Vulin i Patrušev: Srbija i Rusija zajedno protiv obojenih revolucija 1Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrušev, foto: MUP Srbije

Rusija i Srbija su u najstrožoj tajnosti formirale „Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“, koja ima zadatak da sprečava masovne demonstracije i da vrši konstantan nadzor nad opozicionim aktivistima, nevladinim organizacijama i nezavisnim novinarima, tvrdi portal Direktno, blizak opoziciji, u osvrtu na posetu srpskog ministra policije Moskvi 3. decembra ove godine.

Sve je započelo još 14. maja 2020. kada je u Moskvi boravio ministar odbrane Aleksandar Vulin i sreo se sa više ruskih funkcionera, između ostalih i sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta za nacionalnu bezbednost Ruske Federacije, piše portal.

Naime, na osnovu ruskih instrukcija neposredno posle sastanka u Moskvi, krajem maja 2020, vlast u Srbiji je započela javni progon novinara i NVO aktivista protiv kojih je prema dokumentu objavljenom 20.7.2020. Uprava za sprečavanja pranja novca pokrenula postupak za pranje novca i finansiranje međunarodnog terorizma, navodi Direktno.

Na spisku su se našli: između ostalih – NUNS, UNS, CINS, BIRN, KRIK, CRTA, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Novosadska novinarska škola. Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Vojvođanski građanski centar, Inicijativa mladih za ljudska prava, Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom), Centar za evroantlantske studije (CEAS), Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, Centar za vladavinu prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, LIBEK, CANVAS, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Helsinški odbor za ljudska prava, tvrdi Direktno.

Ovaj javno objavljeni model primenjen u Rusiji nije mogao da prođe u Srbiji zbog pobune javnosti pa se i pored bahatih izjava tadašnjeg direktora Uprave za sprečavanje pranja novca ništa u realnosti nije desilo, navodi portal.

Na sastanku sa Vulinom 14. maja ove godine, Patrušev se zahvalio Vulinu za snimke razgovora sa sastanka koji su u Beogradu održali članovi opozicione ruske organizacije „Otvorena Rusija“. Naime, ovi ruski opozicionari imaju problem da se okupljaju u Rusiji i izabrali su da se nađu u Beogradu jer im za ulazak u Srbiju nisu potrebne vize. BIA je pokrila mesto sastanka i sve što su razgovarali dato je ruskoj strani.

Osim zahvalnosti srpskoj strani Patrušev je na sastanku istakao da će posle pobede Bajdena na izborima Amerika početi sa „izvozom demokratije“ i da će američka politika biti mnogo drugačija nego u vreme Trampa, te da je potreban zajednicki rad na odbrani od tog uticaja, navodi Direktno.

Ruska strana se obavezala da srpskoj prenese sva znanja u borbi protiv sajber revolucija – borbe na mrežama, uličnih protesta, ali i svih ostalih načina gušenja slobode mišljenja i ljudskih prava, tvrdi portal.

Aleksandar Vulin je na tom sastanku iskazao žaljenje što zbog korone ove godine nije došlo do intenziviranja saradnje u okviru Radne grupe za borbu protiv obojenih revolucija i što nije bilo moguće da srpski „stručnjaci“ otputuju u Rusiju. Uz to, Vulin je tražio da se saradnje proširi i na borbu protiv terorizma, obuku iz oblasti rada sa eksplozivnim napravama, piše Direktno.

Saopštenje MUP-a o Vulinovoj poseti Moskvi

O zvaničnoj poseti ministra Vulina Moskvi, Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je 3.decembra saopštenje, čije delove je prenela američka agencija AP ističući u prvi plan saradnju po pitanju sprečavanja obojenih revolucija, uz objašnjenje da je reč o protestima koji su u nizu država doveli do smena diktatorske vlasti. Saopštenje MUP glasi:

„Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin i sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev ocenili su u Moskvi da je u poslednjih šest meseci značajno unapređena saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i organa bezbednosti Ruske Federacije.

Ministar Vulin, koji boravi u dvodnevnoj poseti Ruskoj Federaciji, istakao je da su odnosi Srbije i Ruske Federacije na najvišem nivou, baš kao i odnosi predsednika Vučića i predsednika Putina, soapštio je MUP.

okom trećeg sastanka koji je, tokom ove godine imao sa Patruševim, Vulin je naglasio da predsednik Vučić vodi politiku samostalnosti i nezavisnosti i da će Srbija, dok god je on vodi, biti okrenuta saradnji sa Ruskom Federacijom, ističući da je strateško partnerstvo Srbije sa Rusijom izuzetno značajno.

Vulin je Patruševu preneo najsrdačnije pozdrave predsednika Vučića i istakao da će Srbija ostati dosledna vojnoj neutralnosti i da nikada neće biti deo prostora za pokretanje kampanje protiv Rusije i njenog rukovodstva na čelu sa predsednikom Putinom.

Na sastanku je istaknuto da su „obojene revolucije“ postale, već tradicionalni instrument politike određenih centara moći i zemalja koje imaju za cilj narušavanje državnosti i gubitak suvereniteta pod izgovorom demokratizacije i konstatovano da se slobodne zemlje moraju tome odupreti.

Srpski ministar policije je istakao da je saradnja između Srbije i Rusije na najvišem nivou zahvaljujući dobrim ličnim odnosima predsednika Vučića i Putina i naglasio da Srbija izuzetno ceni gest Rusije i njenog predsednika Putina, koji je za našu državu obezbedio dovoljne količine gasa.

Vulin zahvalio se Ruskoj Federaciji na doslednom stavu i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i doslednom poštovanju i primeni Rezolucije 1244″.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari