Vulin: Srpski svet bi trebalo da bude jedan politički prostor, jedna država 1Foto: Beta/ MUP SRBIJE

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kazao je večeras da „srpski svet“ o kom je govorio na današnjoj godišnjici Pokreta socijalista vidi kao jedan „politički i državni prostor“, koji treba da se ostvari „apsolutno mirno, bez ispaljenog metka“.

On je gostujući na TV Pink izjavio da ne zna koliko će vremena za ujedinjenje svih Srba u jednu državu trajati, a da je presduslov za kreiranje jedinstva „u političkom smislu“, da se Srbi okupe i poštuju odluke Beograda.

„Polako, pa neka traje koliko traje. Zašto ste toliko ubeđeni da je stanje na Balkanu neporomenljivo? Garantujem samo jedno (to će se desiti) bez ijedne teške reči“, ocenio je Vulin.

On je dodao i da nikome u regionu nije smetalo kada su „Srbi bežali iz Krajine ili kada su se povlačili sa Kosova“, a da im sada smeta kada se kaže da Srbi iz susednih država trebaju da blisko sarađuju.

Na komentar novinarke da Evropska unija, čijem članstvu Srbija teži, ne gleda blagonaklono na poruke o „srpskom svetu“, Vulin je kazao da sadašnja vlast teži jakoj i razvijenoj Srbiji, da većina građana podržava članstvo u EU, a da se njegova lična uverenja neće odraziti na funkciju koju obavlja.

„Srbi su živeli zajedno pod Osmanskim carstvom, u Austrougorskoj neko vreme zajedno, nekoliko godina u Trećem rajhu svi zajedno, smatram da (Srbi) trebaju da žive u svojim granicama“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova.

Prema njegovim rečima, vladajuća Srpska napredna stranka je jedina koja ima „nesporni politički autoritet“ za sve Srbe, gde god da oni žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari