Ko je CIA agent u okruženju predsednika Srbije: Sagovornici Danasa o Vulinom targetiranju pojedinaca u državi da rade protiv interesa Srbije 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Doskorašnji direktor Bezbednosno informativne agencije Aleksandar Vulin opet se istakao u javnosti izjavom o navodnoj ugroženosti bezbednosti države, targetirajući pojedince u okruženju predsednika Srbije da su CIA špijuni i agenti.

Vulin je rekao i da predsednik Srbije to zna, preciziravši da je reč o CIA agentima „u državnom“ okruženju.

„On je taj koji će odlučiti da li ćemo ikada reći celu istinu i šta ćemo uraditi po tom pitanju. U okruženju predsednika Vučića postoje ljudi koji ne rade za dobro ove zemlje i rade protiv njega. On će odlučiti o svakom daljem koraku, odlično je on informisan, zna mnoge stvari i pre nego mu službe dostave“, rekao je Vulin.

Prema rečima Roberta Kozme, poslanika Zeleno-levog fronta, Vulinovu izjavu bi trebalo posmatrati dvojako.

– Sa jedne strane radi se o već ustaljenom šablonu stvaranja panike u javnosti, kreiranja slike kako je bezbednost Srbije sa svih strana ugrožena, kako se nalazimo u vanrednim okolnostima u kojima ne bi trebalo građani da pitaju zašto smo zemlja sa najvećom inflacijom cena hrane u Evropi, nikako da zahtevaju uslove za poštene i fer izbore, sređivanje biračkog spiska i da mediji sa nacionalnom frekvencijom rade profesionalno, nego da budemo zahvalni ako „izvučemo živu gavu“ predsednikovim tobože mudrim potezima, objašnjava Kozma za Danas.

Ko je CIA agent u okruženju predsednika Srbije: Sagovornici Danasa o Vulinom targetiranju pojedinaca u državi da rade protiv interesa Srbije 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Istovremeno, dodaje, ne možemo a da ne posmatramo ovakve izjave i kao deo borbe različitih frakcija unutar korumpiranog vladajućeg režima za pozicije u budućoj Vladi RS.

– A ta borba se uvek vodi na udvorički način i kroz opanjkavanje drugih frakcija naprednjačke klike i njihovih koalicinoh satelita. Međutim, vodi se i na šarlatanski način, jer bi se morali zapitati posle Vulinove izjave zašto onda bezbednosne službe ne reaguju, ukoliko se ima saznanja da neko radi za drugu državu i implicira se da se radi o špijunaži? – zaključuje Kozma.

Miloš Pavlović, potpredsednik Narodnog pokreta Srbije, kaže za Danas da je izjava Aleksandra Vulina još jedna u nizu izjava kojom se pokušava skrenuti tema od pravih problema, a to su pregovori oko Kosova i oko izbornih uslova koji treba da obezbede slobodne i fer izbore, a što vlast pokušava da izbegne na različite načine.

– U kontekstu predmetne izjave Aleksandra Vulina smatram da Aleksandar Vučić itekako uspešno sarađuje sa američkom i evropskom administracijom što se vidi na primeru pregovora oko statusa Kosova, a izjave Vulina služe za njihove bazne birače da im pokažu kako nisu napustili politiku saradnje sa Ruskom Federacijom. Sve u svemu spin koji služi za unutrašnje dnevno političke svrhe – zaključuje sagovornik Danasa.

Pre svega, kaže za Danas Miodrag Preković iz Dveri, Aleksandar Vulin ne izlazi u javnost za bilo šta bez odobrenja Aleksandra Vučića.

– Ako već i daje takve izjave, onda njih dvojica neka jasno kažu koji su to ljudi, a ne da se bave spinovanjem i misterijama kako bi građani Srbije nagađali o kome se radi. Sve to ima za cilj da se pažnja javnosti skrene sa nekih mnogo bitnijih tema kao što su predaja svih nadležnosti države Srbije na KiM u ruke njihovog saradnika Aljbina Kurtija, kriminal, korupcija i brojni namešteni tenderi ili neuspunjavanje osnovnih demokratskih uslova pred nove beogradske i ostale lokalne izbore. To je već oproban recept aktuelne vlasti koji oni primenjuju već godinama unazad, kada god treba da prikriju sopstvena krupna nepočinstva – kaže sagovornik Danasa.

Podsetimo, Aleksandar Vulin odlikovan je krajem januara ove godine Ordenom za saradnju ruske Federalne službe bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari