Zapad više neće ubeđivati opoziciju da promeni odluku o bojkotu 1Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

Zapad i dalje ne razume i ne slaže se idejom opozicionog bojkota izbora, ali više neće ubeđivati opoziciju da odustane od svoje odluke da ne izađe na predstojeće glasanje.

Iako im koncept izbornog bojkota nije jasan, zapadne ambasade prihvataju argumente opozicije i zaključuju da pregovori vlasti i opozicije ne vode nikuda, nezvanično nam prenose izvori sa diplomatske scene neke od stavova predstavnika ambasada zemalja članica EU.

Kako nam je rečeno u diplomatskim krugovima, zapadne ambasade su odustale od ubeđivanja opozicije da se vrati u parlament i što je važnije izađe na izbore.

Razlog tome je, kako navode naši sagovornici, taj što je zaključeno da pregovori vlasti i opozicije, započeti ovog leta na Fakultetu političkih nauka a nastavljeni u Skupštini Srbije uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta na jesen, ne vode nikuda, odnosno ne vode približavanju stavova i ispunjavanju uslova neophodnih za stvaranje demokratskih izbornih uslova.

Prema rečima naših izvora, strane diplomate zaključuju da se vladajuća stranka, nakon početnog konstruktivnog stava, zakopala u svoje partijske rovove i nije otvorena za bilo kakav kompromis.

Jedan od važnih razloga zbog kojih strane diplomate imaju ovakav stav, odnosno odustaju od posredovanja i ubeđivanja opozicije je, kako navode naši izvori, taj što vlast uporno odbija da otvori medije, pre svega javni servis – Radio-televiziju Srbije, za predstavnike opozicije i što je možda važnije za vesti koje su od javnog interesa.

Slikovito rečeno, opisuju naši izvori, od stava od stava „opozicija je luda“ ambasade i njihovi glavni gradovi su prihvatili njene argumente kao razumne, mada se i dalje Zapad ne slaže sa idejom bojkota.

Jasnije rečeno, Zapad bojkot neće podržati ni u jednom obliku i to je predstavnicima opozicije jasno stavljeno do znanja u više navrata.

Naši sagovornici bliski diplomatama kažu da su predstavnici stranih zemalja u Beogradu svesni trenutne realnosti i okolnosti i da imaju neku vrstu plana, koji, kao i do sada, podrazumeva da zvanični Beograd, odnosno Aleksandar Vučić, najjača politička figura u Srbiji, koji obavlja funkciju predsednika države, ispuni određena očekivanja Zapada koja se odnose na kosovski problem.

Zato, kažu nam izvori, stranci od opozicije, za koju je trenutno očigledno da neće izaći na izbore, očekuju da ne ruši izbore. Tačnije rečeno, od Saveza za Srbiju, moguće i PSG, Zapad ne očekuje nasilne proteste na dan i posle izbora, s obzirom na to da se iz redova Saveza može čuti da će se posle izbora krenuti sa građanskom neposlušnošću. Iz građanske neposlušnosti, procena je, mogli bi da izrastu neredi koji nikom ne bi odgovarali.

Izvori Danasa kažu da je 2020. godina poslednja godina za Vučića da potpiše dogovor oko Kosova i više neće biti odlaganja. Ako to ne uradi, predviđaju strane diplomate, Zapad će ga „pustiti niz vodu“.

Nakon što potpiše dogovor sa Kosovom, navode naši izvori, zapadne zemlje će ozbiljnije otvoriti pitanje fundamentalnih prava u Srbiji, pre svega medija i izbornog sistema. Uz to, prema tvrdnjama naših sagovornika, može se očekivati snažnija podrška opoziciji, ali tek za naredne predsedničke i beogradske izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari