Vučić: Verujem da će Priština poštovati dogovore 1Foto Fonet TV Fonet

Brisel je mesto gde treba da se razgovara o imovini, a mi nismo i nećemo prihvatiti ultimatume Prištine, niti želimo da ih mi njima upućujemo, poručio je juče predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Kosovu. Uoči dolaska premijera, u noći između subote i nedelje, bačena je ručna bomba u dvorištu sportske hale u Zubinom Potoku.

Povodom tog incidenta Vučić je kazao da „nije od političara koji će zbog toga da plaču i da krivce traže u političkim protivnicima“, ističući da će tribina u Zubinom Potoku biti održana po planu.

Upitan prilikom obilaska manastira Banjska kada će biti formirana zajednica srpskih opština, premijer je rekao da je važno da se poštuje Briselski sporazum, čijih šest od 15 tačaka se odnosi na ZSO. „Verujem da će Priština ispuniti svoje obaveze… Ja kada stavim potpis, onda to znači da će biti ispunjeno. Mi držimo i svoju reč, a kamoli potpis. Verujem da će i međunarodna zajednica gledati da poštuje sebe“, naglasio je.

Odgovarajući na pitanje albanskih novinara kada će doći u zvaničnu posetu Prištini, Vučić je konstatovao da mu isto pitanje postavljaju svaki put, aludirajući na to kada će Srbija da prizna Kosovo.

– Neće biti ništa od priznanja Kosova, kada je reč o stavu Beograda… Srpski premijer obilazi različite delove Kosova. Ponovo ću obići manastir u Gračanici, Laplje selo, Kosovo polje, razgovaraću sa ljudima. Uvek sam spreman da razgovaram i sa Albancima“. Na opasku novinara da će inauguracija kosovskog predsednika biti održana sledeće sedmice i da bi mogao da dođe u zvaničnu posetu Prištini, premijer Srbije je odgovorio da „neće biti ništa od toga, niti će toga dugo biti“.

Povodom komentara albanskih novinara da bi posle izbora u Srbiju premijer mogao da postane neko iz redova opozicije ko bi priznao Kosovo, Vučić je kazao da „možda vam se ti snovi i ostvare… ali ne bih se mnogo kladio na to“. Episkop raško-prizrenski Teodosije je istakao da je premijer Srbije dočekan kao domaćin, a ne kao gost, jer su on lično, ali i Vlada Srbije, podržali obnovu manastira Banjska. Premijer je obavestio vladiku o razgovorima o budućnosti Trepče, ali i o odluci da se na teritoriji opštine Zvečan pomogne izgradnja fabrike baterija i akumulatora koja bi zaposlila 210-220 ljudi.

Vučić je, obraćajući se građanima Leposavića, među njima i rudarima Trepče flotacija, koji su ga dočekali povicima da je „Trepča – Srbija“, uzvratio porukom da je „ta fabrika kičma opstanka našeg naroda na severu KiM“.

– Odbijen je prvi napad na Trepču, kada su želeli da je predstave kaoVučić: Verujem da će Priština poštovati dogovore 2 svoju svoju. Pribojavamo se pokušaja u narednom periodu da će doneti poseban zakon kojim bi pretvorili Trepču u javnu svojinu takozvane „Republike Kosovo“. Mi ćemo insistirati u Briselu, ne vređajući nikoga, ne izgovarajući prevelike reči, jer smo videli kako su se stvari odigravale od tih prevelikih reči, da jasno stavimo do znanja da to nećemo dopustiti“, istakao je. Premijer je obišao i hidrocentralu na jezeru Gazivode, koju Priština želi da prisvoji.


Šah i ručak sa studentima

Premijer je takođe juče posetio novi dekanat Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, gde je razgovarao sa zaposlenima i studentima. Vučić je sa jednim od studenata odigrao partiju šaha u studentskom klubu na fakultetu. Posetu Kosovskoj Mitrovici završio je zajedničkim ručkom sa studentima Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u ovom gradu, u studentskoj menzi, a na meniju je bio pretežno pasulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari