Za naše sagovornike u Vučićevim rečima nema ničeg iznenađujućeg.

Selaković: Vučić ljudima priča ono što žele da čuju

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Bojana Selaković navodi da je predsednik poznat po tome da ljudima priča ono što žele da čuju u zavisnosti od toga da li su mu oni važni za spoljnu ili unutrašnju upotrebu.

„To što je izgovorio predsednik nije ništa začuđujuće, ali ni skroz relevantno za komentarisanje, jer je on poznat po tome da ljudima priča ono što žele da čuju u zavisnosti od toga da li su mu važni za spoljnu ili unutrašnju upotrebu. Na kraju, Vlada je ta koja vodi pregovore sa EU i mi ćemo po programu novog mandatara i sastavu Vlade videti koliko je ovaj stav utemeljen“, kaže ona.

Vučić rekao Paviću da Srbija nikada neće postati članica EU, a ko bi za to bio odgovoran? 2
Bojana Selaković. Foto: Insajder

Podseća da je Srpska napredna stranka, koja će dati mandatara, i ove izbore dobila na programu čija je prva tačka put Srbije ka članstvu u EU.

„Za razliku od prethodnih 10 godina tokom kojih EU nije imala direktan interes od proširenja, loptica je sada u našem dvorištu a prostor za balansiranje i prebacivanje krivice za spor napredak pregovora se sužava“, kaže ona.
Selaković poručuje da, ako Srbija ne bude otvarala nova poglavlja, to će biti isključiva odgovornost samo onih koji budu vodili zemlju u narednom periodu.

Mitrović: Evropske integracije godinama unazad stoje

Narodni poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Peđa Mitrović slaže se da Vučić ima običaj da priča svakome ono što taj neko želi da čuje, te dodaje da mu je najmanji problem što te priče nisu međusobno usklađene.

„Ono što je problem je što evropske integracije godinama unazad stoje, što predsednik Republike sam kaže da zbog toga što nismo deo zajedničkog evropskog tržišta imamo ograničenja za izvoz naše robe. On sam navodi primer izvoza automobila na evropsko tržište, što zauzvrat značajno ograničava priliv stranih investicija u zemlju, što isto tako on takođe sam kaže“, kaže on.

Vučić rekao Paviću da Srbija nikada neće postati članica EU, a ko bi za to bio odgovoran? 3
foto Dušan Milenković/ATAImages

Umesto toga da se predsednik, kako napominje, založi za dalje evropske reforme – „režimski tabloidi šire propagandu protiv članica EU i podgrevaju antievropsko raspolozenje medju ljudima u Srbiji“.

Srbija privremeno zatvorila samo dva poglavlja

Evropski sporazum za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine usmeno je prihvaćen od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, u procesu briselskog dijaloga uz posredstvo EU. Nakon toga, prihvaćen je i Ohridski sporazum, koji podrazumeva mapu primenjivanja evropskog sporazuma.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji na snagu je stupio 2013. godine.
Prva poglavlja otvorena su 2015. godine – Poglavlje 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i Poglavlje 24 (Pravda, sloboda i bezbednost).
Tokom pregovora otvorena su 22 od 35 poglavlja, a samo dva su privremeno zatvorena, dok od 2019. do kraja 2021. nijedno novo nije otvoreno. Usvajanjem nove metodologije proširenja prešlo se na klastere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari