Dok Vučić sebe vidi kao predsednika 'srpskog sveta', ne može da bude pošten pregovarač ni za jednim stolom: Bivša zvaničnica Unmika traži da Zapad pojača pritisak na Srbiju 1foto FoNet/Twitter

Bivši američki diplomata, nekada zamenica šefa Misije UN na Kosovu (UNMIK) Dženifer Braš ocenila je danas da bi Zapad trebalo više da pojača pritisak na Srbiju, jer je „Srbija ta koja može učiniti više na destabilizaciji regiona, a ne Kosovo“.

Ona je u intervjuu za Radio Slobodno Evropa (RSE) rekla da nije optimista da lideri Kosova i Srbije žele rešenja u dijalogu za normalizaciju odnosa.

Prema njenim rečima, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić sebe „vidi kao predsednika ‘srpskog sveta’, on ne može da bude pošten pregovarač ni za jednim stolom“.

„Što se tiče (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija, on nije izabran da sklapa sporazum sa Srbijom, on je izabran da se bori za Kosovo. On ima obaveze prema svom biračkom telu i uskoro će ići u novi krug izbora“, rekla je ona.

Dženifer Braš, koja je bila zamenica šefa misije u Ambasadi SAD u Beogradu, podsetila da je Vučić bio nekada portparol bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

„On (Vučić) želi da Kosovo ostane takvo kakvo jeste… Dokle god Vučić misli da nije samo predsednik Srbije, već ‘srpskog sveta’, ja ga ne vidim kao poštenog pregovarača za bilo kojim stolom“, rekla je ona i dodala da Vucić misli da je novi Tito sa idejom da sedi na tri stolice – neutralnoj, na putu ka Evropskoj uniji (EU) i u bliskim odnosima sa Rusijom.

Ona je rekla da zna da SAD i EU veruju da je Vučić osoba koja može sklopiti dogovor jer ima podršku naroda i bilo ko slabiji od njega ne bi mogao sklopiti dogovor.

„Ali se ja ne slažem. Isto tako, većina međunarodnih posmatrača takođe smatra da parlamentarni izbori u Srbiji nisu bili fer“, dodala je Dženifer Braš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari