Za šta sve premijerka treba da se izvini? 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Od premijerke Srbije Ane Brnabić i garniture na vlasti ne može se očekivati bilo kakvo izvinjenje, ali građani Srbije treba da ga dobiju zbog toga što uništava državno zdravstvo, jer su građani Kosova, koje ona smatra delom Srbije, postali građani drugog reda i zato što su ona i vladajuća elita slagali da su za evropski put, kažu sagovornici Danasa.

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis izvinio se građanima zbog propusta vlasti u gašenju požara, pa se nametnulo pitanje zbog čaga premijerka Srbije Ana Brnabić sve traba da se izvini a nije i da li se to od nje može očekivati.

Glumac Sergej Trifunović kaže da garnitura na vlasti ne zna šta znači reč izvini.

– Ne zna ona šta znači reč izvini. Ne zna cela ta garnitura. Oni uopšte ne doživljavaju svoje pozicije kao servis narodu. Više se doživljavaju na način na koji se sebe poimali egipatski faraoni. Dakle polubožanstva – odgovorio je za Danas Trifunović.

Slično misli i dramaturškinja Minja Bogavac koja za Danas kaže da se naša vlast ni u jednoj oblasti ne izvinjava.

– Tamo gde treba da kažu „izvinite“, kažu „Đilas“. A što se tiče očekivanja, očekujte samo najgore i često ćete biti u pravu – navodi ona.

Ni Slobodan Georgiev, direktor Newsmax Adria, ne očekuje izvinjenje od premijerke.

– Očekujem da podnese ostavku i ode da se bavi vetroparkovima – kažae georgiev za Danas.

Za šta sve premijerka treba da se izvini? 2
Foto: UNS

Kada je reč o zdravstvu anesteziolog Rade Panić smatra da premijerka treba da se najpre izvini za to što su prekršeni sve postojeći zakoni formiranjem kriznog štaba.

– Zatim što ne sluša Institut za javno zdravlje Batut i Komisiju za zaštitu od zaraznih bolesti već radi kako joj kaže šef. Treba da se izvini i za to što deponija tinja i gori mesecima a izuzetno kancerogene materije se nakale u dimu, a posledice će biti sledećih decenija – navodi on.

Kako dodaje, treba da se izvini i zbog pranja para.

– Treba da se izvini jer su prali pare pravljnjem bolnica u Batajnici i Kruševcu koje nisu funkcionisale i nemaju adekvatno osoblje. A posebno treba da se izvini i prestane sa gradnjom treće kovid bolnice u Novm Sadu, jer je tamo već VMC nudio njihovu opštu bolnicu na upotrebu. A opet peru pare i traže hiljade zdravstvenih radnika i anesteziologe kojih nema ni u potojećim bolnicama. Treba da se izvini građanima što njihove pare odu ne za zdravstvo i očuvanje zdravlja i budućnost Srbje nego u njihove privatne džepove. Zato što sve što rade rade na uništavanju državnog zdravstva – kaže Panić.

Za šta sve premijerka treba da se izvini? 3
Marko Jakšić

A Marko Jakšić, pravnik iz Severne Mitrovice, bivši odbornik sa liste „Srbija, demokratija, pravda – Oliver Ivanović“ smatra da je lista onog zbog čaga bi premijerka Brnabić mogla i morala da se izvini Srbima sa Kosmeta predugačka.

– Na njoj bi se našlo konstantno krešnenje Ustava i zakona, gašanje i slabljenje institucija, zatiranje sloboda (govora, udruživanja, mišljenja, izbora) i demokratije, prisilna integracija u kosovski sistem, što je za posledicu imalo i pojačano iseljavanje – što je samo za sebe za zameriti. Uz sve to, nemogućnost posedovanja bezviznog pasoša, čini Srbe sa Kosmeta građanima drugog reda za šta im niko nikada nije rekao izvini. Nismo čuli „izvinite“ ni posle više od 1.300 dana od ubistva Olivera Ivanovića zato što i dalje ne znamo ništa o pozadini tog zločina, o ubicama pomagačima i podstrekačima – podseća Jakšić.

A kada se govori o evropskim integracijama, Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, smatra da se premijerka još nije izvinila građanima zato što je najmanje uradila za evropski put koji građani uporno traže od demokratskih promena naovamo.

Za šta sve premijerka treba da se izvini? 4
Foto: Medija centar

– Ona i njena vladajuća elita slagali su demokratsku Srbiju da su za Evropu i prvi put od pada Miloševića, Srbija ide unazad kada su evropske integracije u pitanju. To zapravo znači da kriminal i reketiranje cvetaju, korupcija je sveprisutna, nezavisna tela su pod kontrolom politike, sloboda medija i govora su ugroženi, a sudovi rade u korist političara i ekononskih moćnika. Takva zemlja ne može biti deo Evrope i to potvrđuje činjenica da dve godine nije otvoreno ni jedno pregovaračko poglavlje. Drugim rečima, reformi nema – nema ni članstva Srbije u EU – zaključuje Beširi.

Kako dodaje, premijerka treba da se izvini što je lagala u svojim eksopozeima da su reforme ka članstvu u EU prioritet i da kaže šta su stvarni planovi naprednjačke većine.

– Ako je ipak članstvo stvarno bitno, da se izvini što do sada nije uradila ništa, da smeni nadležnu ministarku Joksimović zbog katastrofalnih rezultata i da hitno počne da primenjuje zakone bez izuzetaka. U suprotnom, građani Srbije će postati deo Evropske unije tako što će se većina iseliti u zemlje EU. Realno je očekivanje da Srbija postane kao Liban, da joj više građana živi van granica nego unutar njih. Ukoliko je to napredni plan, ne treba da se izvinjava – smatra naš sagovornik.

Kada je reč o premijerkinim izvinjenjima Gugl na prvi pogled pamti da je predsednica Vlade u aprilu 2019. uputila izvinjenje građanima što vlast nije izvela policiju na ulice tokom incidenata za koje je optužila predstavnike Saveza za Srbiju, jer oni kako je ocenila, „žele jedino provokacije i incidente“.

Takođe i njen ponos, ali zbog izvinjenja predsendika Srbije Aleksandra Vučića u decembru prošle godine zbog poslanika SNS koji su vređali novinare televizije N1 i Nove S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari