Vučićeva namera je da utiša nestašnog Dodika 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

„Srbija želi partnerske, prijateljske i najbolje odnose sa Bošnjacima i Hrvatima, a ne samo sa Srbima u BiH, što se podrazumeva. Ne pada nam na pamet da razmišljamo o sukobima i ratovima i ne smatram izjave, koje idu u tom smeru, odgovornim, kao ni uvrede koje idu na račun drugih naroda“, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, posle sednice Saveta za saradnju Republike Srpske i Srbije u Banjaluci.

Nakon sednice Saveta za saradnju, predsednik Srbije, reagujući na izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića o mogućem novom ratu u BiH, naveo je da je za Srbiju i Srpsku važno da čuvajući mir, razvijaju ekonomije i da ljudima obezbede više mogućnosti.

„Da oni koji žive u Republici Srpskoj i Srbiji vide da će imati posla, da njihova deca mogu da ostanu na ognjištima“, istakao je Vučić i dodao da su „mir i zajednički rad naša budućnost“.

Dejan Bursać, istraživač saradnik u Institutu za političke studije, kaže za Danas da je ovde reč o dvostrukim porukama koje zavise od publike.

„S jedne strane Vučić je u javnim nastupima bio dosta oprezan i, odbacujući Janšin dokument (non-pejper o novoj podeli Balkana, prim. urednika), znajući da bi njegovo prihvatanje povuklo optužbe za nacionalizam i ekspanzionizam te ga stavilo u nepovoljan položaj pred zapadnim diplomatama. S druge strane on šalje poruku da nastavlja da podržava Republiku Srpsku. Na taj način pokriva obe ciljne grupe koje utiču na održavanje vlasti u Srbiji i Zapad i domaće glasače“, ocenjuje Bursać.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da svaka angažovanost Srbije u regionu doprinosi nacionalnom osećanju kod Srba ma u kojoj zemlji živeli. Dobri odnosi Srbije i Republike Srpske, prema njegovim rečima, jedna vrsta su signala i Srbima u Crnoj Gori ka boljem pozicioniranju srpske zajednice.

„Ipak mora se znati da poseta Banjaluci nije u kontekstu neke državne politike, već je to regularna saradnja. Međutim, i Srbija ima pravo da teži ujedinjenju, jer smo protivno međunarodnom pravu raskomadani, ali ne mislim da je to politika Srbije. Politika Srbije je usmerena ka Dejtonu“, kaže Anđelković.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, primećuje da se Vučićeva poseta Banjaluci događa u trenutku najnovije uzbune oko non-pejpera koji je navodno predložio slovenački premijer Janez Janša.

„Ma koliko je predsednik Vučić demantovao da ne zna ništa o non-pejperu, niti da ga interesuje, sve ovo liči na nešto drugo. Ovo i te kako ima veze sa tim najnovijim predlogom i ova poseta ima za cilj učvršćivanje odnosa Srbije i zemalja u kojima su Srbi dominantan narod“, ocenjuje Popov. Dodaje i da ma koliko Srbija demantovala da je umešana u zbivanja u Crnoj Gori, ona je i te kako zainteresovana da ima što veći uticaj tamo.

Popov naglašava da je zato poseta Banjaluci i svojevrsna podrška i Srbima u Herceg Novom pred lokalne izbore, na kojima se očekuje da oni osvoje vlast ubedljivije nego u Nikšiću, rodnom gradu Mila Đukanovića.

Sagovornik Danasa primećuje da je u pitanju jedna tiha, ali otvorena kampanja koja ne može, a da nema veze sa svim što se dešava u regionu.

Politikolog Cvijetin Milivojević podseća i da između Srbije i Republike Srpske postoji regularni sporazum o specijalnim vezama i da zato ne treba da čude ti stalni sastanci predstavnika vlasti Srbije i entiteta u BIH. Po njemu veoma značajna je i ekonomska saradnja na izgradnji puteva, aerodroma, mostova.

„Čini mi se da je ova poseta ugovorena pre ideje o non-pejperu, čiji autor svakako nije Janez Janša, iako je ona plasirana pred slovenačko preuzimanje predsedavanja Evropskoj uniji. Primećujem veliku dozu opreznosti koju je Beograd pokazao prema toj ideji, a potom i iz Republike Srpske koja shvata da je za nju najbolja pozicija vraćanje na izvorni Dejton, koji je BiH i ustoličio ne kao državu, već konfederaciju. Po prvi put je čak povučena ručna kočnica čak i u Banjaluci i siguran sam da je jedna od tema razgovora Vučića i rukovodstva BiH bila i ideja o non-pejperu, kako bi se predstavilo da Vučić utišava nestašnog Dodika“, ističe Milivojević i dodaje da Vučić, osim dobrih odnosa sa Dodikom, ima i pragmatične odnose sa HDZ u BiH, koji traže poštovanje izbornog zakonodavstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari