"Vučićeva dezinformacija služi ruskom narativu": Prištinski zvaničnik demantovao tvrdnje predsednika Srbije o Čečenima i Čerkezima na Kosovu 1Foto: Kosovsko predsedništvo

Šef kabineta kosovske predsednice Vjose Osmani Bljerim Velja na svom Tviter nalogu poručio je da tvrdnje predsednika Srbije o prisustvu Čečena i Čerkeza na Kosovu nisu tačne i da služe ruskom narativu.

Velja je napisao da „prorežimski mediji u Srbiji pojačavaju dezinformacije“ koje je predsednik Srbije izrekao na konferenciji u nedelju, nakon briselskog dijaloga.

– Nijedan Albanac sa Kosova nije se pridružio ratu u Ukrajini!! Nijedan Čečen ili Čerkez nije planirali atentat na kosovske Srbe, napisao šef kabineta Vjose Osmani.

On je podelio i nekoliko naslovnih strana režimskih medija iz Srbije, na kojima su se našle upravo ove Vučićeve tvrdnje.

Tvrdnje predsednika Srbije, bombastično prenete u pomenutim medijima, demantovali su i oni koje je Vučić imenom i prezimenom označio kao pripadnike ove grupe, pa je tako premijer nepriznate Ičkerije u egzilu Ahmed Zakajev  rekao za servis Severnog Kavkaza da “ne zna o čemu se radi”, dok drugi protagonista ove priče Džambulat Sulejmanov, šef čečenskog komiteta Državne fondacije Tolam sa sedištem u Evropi, rekao da je ovo provokacija Srbije, koju je označio kao saveznika Rusije.

Sagovornici servisa Severnog Kavkaza u čečenskoj dijaspori izjavili su da ne poznaju osobe koje je predsednik Srbije pomenuo u svojoj izjavi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari