Vučićev režim oštro napada Fon Kramon jer ne sme Bilčika 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Srpske vlasti su shvatile da nije preporučljivo da javno napadaju Vladimira Bilčika, izvestitelja Evropskog parlamenta za Srbiju, zbog teksta njegovog najnovijeg Izveštaja, pa su pažnju preusmerile na izvestiteljku EP za Kosovo, poslanicu nemačkih Zelenih Violu fon Kramon.

To kažu nezvanično za Danas predstavnici diplomatskih krugova sa Zapada, komentarišući najnovije oštre kritike na račun Fon Kramon, koje je izrekao šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Prema mišljenju naših sagovornika, takva strategija bi mogla da se „obije o glavu“ zvaničnom Beogradu, imajući u vidu istraživanja javnog mnjenja o usponu Zelenih u Nemačkoj.

Kako se prognozira u diplomatskim krugovima, stranka kojoj pripada Fon Kramon mogla bi da dobije i mesto ministra spoljnih poslova nakon narednih izbora u toj državi.

Selaković je, podsetimo, u četvrtak poručio da je „istup“ navedene evropske poslanice, tog dana pred EP, „bila parada pristrasnosti i političkog neukusa, ne samo zbog izrečenog, već i zbog toga što nije izrekla“.

Vučićev režim oštro napada Fon Kramon jer ne sme Bilčika 2

– U njenoj vizuri samoproglašeno Kosovo je balkanska oaza evroentuzijazma i cvetajuća demokratija, a glavni problemi su zagađenje vazduha i nasilje nad ženama, naveo je, između ostalog, ministar spoljnih poslova Srbije.

„SNS je zbog političke bliskosti doživljavala Evropsku narodnu partiju kao branu oštrim izveštajima EP o Srbiji, ali konačni tekst Bilčikovog izveštaja pokazuje da su mnogi evroposlanici izgubili strpljenje prema Srbiji, koja ne ispunjava obaveze u vezi sa uspostavljanjem pravne države. Vetar u jedra EP-u jeste promena administracije u Beloj kući, koja insistira na poštovanju vladavine prava, pa postaje moćan saveznik Evropskoj uniji, ali i sve veće nastojanje srpskih vlasti da prodube odnose sa Rusijom i Kinom. Kada se obraća Fon Kramon, Selaković pre svega želi da pokaže mišiće pred javnosti u Srbiji i biračima SNS, odnosno da pokaže da je stav o nepriznanju Kosova čvrst“, preciziraju naši sagovornici.

Izvori iz diplomatskih krugova napominju da je činjenica da ni Fon Kramon ne bira reči kada kritikuje srpskog predsednika Aleksandra Vučića i da otvoreno priznaje da se zalaže za priznanje Kosova, „ali i njeni prethodnici na funkciji izvestioca EP za Kosovo su zastupali isti stav o kosovskoj nezavisnosti, pa nije bilo ovako oštrih reakcija iz Srbije“.

Kako objašnjavaju, Vučićevom režimu je lakše da negativno komentariše izjave nekih evroposlanika nego gledišta predstavnika Evropske komisije, koja je izvršno telo EU, ili nekih zvaničnika zemalja članica Unije, „budući da je Vučić svestan da bi se u slučaju negativnih komentara na račun EK mogao suočiti sa velikim političkim posledicama“.

Pojedine berlinske diplomate preciziraju za Danas da iako se srpske vlasti trude da pokažu da reči Viole fon Kramon „nemaju veliku političku težinu“, to „baš i nije slučaj“. Kao argument za to navode porast popularnosti Zelenih, „što pokazuje i njihov dobar rezultat na nedavno održanim izborima u pokrajinama Baden-Virtemberg i Rajna-Palatinat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari