Za nastup PSG na izborima i narodnjaci sporni 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Stav Saše Jankovića, lidera Pokreta slobodnih građana, o tome da ne želi u bilo kakav savez sa političkim organizacijama koje baštine nacionalizam, poput pokreta Dveri, ne navodeći pritom partiju Vuka Jeremića – Narodnu stranku…

… sa kojom je PSG nastupio na beogradskim izborima, u tom pokretu za Danas objašnjavaju da sa strankom Vuka Jeremića neće imati zajednički nastup na republičkim izborima.

– Na nedavne beogradske izbore smo izašli i sa Jeremićem na zajedničkoj listi kao teško prihvatljivim partnerom ali ipak prihvatljivim s obzirom na to da se politika grada bavi u 90 odsto slučajeva komunalnim temama. Nije bilo lako se opravdati nekim biračima ni sa tim argumentom – ocenjuje za Danas Zoran Vuletić, član Predsedništva PSG.

On napominje da za parlamentarne izbore jeste sporna bazična politika Vuka Jeremića: „antievropska politika, poražena 2011. godine, nerealan stav o Kosovu, nedorečeno mišljenje o Dodiku, pogled na ratove devedesetih…“

– Problem za sada da ga otvoreno markiramo kao prepreku za koaliciju je taj što se vešto skriva u javnim nastupima. Sigurno nećemo praviti savez za parlamentarne izbore ni sa kim ko ne bude jasan po svim tim pitanjima. Nije ni Đilas jasan – ističe sagovornik našeg lista.

On dodaje da su Dveri uzete kao paradigma da bi svima bilo jasno šta misle o toj temi, kao i da je prioritetni cilj PSG – ubrzanje evrointegracija.

– Saša Janković svakako traži izgovore da ne bi ulazio u opozicioni savez. Iako stalno priča o ujedinjenju, deluje da to nikako ne želi i da samo traži izgovore. Očigledno gleda ko je prihvatljiv njegovoj biračkoj bazi. Iako je potpuno normalno da ne žele sa Dverima jer su previše ideološki daleko, pitanje je i da li imaju zajedničkih crta sa Narodnom strankom i koja su to pitanja koja ih spajaju osim borbe protiv Vučića. Ipak Dveri i Narodnu ne bih poredio, jer je Narodna stranka ipak umerenija u mnogim pogledima u odnosu na Dveri, zato verovatno i jesu prihvatljiv izborni partner Jankovićevom pokretu u ovom trenutku – odgovorio je za Danas Boban Stojanović, politički konsultant Demostata.

Na pitanje da su Vuku Jeremiću, ipak, Dveri sasvim prihvatljiv politički saveznik, sagovornik Danasa komentariše dvostruko.

– Jedno je programski – u nekim stvarima su slični i bliski, jer je reč o konzervativno patriotskim stavovima, a delom se sličnost sastoji u spoljnopolitičkim stavovima. Međutim, Jeremić otpočetka zagovara ujedinjenje cele opozicije bez obzira na programske i ideološke pozicije. Jednostavno je otvoren za sve aktere iz opozicije – zaključuje sagovornik našeg lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari