Vučić poručio da je srpski ministar nepoželjan na severu Kosova: U službenom kapacitetu Rašić nije bio na severu od stupanja na funkciju 1Nenad Rašić; foto (BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BEŠEVIĆ/MO)

Ministar za zajednice i povratak u vladi Kosova Nenad Rašić nije dobrodošao na sever Kosova. Bar se tako može protumačiti izjava predsednika Srbije Aleksandar Vučića da je on od ljubavi prema svom narodu ili moralu vrlo udaljen i da o tome najbolje govori činjenica da li hoće iko da ga primi na severu – u Severnoj Mitrovici, Zubinom potoku, Leposaviću, Lešku, ili bilo gde drugo.

Vučić je to nedavno izjavio komentarišući Rašićevu izjavu o formiranju ZSO da bi trebalo izbeći one terminologije koje mogu da budu „minska polja“, kao što je „zajednica“, jer je to nešto što je kod Albanaca, po njemu, „toliko iskompromitovano“, te kazao da bi udruženje opština moglo da se nazove „dživdžan“.

Posle najgrubljeg ličnog vrećanja Rašića kada ga je premier Kosova Aljbin Kurti postavio za ministra, a nakon što su predstavnici Srpke liste izašli iz kosovske vlade, Vučić je sada rekao da je dživdžan plemenita životinja, te da je pravna obaveza da se formira ZSO. On je dodao da je Rašić vrlo udaljen iod prava pa čak i ljubavi prema svom narodu i moralu.

O tome najbolje govori to da li hoće iko da ga primi na severu – u Severnoj Mitrovici, Zubinom potoku, Leposaviću, Lešku, ili bilo gde drugo, kazao je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, Rašić može da ode samo u tri nevladine organizacije koje direktno finansiraju Britanci i Amerikanci.
Situacija sa Srbima u kosovskoj vladi iz Srpske liste, godinama unazad bila je drugačija te se Rašićev prethodnik na ministarskom mestu Goran Rakić sasvim neometano kretao na severu Kosova i bio dobrodošao gost svuda.

Komentar ove Vučićeve izjave i odgovor na pitanje planira li skori odlazak na sever Kosova u kapacitetu ministra, do objavljivanja ovog teskta nismo uspeli da dobijemo od Rašića.

A Milica Andrić Rakić, iz nevladine organizacije „Nova društvena inicijativa“ za Danas kaže da ne veruje da bi Srpska lista na fizički način ili protestima pokušavala da spreči dolazak Nenada Rašića u srpske sredine na severu. Ona ne veruje da bi bilo problema ukoliko bi obilazio neku porodicu.

– Kada su lokalne samouprave u pitanju, trenutno su najfunkcionalnije one koje rade u srpskom sistemu, a kako predstavnik Vlade Kosova, Rašić ne bi mogao proceduralno da se susretne sa njima. S druge strane, od kosovskog sistema su ostale samo skupštine te bi Rašić mogao da se sretne sa nekim od odbornika, ali osim opštine Severna Mitrovica koja ima odvojenu zgradu za kosovsku administraciju, u drugim opštinama nema zvaničnih zgrada kosovske administracije koje bi mogao posetiti – objašnjava ona.

Kako dodaje, zato se na primer, sastanak ministra lokalne samouprave Eljbert Krasnićija i odbornika iz Zubinog Potoka održao u većinski albanskom selu u ovoj opštini – Čabri.

– Ministri SL, kao i drugi ministri vlade Kosova koji su bili u kolaiciji sa SL, poput svojevremeno ministra unutrašnjih poslova Agima Veljijua, su neometano mogli da posete opštine na severu. Međutim, govorimo o drugom kontekstu kada su kosovske institucije bile daleko funkcionalnije i kada su uz saglasje srpske administracije koristili objekte srpskih institucija. U službenom kapacitetu Rašić nije bio na severu od stupanja na funkciju, u privatnom je sasvim moguće da jeste – kaže Andrić Rakić.

Na pitanje ukoliko bi želeo da poseti povratnike, kako bi to izgledalo, Andrić Rakić odgovara da nema povratničkih projekata kosovske vlade na severu, te da Sunčanu dolinu kao i sve druge zgrade, finansira Kancelarija za KiM, a da eventualno može da se desi da finansiraju opravku neke kuće nekome, ali da vlada Kosova generalno sve povratničke projekte na Kosovu naziva kolonizacijom.

A ako bi želeo da obiđe eventualno tu kući, to bi, prema njenom sudu, uradio kao i kosovski ministar unutrašnjih poslova Svećlja i predsednica Osmani u januaru. Ona ne veruje da bi bilo problema ukoliko bi obilazio neku porodicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari