vuk jeremic foto Medija tim Narodne strankefoto Medija tim Narodne stranke

Duboko ukorenjene autokratije ne mogu pasti preko noći, nego iz više koraka, izjavio je FoNetu predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, koji smatra da je u sadašnjoj situaciji referendum o francusko-nemačkom predlogu o Kosovu jedini izborni proces koji režim predsednika Srbije Aleksandra Vučića može da izgubi.

Većina građana Srbije se čvrsto protivi sporazumu kojim se utvrđuje nezavisnost Kosova i Metohije i
Vučićeva vlast je u tom pitanju u debeloj manjini, ocenio je Jeremić u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici Srbije.

Prema njegovom viđenju, poraz na referendumu bio bi prvi korak ka konačnom padu režima, kao što je poraz Demokratske partije socijalista u Crnoj Gori na izborima 2020. godine pokrenuo pad režima Mila Đukanovića.

Kako je objasnio, Đukanović je napravio stratešku grešku, jer je „udario“ na Srpsku pravoslavnu crkvu, a ekvivalent te greške kod Vučića je prihvatanje francusko-nemačkog predloga.

Situacija je takva da bi ovaj režim uspeo da dobije sve izborne procese na bilo kom nivou, a ako bi mu zafalio neki od mandata, neki koji su opozicija šalju signale da su spremni da budu deo te većine, ukazao je Jeremić.

Ono što sa sigurnošću može da tvrdi je da bi međunarodna zajednica „čuvala Vučića kao zenicu oka“, ukoliko se nastavi primena francusko-nemačkog plana.

Taj usmeni garant morao bi da bude tu, da mu ne fali dlaka sa glave. Tada bi mu sve bilo dozvoljeno, predočio je Jeremić.

Ako prođe taj plan za Kosovo, zato što je Srbija popustila pod pritiskom i uplašila se od posledica za evropski proces, tada bi kasnije došao na red i „francusko-nemački plan 2“ za Bosnu i Hercegovinu, odnosno ukidanje automije Republike Srpske, predvideo je Jeremić.

On je ocenio da je francusko-nemački plan obavezujući samo za Vučića, koji se usmeno saglasio sa tim dokumentom, ali je upozorio da je primena plana već počela prihvatanjem Deklaracije o prinudno nestalim osobama.

Time se otvara prostor za astronomske tužbe kosovskih Albanaca, ne samo pred domaćim, već i međunarodnim sudovima, uveren je Jeremić.

Prema njegovom mišljenju, važno je da što pre prestane primena tog plana, jer bi njegova dalja implementacija mogla da ima nesagledive posledice po državne i nacionalne interese kada je reč o stupanju Kosova u članstvo međunarodnih organizacija.

Ovog trenutka jedini način da se zaustavi primena francusko-nemačkog plana je da se raspiše referendum na kojem bi se narod, kao glavni nosilac suvereniteta, izjasnio o najvažnijim pitanjima o kojima ne može samostalno da odlučuje samo jedan čovek, pa makar bio i predsednik Republike, poručio je Jeremić.

On je naglasio da predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić nije dozvolio verifikaciju inicijative u skupštini, ali da su aktivisti Narodne stranke počeli prikupljanje 100.000 potpisa, jer je referendum legalno, legitimno, nenasilno sredstvo i u političkom smislu jedini put koji bi mogao da stavi klip u točkove tog procesa.

Moguće je organizovati referendum, iako je primena plana počela, smatra Jeremić i podseća na referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU), referendum kojim su Francuzi odbili Nacrt Ustava EU i referendum na kojem je u Grčkoj odbijen plan MMF i EU za rešavanje finansijske krize.

Kada narod da svoju reč na legalnom i legitimnom referendumu, tada se više o tome ne raspravlja, tada možete da sedntete za sto i vidite kako dalje, obrazložio je Jeremić.

On se zalaže za to da se, posle odbacivanja francusko-nemačkog plana o Kosovu, nastavi pregovarački proces u okviru crvenih linija koje je „iscrtao narod, a ne Vučić na Pinku“.

Jeremić je upozorio da bi nastavak primene plana doveo do daleko većih nestabilnosti na Balkanu, nego u slučaju odbacivanja na referendumu, aludirajući da bi eventualno članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama otvorilo mogućnost ujedinjenja sa Albanijom.

Ne postoji nijedan instrument međunarodnog pravnog poretka koji bi sprečio ujedinjene dve punopravne članice UN u zajedničku državu. Ako dođe do ujedinjenja po etničkom principu, tada se postavlja pitanje i drugih granica na Balkanu i možda nekog budućeg rata, ukazao je Jeremić.

On misli i da bi jedna od posledica francusko-nemačkog plana mogla biti i upitnost važenja Rezolucije 1244, koja se u tom dokumentu nigde ne pominje.

Upitan da li bi međunarodna zajednica smatrala Srbiju krivcem za neuspeh dijaloga, ako bi odbacila plan na referendumu, Jeremić se pozvao na primer Kipra iz 2004. godine kada je postignut dogovor u dijalogu sa kiparskim Turcima koji je doveo do raspisivanja referenduma na grčkom i turskom delu ostrva.

Kiparski Grci su odbili taj plan na referendumu, a potom su primljeni u članstvo EU, rekaso je on i ocenio da se to dogodilo zato što su posle odbacivanja plana znali kako da se sačuvaju u diplomatskom procesu.

Jeremić je podsetio i da rat u Ukrajini traje više od godinu dana, a da je isto toliko otvoreno i pitanje da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji i šta će biti posledice ako to ne učini.

Mogli smo da čujemo stotine izjava i pretnji da će, ako ne uvedemo sankcije, uslediti povlačenje investitora i izolacija, a se ništa nije dogodilo i sve je manje onih koji o tome govore, procenio je Jeremić, uveren da je ista situacija sada sa francusko-nemačkim predlogom.

Sada je ista serija pretnji i ništa se neće dogodti ni posle odbacivanja ovog plana, kao što se nije dogodilo kada je reč o sankcijama, ali pod uslovom da budemo mudri, staloženi i da ne odustajemo od diplomatskog anagažovanja i procesa, ocenio je Jeremić.

On tvrdi da održavanje referenduma zavisi samo od brzine kojom će se prikupiti potpisi građana i da predsednik parlamenta neće imati izbora nego da ispoštuje narodnu volju 100.000 birača i dopusti proces raspisivanja referenduma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari