Vučić se hvali time što nas nije prebio na protestu "Srbija protiv nasilja": Sagovornici Danasa o njegovim verbalnim napadima na predsednicu Slovenije i slovenačkog novinara 1Foto: M. Obradović

Predsednik Srbije pokušao je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Slovenije da uskrati pravo i omalovaži pitanje slovenačkog novinara o protestima Srbija protiv nasilja.

Novinar TV Slovenije je u jednom od pitanja povezao nastavak protesta Srbija protiv nasilja i nedostatak kvoruma u srpskom parlamentu, što je bila prilika da se predsednik Srbije obruši na njega.

„Veoma Vam hvala na vašim pitanjima, zato što i kroz deo tih pitanja se vidi kako i zbog čega Evropska unija nema toliku popularnost, koliko bismo svi voleli u našoj zemlji. Ponekad zbog vaše prevelike dobre volje ljudi se osete uniženima, jer vide da biste da se mešate u stvari u koje nikada nikome drugom ne biste dozvolili da se meša kada su vaše zemlje u pitanju“, počeo je predsednik Srbije svoje izlaganje u ironičnom tonu.

Ističući da se suočava sa protestima unazad 11 godina, rekao je: „Ranije su bili svaki dan, sad su vikend protesti. S izuzetkom poziva na moje vešanje oni su mirni. I za razliku od vaše ustaljene prakse u EU da ubije boga u demonstrantima, kod nas je to mirno. Dođu, skupe se, raziđu se i sve je u redu“.

Na takvo obraćanje predsednika Srbije novinaru TV Slovenija reagovala je predsednica Slovenije rečima da su demonstracije u svakoj zemlji legitiman i demokratski čin, a da zanimanje novinara za proteste i dešavanja u Srbiji, kao i izveštavanje o tome predstavlja slobodu izražavanja.

– To što mediji izveštavaju o demonstracijama je sloboda izražavanja i nadam se da novinaru niste previše zamerili na pitanju. Demokratija je i sloboda medija i na tome takođe treba raditi – poručila je Nataša Pirc Musar i dodala da protesti postoje i u Sloveniji, i u Briselu.

dragana rakić
foto Miloš Tešić/ATAImages

Predsednica Slovenije održala kratak kurs demokratije Vučiću

Predsednica Slovenije održala je Vučiću jedan kratak kurs demokratije na njihovoj zajedničkoj konferenciji za medije. Vučić je jedna velika sramota koja je zadesila naš narod. Iako svakodnevno kompromituje državu Srbiju, nisam ravnodušna, već se, kao i svi građani uvek osetim posramljeno zbog njegovog neprimerenog ponašanja – kaže za Danas Dragana Rakić, poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije.

Ugled Srbije u svetu je na najnižim granama još od ratova koji su vođeni u naše ime, dodala je.

– Kada Vučić izađe pred nekog stranog novinara to je kao kad sportista koji je celu karijeru igrao isključivo nameštene utakmice izađe na teren sa protivnikom koji nije plaćen da ga pusti da pobedi. Jedanaest godina Vučić igra isključivo nameštene utakmice. Osim sporadičnih pitanja koja su postavljali neki hrabri novinari, njemu se niko nije suprotstavio u tv duelu, jer su tv dueli ukinuti – ističe naša sagovornica.

Prema njenim rečima, kada se najviši funkcioner jedne države ponaša kao što se Vučić ponašao na pomenutoj konferenciji, onda je na žalost moguće da SNS nasilnik davi i tuče nečiju decu, kao što se desilo pre dva dana u Batajnici.

– Kada su iznad zakona kriminalci, aktivisti SNS-a, onda se mladi ugledaju na tako „uspešne“ i moćne ljude. Kada je najgledaniji tv program onaj koji promoviše primitivizam, onda raste količina nasilja među građanima. Zbog toga su se građani pobunili, zbog toga smo na ulicama sve dok se ne ispune zahtevi najvećih protesta u našoj istoriji. Nedugo nakon ispunjenja zahteva prestaćemo da crvenimo zbog nastupa delegitimisanog predsednika i uvesti elementarni red i pristojnost u naše društvo – zaključuje Dragana Rakić.

Vučić se hvali time što nas nije prebio na protestu "Srbija protiv nasilja": Sagovornici Danasa o njegovim verbalnim napadima na predsednicu Slovenije i slovenačkog novinara 2
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO)

Vučićevo obraćanje predsednici Slovenije i novinaru pokazuje da gubi kompas

Đorđe Pavićević, poslanik Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije, kaže za Danas da Izjave predsednika države poslednjih dana prevazilaze okvire nenormalne političke komunikacije na koju smo od već navikli u njegovim sve češćim obraćanjima javnosti.

– Na udaru nije samo opozicija i politički protivnici, nego svi koji govore ono što mu se ne sviđa, tviteraši, novinari, glumci, profesori. Sve vređa i svima drži predavanja, i Pravni fakultet je propao nakon što ga je on završio. Pri tome, svaki put tokom njegovog nastupa izgori neki udžbenik logike – kaže sagovornik Danasa.

Sad se to preliva i van granica, mada ne daleko, dodaje.

– Njegov odnos prema novinaru iz Slovenije i predsednici Slovenije jeste poruka domaćoj publici, ali pokazuje koliko vlast gubi kompas. Agresivno i bahato ponašanje, kao i opaske o ponašanju policije i slobodi izražavanja u EU dostojne su Pinka ili Informera, ali svi moramo osećati stid zbog takvog ponašanja. Ponašanje predsednika došlo do granica kada se moramo zapitati da li je sposoban da predstavlja državu, što mu je ustavno ovlašćenje, kamoli da vodi pregovore, sklapa sporazume ili donosi odluke o svemu i svačemu u državi – zaključuje Đorđe Pavićević.

Vučić se hvali time što nas nije prebio na protestu "Srbija protiv nasilja": Sagovornici Danasa o njegovim verbalnim napadima na predsednicu Slovenije i slovenačkog novinara 3
Foto: FoNet/ Marija Đoković

Umesto da uvaži, predsednik Srbije vređa demonstrante

Sanda Rašković Ivić, poslanica Narodne stranke u parlamentu, ističe za Danas da je nju kao psihijatricu naročito pogodio onaj deo izjave na toj konferenciji o srpskoj deci od 12, 13 godina na KiM koja su spremna da poginu zbog Kurtijevog terora.

– Ta je izjava neodgovorna i luda. Da to kaže neki portir, verovatno ne bi mogao da radi svoj posao dalje. A ovo je šef države. U potpunosti saosećam sa Srbima na KiM koji žive u potpunoj nesigurnosti i haosu . Predsednikove izjave ne koriste, već štete Srbima na KiM uniseći dodatni nemir i strah – kaže naša sagovornica.

Što se tiče protesta u Beogradu, napominje, predsednik bi trebalo da uvaži, ohrabri i čak uteši ljude na beogradskim protestima, a umesto toga on ih vređa i hvali se time što nas koji protestujemo nije prebio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari