“Vučić rekonstrukciju Srednjoškolskog centra najavio još u kampanji 2020. godine, a od tada smo dobili novi stadion”: Nastavnica Gimnazije iz Zaječara o protestu đaka 1Foto: Miljko Stojanović

Dragana Rašić, sociološkinja, i nastavnica Gimnazije u Zaječaru, kandidatkinja za Narodnu poslanicu na listi “Srbija protiv nasilja”, kaže da je gradonačelnik Zaječara kazao da su protest učenika zbog lošeg grejanja u Zaječaru, organizovali nastavnici, ali da je mislio na nju, pošto je ona jedini kandidat među nastavnicima.

Prema njenim rečima, Ničić je pogrešno video čitavu situaciju, ali da je on tome sklon iz razloga što je tu situaciju video da je politička, a protest je najmanje veze upravo imao sa politikom.

“Deca su protestovala zato što su uslovi u kojima rade i žive, i provode trećinu svog vremena dnevno, jednostavno nisu dobri za njih iz razloga što nemaju grajanje. Mi smo smo čuli njihov komentar na to nekoliko dana ranije, i mislim da je direktor škole pokušavao da kontaktira lokalnu samoupravu da im kaže za problem. Sve je staro 30 ili 40 godina i čeka se rekonstrukcija koja bi trebalo da reši sve probleme u školama”, objašnjava Dragana Rašić za Danas.

Sagovornica Danasa kaže da je potrebno sređivanje Srednjoškolskog centra – od fasade, učionica, krova, toaleta, do totalne rekonstrukcije, ali se to do sada nije desilo, bez obzira na ranija obećanja predsednika Vučića.

“Vučić je rekonstrukciju celog centra najavio još u kampanji 2020. godine. Od tada smo mi dobili novi stadion, ali nismo dobili ono što je deci najpotrebnije – sređenu školu. Verovatno su oni revoltirani time, iskoristili priliku i izašli na ulice i kazali da je vlast odgovorna što je njima hladno u učionicama i nemaju uslove da borave tamo”, kaže Rašićka.

Ona ističe da je od početka bilo grejanja u školi ali da je to prosto nedovoljno.

“Vučić rekonstrukciju Srednjoškolskog centra najavio još u kampanji 2020. godine, a od tada smo dobili novi stadion”: Nastavnica Gimnazije iz Zaječara o protestu đaka 2
Foto: Gaga Rašić

“Što se mog kabineta tiče, on nije najbolje izolovan, i ima radijatore celom svojom dužinom, međutim nikada temperature nije bila zadovoljavajuće, već smo se dogrevali. Radijatori su pri tome samo mlaki”, objašnjava problem ona i dodaje:

“Ne mogu da kažem da je učionica topla, kada to nije”.

Dragana Rašić kaže da je nastrašnije što se dogodilo je to da je gradonačelnik Ničić preko društvene mreže Fejsbuk etiketirao pojedine profesore, kao i učenike.

“Nije morao da kaže neki profesori, mogao je da kaže Dragana Rašić. Ja se bavim politikom i nemam problem to da kažem. Najstrašnije je to što je on iskoristio snimke kamera da bi uokvirio i označio moje kolege, a onda ne znam kako se to našlo u njegovom posedu, izbacio sadržaj naše interne poruke u nastavničkoj grupi na viberu gde smo svi mi. Tu se mi obaveštavamo o organizaciji nastave i o svemu”, ističe naša sagovornica.

Ona kaže da su to vrlo ozbiljne stvari, a posebno što je Ničić došao u posed prepiske dece koja su u školskom parlamentu.

“On je objavio njihovu prepisku kako će se organizovati. Nije problem da postoje ljudi koji misleći ako tako nešto dostave gradonačelniku, misliti da su učinili neku dobru stvar, ali ih ja molim kada rade nešto ovako, prvo stave prst na čelo, i razmisle o tome da nije poenta koliko će neko da se ušlihta, već je poenta priče – šta ja radim toj deci i nastavnicima”, kaže Dragana Rašić.

Rašićka ističe da je na taj način gradonačelnik javno targetirao i obeležio ljude koji su kao decu izveli na protest, što nema veze sa istinom.

“Deca su sama svesna u kakvim uslovima rade”, zaključila je Rašićka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari