Vukadinović: Vučićeva najveća briga nisu neposlušni ministri, već vrhovno božanstvo-rejting 1

Sudeći prema raspoloženju ministara u aktuelnoj vladi Srbije, teško je poverovati da će naša zemlja u dogledno vreme uvesti sankcije Rusiji, uprkos sve većim pritiscima sa zapada, pa čak i pretnji zaustavljanja evrointegracija. Osim ministarke za energetiku Zorane Mihajlović, koja smatra da je Srbiji mesto u EU, a da su sve ostalo nametnute dileme, ostali ministri se ne izjašnjavaju i kako tvrde izvori Danasa spremni su da podrže svaku odluku koju bude doneo predsednik države Aleksandar Vučić.

Prema tome, kako navode naši izvori, lažna je dilema da predsednik Srbije, pre saopštavanja teških odluka javnosti, zbog disonantnih tonova, mora da se konsultuje sa članovima Vlade i da zato odlaže obraćanje javnosti, koje je najavio još iz Njujorka.

“U Srpskoj naprednoj stranci ima disonantnih tonova i po spoljnopolitičkim pitanjima, ali su oni izuzetno manjinski i marginalni i svakako ne mogu biti razlog ni za oklevanje, ali ni za promenu stavova, ili odluka Aleksandra Vučića. Aposlutna većina funkcinera Srpske napredne stranke, a pogotovo glasača te stranke izuzetno je proruski orijentisana i protiv je uvođenja sankcija Rusiji. Teška manjina koja se može izbrojati na prste jedne ruke je na drgoj strani i tu su ministarka energetike Zorana Mihajlović, bivši poslanik Dragan Šormaz, a u poslednje vreme njima se navodno pridružuje i ministarka za evroinetgracije, Jadranke Joksimović,” kaže za Danas politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Prema njegovim rečima kada je reč o biračima SNS, koji podržavaju sankcije Rusiji, ili prozapadnu politiku oni su na nivou statističke greške.

“Ono zbog čega predsednik Srbije okleva sa obraćanjem javnosti koje je najavio još iz Njujorka sa zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, nije mogući raskol u vrhu stranke po spoljnopolitičkim temama, već je to njegov lični strah od gubitka rejtinga u dominantno proruski nastrojenom biračkom telu. On već duže vreme nastoji da malo relativizuje taj proruski stav i da ga privede nekom kvazititoističkom stavu, bez dolivanja ulja na vatru. Ali sve u svemu od tog njegovog, još jednog istorijskog obraćanja, ne očekujem neke spektakukarne odluke. Jer njegova najveća briga je vrhovno božanstvo zvano rejting, a ne nesuglasice po pitanju spoljne politike Srbije”, napominje Vukadinović.

Vukadinovićevom spisku prozapadno orijentisanih ministara politikolog Mladen Mrdalj dodaje i aktulenog ministra odbrane Nebojšu Stefanovića, ali i sve one iz SNS, tipa Tomislav Momirović, koji su vezani za privredna pitanja, jer se srpska ekonomija ne može zamisliti bez održavanja postojećih ekonomskih odnosa sa EU.

Danas je pokušao da sazna ko je od pomenutih ministara zaista za potpuni zaokret Srbije ka Zapadu u spoljnpj politici, ali odgovor, zbog odnosa prema Danasu, nismo dobili, gotovo ni od jednog ministra.

Uprkos, pretnjama evropskih parlamentaraca da će zaustaviti evropske integracije Srbije, ukoliko ne uvedemo sankcije Rusiji, Jadranka Joksimović, aktulena ministarka za EU, nije želela da odgovori na naše jednostavno pitanje- da li Srbija treba da menja spoljnu politiku.

Odgovor nismo dobili ni od Nebojše Stefanovića, za koga mnogi tvrde da je američki čovek, ali ni od bivšeg ministra evrointegracija Branka Ružića koji je uvek zagovarao evropski kurts Srbije .

Umesto odgovora Ružić nas je uputio na lidera socijalista, Ivicu Dačića, navodeći da je samo on zadužen za stavove partije.

Jedini odgovor u vidu saopštenja za medije stigao je od Zorane Mihajlović, ministarke energetike.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da je Srbiji mesto u EU, da je to strateški cilj države i politika koju sprovode Vlada i predsednik Republike, a da je insistiranje na tome da Srbija treba da bude neopredeljena, nametnuta dilema.

„Ja duboko verujem da put Srbije jeste Evropa i da je našoj zemlji mesto u EU, bez obzira na razne komentare koje slušamo godinama, a koji su postali učestaliji proteklih nedelja. I mi smo bili jasni, i Vlada i predsednik Srbije, da je to naš strateški cilj i put, bez obzira na to što je nekad otvaranje poglavlja, odnosno klastera, sporije nego što želimo. Da li bi trebalo da budemo brži i efikasniji u ispunjavanju evropskih standarda – trebalo bi, i na tome radimo“, navela je ministarka.

Prema njenim rečima čak i da Srbija hoće, ne može biti nova regionalna jedinica u Ruskoj Federaciji, ni nova pokrajina u Kini, niti nova američka savezna država, jer geografija kaže drugačije.

„Srbija je u Evropi. Mi pripadamo i geografski i ekonomski i vrednosno zapadnoj Evropi. Nama je mesto na Zapadu, u EU. Mišljenje koje se čuje da ne treba ni da smo na Istoku, ni na Zapadu je nametnuta dilema, zbog pritisaka koji se vrše, a opet ponavljam, nije moguća zbog geografije. Takođe, govori se o neutralnosti. Iako to zvuči prihvatljivo u prvi momenat, puno košta. Nisam videla nijednu računicu i ko će i na koji način to da plati. Zato, pravac Zapad“ , ističe Mihajlovićeva i dodaje da to ne znači da Srbija neće voditi svoju politiku.

Iako se ministri uglavnom ne izjašnjavaju o svojim spoljnopolitičkim stavovima, sagovornici Danasa veruju da između njih i predsednika Srbije gotovo da nema razlike, već da su u pitanju nijanse i da zato Vučić nema šta novo da usklađuje na konsultacijama. Ako je kojim slučajem tačno da postoje nesuglasice i da neki ministri u vladi imaju drugačije mišljenje po pitanju puta Srbije, onda za njih ne bi trebalo da bude mesta u novoj vladi .

No, kako navode sagovornici Danasa, zbog Vučićevog oklevanja i stalnog kalkulisanja ne znaju se čak ni konture buduće vlade.

“Ukoliko se Vučić odluči za pravljenje proruske vlade odmah će biti na gubitku, jer Zapad neće moći više da se pravi da Srbija nije toliko bitna. Mala proruska Srbija koja je van NATO i van EU bila bi idealna za kažnjavanje. Jedini spas koji bi Vučić tada mogao da očekuje je nesloga unutar zapada: eventualna smušenost u pobedničkoj koaliciji u Italiji u odnosu na Rusiju, zatim mađarska izdvojenost iz zapadnog fronta, te nemačka želja da se otupi sukob istoka i zapada. To bi moglo da otupi pritisak na Srbiju. Pitanje je koliko je Vučić spreman da rizikuje tako nešto”, kaže Mrdalj.

Dodaje da ako Vučić misli da okrene srpski brod ka Zapadu, onda niz vodu mora da pusti Vulina i da preobuče SNS u novi politički pokret koji će biti otvoreniji za saradnju sa prozapadnom opozicijom kako bi naterao SPS da ostane u vladajućoj većini.

“Istovremeno, on od parlamentarne desnice mora da napravi strašila koja bi se lako etiketirala kao političke samoubice, koji bi okretanjem ka Rusiji uništili Srbiju. Pošto bi u tom slučaju emocije većine građana bile u raskoraku sa Vučićevim zaokretom, on bi od zapada dobio odrešene ruke da nastavi autokratksi metod vladavine i da đon svoje diktature okrene ka proruskoj desnici, a od prozapadne opozicije bi za to dobio legitimitet. Bio bih iznenađen da se tokom posete Vašingtonu Đilas, Borko Stefanović i Marinika Tepić nisu susreli sa takvim očekivanjima”, zaključuje Mrdalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari