Vučić: Vlasti u Prištini nameravaju da hapse srpske policajce 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da vlasti Prištine nameravaju da uhapse 26 policajca sa severa Kosova i još 15 osoba pod izgovorom da su učestvovali u korupciji.

„Od ponedeljak žele da uhapse 26 policajaca sa sever Kosova i još 15 lica pod izgovorom da su učestovali u korupciji, da bi sever ostao nezaštićen, pre svega Kosovska Mitrovica i da bi mogli da urade najprljavije stvari protiv našeg naroda“, rekao je Vučić za RTS.

On je rekao da je Srbija o tome obavestila sve međunarodne institucije.

„Zatim bi sledio zvršni čin ovladavanja prostorima gde žive Srbi, a posebno na severu“, rekao je Vučić i dodao da će Srbija reagovati uzdržano, smireno, ali će sačuvati i zaštiti svoj narod.

„Spreman sam da govorim o Kosovu u Skupštini Srbije“

Vučić je izjavio da je spreman da govori pred Narodnom skupštinom o Kosovu – odmah, odnosno u narednih nekoliko dana, ukoliko za to postoji mogućnost.

On je govoreći o izjavama kosovskih zvaničnika i donošenju „Rezolucije o genocidu Srbije na Kosovu“, rekao da veruje da, nažalost, „začarani krug“ na Kosovu nije zatvoren.

„Oni su danas počeli da se utrkuju u takvim izjavama. Evropa nije reagovala ni kada su formirali vojsku, kada su odbili da formiuraju zajednicu srpskih opština. Ceo svet smo upozoravali na komisiju za genocid i na donošenje nekih sumanutih odluka. Suština je da taj krug nije zatvršen“, rekao je Vučić na RTS-u.

On je kazao da se kosovski zvaničnici utrkuju i izjavama protiv Srbije, jer su videli da je mržnja protiv Srba donela popularnost Ramušu Hardinaju, te se sada Hašim Tači i Kadri Veselji trkaju „ko će da bude ekstremniji“.

„Kada uđete u tu fazu političkog ludila ne možete da pronadjete izlaz. Moraćemo da reagujemo donošenjem opštih akata koje će usvojiti Narodna skupština i podzakonskih koje će usvojiti Vlada. Moramo da budemo ozbiljni i odgovorni“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da veruje da će u nedelju, kada se održavaju izbori u četiri opštine na severu Kosova, nastaviti da provociraju Srbe koristeći za to i neke pripadnike srpskog naroda.

„Neki od ljudi koji su istaknutu na političkoj sceni Srbije nedosmisleno govore da će glasati za kandidata Kadrija Veseljija, samo da ne bi glasali za Srpsku listu. Nosili su one transparente Jedan od pet miliona. Priština će i to iskoristiti“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da iako ne očekuje da izborni dan protekne mirno, poziva sve Srbe u te četiri opštine da glasaju i dodao da su vlasti Srbije u dobrim odnosima sa Srpskom listom i „da se toga ne stide“.

Godinu dana vode hajku protiv mene zbog razgraničenja, a sad kažu da ne znaju o čemu se radi“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su „mnogi vodili hajku protiv njega“ zbog ideje razgraničenja oko kosovskog pitanja, a da „nisu znali o čemu se radi, i sve to vreme nisu ni pitali“.

„Godinu dana vode hajku protiv mene zbog ideje razgraničenja, a sad kažu da ‘ne znaju o čemu se radi’. Kako vodite hajku protiv nečega, a ne znate o čemu se radi? A za sve to vreme niste ni pitali, a bio sam spreman za dijalog sa svima koji su hteli da razgovaraju o Kosovu“, rekao je Vučić na RTS-u.

On je kazao da mnogi želeli da dočekaju trenutak da kažu: „Svako rešenje koje donesete je loše“.

Vučić je dodao da je bio spreman da rizikuje mnogo toga, ali da je to nemoguće u uslovima kada „niko neće da stane uz vas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari