"Vučić svaljuje krivicu na Kurtija, a situirana Srpska lista poziva nedužni narod na opšti ustanak": Nenad Radosavljević o dešavanjima na Kosovu 1foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

Potpuno je besmisleno da Srpska lista govori o nekakvom ustanku naroda na Severu. To ne može da se desi, jer ne uživaju poverenje širokih slojeva stanovništva, smatra direktor i vlasnik RTV „Mir“ iz Leposavića, Nenad Radosavljević.

I dok za ovu stranku kaže da takvim narativom želi da da sebi na značaju, jer se „pogrešnim potezima izaopštila iz političkog života“, vlast u Srbiji optužuje za ukidanje srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu, i ostavljanja građana na cedilu, a sve to uz kampanju „opravdavanja“ i svaljivanja krivice na Prištinu.

„Uopšte nije dobra situacija na Severu Kosova vezano za registarske tablice“, poručuje Radosavljević nakon serije paljevina automobila, većinski sa RKS tablicama, novonastale situacije usled isteka roka za preregistraciju uz olakšice i izostanka jasnih poruka iz Beograda.

Sagovornik KoSSev-a kaže da je sve počelo time što je Aleksandar Vučić prošle godine u Briselu pristao na to da Srbija prestane sa izdavanjem registarskih oznaka koje se vode na gradove na Kosovu, te ujedno Priština obustavi „kaznenu politiku“.

„Na taj način, Aleksandar Vučić je lično dogovorio da u periodu od godinu dana, a isto onako kako je dogovorio 2016. godine, prestane postojanje uopšte registarskih oznaka poput KM, PR…“, kazao je Radosavljević.

Podseća i na uredbu koju je, kako kaže, na volšeban način donela Vlada Srbije decembra meseca prošle godine, a ubrzo nakon dogovora o tablicama novembra meseca.

Uredbom o posebnim uslovima važenja registarskih tablica sa srpskim oznakama gradova na Kosovu potvrđeno je da srpski MUP neće da izdaje nove tablice, sve do postizanja trajnog rešenja u sklopu dijaloga.

Tada su ujedno potvrdili da ni nove registracione nalepnice neće da se izdaju, već da će vlasnici automobila sa ovakvim tablicama moći da „nesmetano, kao i do sada“ saobraćaju , samo uz novi tehnički pregled i osiguranje.

Sa druge strane, na terenu, onu kojima je istekla registracija nakon novembarskog dogovora dobijali su upozorenja od strane kosovskih službenika na prelazima da neće moći da se vrate, jer tehnički pregled i polisa za njih nisu validni za ulazak.

„Tada je nastao problem za one koji su posle novembra meseca, dogovora u Briselu, dobijali takve registarske oznake i tako je vlast iz Beograda prenela problem na građane na Severu Kosova i njihov bes usmerila ka Kurtiju, Prištini – kojoj građani na Severu ništa ne mogu, jer su slabi za tako nešto“, navodi Radosavljević.

Direktor RTV „Mir“ kaže da se „ciljano vodi kampanja“, da bi, kako kaže, „vlast u Srbiji opravdala sebe, kako se ona borila za interese Srba na Severu Kosova“.

„U stvari Aleksandar Vučić direktno kaže ‘e to je sve dogovoreno u vašu korist, ali za sve je kriv Kurti, odnosno Priština’“, ocenio je i dodao:

„Pritom, nemoćni građani ne mogu da reše taj problem i nalaze se u velikom problemu“

Radosavljević tvrdi i da postoje „dodatni problemi“.

„Još uvek niko na Severu ne može nešto da uradi, a da to ne zna Srpska lista i ne znaju oni ljudi koji sa njima upravljaju, od strane kriminalnih struktura koje su povezane sa državnom vlašću iz Beograda. Upravo se to i dešava“, kazao je Radosavljević.

Osvrnuo se na seriju paljenja automobila na Severu Kosova, ali i na hapšenje Srbina M. B, te upozorenje Srpske liste na „opšti ustanak“, ukoliko se on ne oslobodi.

„Da li je ova osoba koja je uhapšena stvarno nešto učinila u tom pravcu, to zaista ne mogu da znam i ne može da zna niko dok se istraga ne sprovede, ali u svakom slučaju, sada je potpuno besmisleno da Srpska lista poziva, odnosno govori o tom nekakvom ustanku naroda na Severu“, smatra Radosavljević i dodaje:

„Mogli su oni u periodu apsolutne vlasti koju su imali, da na silu i pod pretnjama i ucenama, vode građane Severa Kosova na glasanje, da glasaju za njih, ali je sigurno da se ne može desiti to što se njihove ideje tiče o pokretanju nekakvog ustanka, jer oni ne uživaju poverenje od strane širokih slojeva stanovništva“.

On tvrdi i da bi na pomenuti „opštenarodni ustanak“, predstavnici Srpske liste jedino mogli „da povedu one ljude koji su zapošljeni po raznim institucijama na Kosovu“.

„U tom slučaju, možda bi oni mogli da povedu za sobom, odnosno ispred sebe, one ljude koje su pozapošljavali po raznim institucijama na Kosovu i kojima su na taj način obezbedili nekakve plate koje nisu zarađene, oni mogu možda njih da pokrenu, ali je sigurno da neće moći široke slojeve stanovništva i u tom smislu, što neće da se desi sigurno, jer i oni znaju da međunarodna zajednica u tom slučaju ne bi ostala mirna i ne bi to prećutala“, smatra Radosavljević.

Radosavljević smatra da Srpska lista sprovodi ovu kampanju da „na neki način stavi sebi na značaju“.

„Srpska lista je pogrešnim potezima sebe izopštila iz političkog života na Kosovu. I samim tim što su izašli iz institucija i sada neće učestvovati na izborima, oni moraju na neki način da stave sebi na značaju“, kazao je.

Tvrdi da je ista situacija bila i sa barikadama, kada su „na silu terali narod da tamo noći provode u nenormalnim uslovima“.

"Vučić svaljuje krivicu na Kurtija, a situirana Srpska lista poziva nedužni narod na opšti ustanak": Nenad Radosavljević o dešavanjima na Kosovu 2
foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

„E sada ponovo pozivaju na ustanak, pozivaju na narodni otpor, a pritom svi odlično situirani, svi apsolutno obezbeđeni i bilo šta da se desi, oni će da iskoriste nekretnine koje su sebi obezbedili u Srbiji, a nedužni narod bi morao u tom slučaju da jednostavno ode odavde“, tvrdi Radosavljević.

Kaže da je to „vrlo opasno“, jer iako Srpska lista, kako ocenjuje, „nema ugled, oni još uvek imaju instrumente kojima mogu da upravljaju sa ljudima na Severu Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari