Žanetić: Prvi mandat Vučića bio „videćete“, a ovaj novi – „videćemo“ 1Foto: Screenshot/N1

Marketinški stručnjak Voja Žanetić ocenjuje da nas čeka neizvesna budućnost i problematični predstojeći meseci, ne samo u kontekstu unutrašnje politike, već i međunarodnih okolnosti.

Navodi i da se prvi mandat aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića mogao okarakterisati kao „videćete“, a ovaj drugi, za koji je inaugurisan juče, kao „videćemo“, jer ništa sigurno ne može da se kaže ni o čemu.

„Sa stanovišta toga da ne znaš koliko će ti koštati benzin sledećeg meseca, ta 2027. (dokle će trajati novi Vučićev mandat) deluje strašno daleko, kao nešto što bi (reditelj Stenli) Kjubrik mogao da režira kao neku daleku budućnost. Sve što se dešava u budućnosti je nešto što može da drži vodu dan-dva, sve je veoma neizvesno“, kaže Žanetić u Novom danu na TV N1.

Povodom jučerašnje Vučićeve inauguracije i njegovog govora u skupštini, o čemu danas pišu sve novine u Srbiji kao glavnom događaju, on kaže da njemu te dve stvari nisu bile toliko zanimljive koliko „slika u javnosti obnarodovanog (bivšeg predsednika Srbije) Tome Nikolića, za koga smo ustanovili da je dobro, diše“.

Druga stvar koja mu je bila zanimljiva je „činjenica da je ovo bila neka vrsta oproštaja od ovog saziva skupštine, to je bilo kao opelo za tu skupštinu“.

„I treće, onaj slabije raspoloženi (predsednik Skupštine i SPS Ivica) Dačić. Čuo sam čaršijske priče da tu nisu odnosi bogzna kakvi, ali ne znam da li je to tačno. Ne da nije ustao (da pozdravi Vučića), već nije ni apludirao, bio je vidno neraspoložen. To verovatno govori o specifičnom položaju u kojem se sada SPS nalazi, što može značiti da možda nije previše željen partner, traga se za nekim novim SPS, kako ja to razumem“, smatra Žanetić.

Komentarišući osam prioriteta, koje je u svom govoru izneo Vučić, a među kojima su borba za Kosovo, nastavak evropskog puta, ali i uzdržavanje od sankcija Rusiji, on kaže da mu to „izgleda kao brojevi na tomboli“.

„Nekada dok sam još radio, objašnjavao sam klijentima da ne može i brzo i kvalitetno i jeftino, može samo dvoje, ne može sve troje. Tako da ovih osam stvari ne može zajedno da se ostvari, a moguće i da je jako teško dve ostvariti, te – ‘videćemo'“, kaže Žanetić.

Dodaje da je njegov utisak da je jučerašnja inauguracija, koju naziva „manifestacijom“ bila, „sticajem okolnosti, jer se odugovlači sa formiranjem nove skupštine, oproštaj od stare skupštine mnogo više nego govor o budućnosti, koja je i daleka i neizvesna“.

Povodom najavljenih dolazaka šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i nemačkog kancelara Olafa Šolca sledeće sedmice u Beograd, i da li bi Srbija umesto istorijskog „njet“ obojici mogla da kaže „da“, kao što savetuje Aleksa Đilas, sin Milovana Đilasa, Žanetić u šali kaže da se on zalaže za „princip nevidljivosti“.

„Kad oni dođu i slete u Beograd, mi da vičemo sa aerodroma ‘nije Beograd'“, šali se Žanetić.

Smatra da je razlog zašto Lavrov dolazi u Srbiju „da obiđe još neku zemlju sem Rusije… a Šolc dolazi, jer, čini mi se da on ima neku obavezu da simbolički pokaže diskontinuitet između dosadašnje politike Nemačke i ove sada“.

„Sada ćemo da vidimo da li će ovaj susret biti neka vrsta parodije na susret (nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa) Tadića i (nemačke kancelarke Angele) Merkel 2011. godine, kada je došlo do promene kadrovske politike u Srbiji, gde je partija koja nije bila u stanju da prizna Kosovo zamenjena partijom koja takođe nije u stanju da prizna Kosovo“, navodi Žanetić.

Mi smo u neprekidnom izbornom perpetuumu mobile

A kako tumači to da opoziciji, koja je na izborima 3. aprila ušla u Skupštinu juče nije bilo dozvoljeno da joj priđu i prisustvuju Vučićevoj inauguraciji, on kaže da je dug period „podivljavanja“ politike ovde, za šta je najodgovornija vladajuća garnitura, kao i da „ovo nije ni ekonomija, ni država, ni politika, ovo je neprekidni izborni perpetuum mobile“.

„Svaki potez nije da se bavimo politikom, već izborima, stalno se bavimo izborima. Takva atmosfera stvara vrlo čudnu ideju da je ljudima koji će doći u parlament sada zabranjeno da u njega uđu“, kaže Žanetić i dodaje da bi „ideja o normalizaciji mogla postojati kad bi ovde bilo normalno, ali nije“.

A upitan zašto se odugovlači sa formiranjem nove vlade, on podseća da još nemamo proglašene ni rezultate izbora i „i ko zna kada ćemo ih imati“.

„Provejavala je ta misao da će se pre završiti rat u Ukrajini nego što će se proglasiti rezultati izbora u Srbiji“, kaže on ironično i dodaje da je „sve to neko dobijanje vremena“.

Navodi da je teško i sastaviti većinu u srpskom parlamentu, „treba nešto novo, da bi se izbalansirala ta politika koja odgovara okolnostima u kojima se nalazi“.

„Toga nema, i izlaz su novi izbori“, smatra on.

„Mi nemamo mogućnosti da konstituišemo vlast koja će da ima logiku. Malo smo se tu zaglavili i proći će neko vreme dok se ne odglavimo. Narednih nekoliko meseci biće vrlo problematični“, zaključuje Žanetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari