Suspendovani policajci srpske nacionalnosti u Kosovskoj policijskoj službi zamenjeni su policajcima drugih nacionalnosti iz istog regiona, objavio je prištinski dnevnik Koha ditore.
KPS je u petak i subotu suspendovao oko 260 Srba pripadnika policije koji nisu prihvatili da ostanu pod komandom KPS, već su tražili da budu direktno pod Unmik policijom.

Suspendovani policajci srpske nacionalnosti u Kosovskoj policijskoj službi zamenjeni su policajcima drugih nacionalnosti iz istog regiona, objavio je prištinski dnevnik Koha ditore.
KPS je u petak i subotu suspendovao oko 260 Srba pripadnika policije koji nisu prihvatili da ostanu pod komandom KPS, već su tražili da budu direktno pod Unmik policijom. Najviše suspendovanih policajaca je iz regiona Gnjilana – 160, od kojih su 43 pripadnici granične policije.
Nakon suspenzije koja je važila do juče o daljoj sudbini policajaca će odlučiti Policijski inspektorat pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova. Inspektorat treba da u roku od 60 dana odluči o svim slučajevima. Dnevnik piše da će to telo sačekati poslednji dan roka predviđenog za odluku, ostavljajući tako mogućnost Srbima da promene mišljenje.
I policajci KPS srpske nacionalnosti iz podstanice KPS policije u Goraždevcu juče su napustili službu kosovske policije. U Goraždevcu je zaposleno sedam policajaca srpske nacionalnosti.
Naime, oko 150 suspendovanih pripadnika KPS srpske nacionalnosti zajedno je sa više stotina građana protestovalo u centru Goraždevca zahtevajući da srspki policajci budu vraćeni na svoja radna mesta. Na zahtev građana zbog ugrožene bezbednosti srspke i nealbanske zajednice, u Gračanici je formiran krizni štab koji je zatražio od šefa Unmik, komesara UN policije i komande Kfor hitan sastanak kako bi se prevazišao problem.
Razgovori o tome da li će srpski policajci KPS iz Štrpca preći pod komandu Unmika, jer se ne slažu sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti KIM nastavljeni su i juče. Oni su se sa predstavnicima Unmika dogovorili da nastave s redovnim policijskim aktivnostima u Župi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari