Zašto bi Kosovo tražilo članstvo u UN ako zna da neće proći? 1Generalna skupština UN Foto: Wikipedia/Patrick Gruban

To da Kosovo neće težiti članstvu u Ujedinjenim nacijama bez eksplicitne saglasnosti svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN – Francuske, Velike Britanije, Amerike, Rusije i Kine, što se navodno ističe u dokumentu do kojeg je došao list “Nova”, a koji su sačinile diplomate koje rade na mapi puta za implementaciju Evropskog sporazuma o Kosovu, za Sonju Biserko, predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava, je u domenu nagađanja.

Naime, saglasnost Srbije na prijem Kosova u sve međunarodne organizacije predviđeno je tačkom 4 predloga sporazuma, što i jeste glavna zamerka u interpretaciji aktuelnog režima Aleksandra Vučića.

Ovo se, prema tom dokumentu, u svedenoj izvedbi – prenebegava time što se Kosovo navodno obavezuje da neće tražiti članstvo u UN dok ne bude sigurno da tamo neće i ući.

Podrazumeva se i razumno je da ne tražite da postanete član tamo gde znate da vas neće primiti

Pavle Jevremović, bivši ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama, kaže za Danas da je sasvim razuman i podrazumevajući potez to da Kosovo ne forsira članstvo u Ujedinjenim nacijama.

– Razumno je da se neko ne bruka i da podnosi prijavu za članstvo a da bude odbijen zbog veta ili nedostatka nekih drugih proceduralnih stvari, pre nego što se sve politički ne pripremi, pa da to bude jedna formalna procedura – kaže sagovornik Danasa.

Uz konstataciju da je navedeno tumačenje člana 4 Evropskog sporazuma od navodno evropskih diplomata je u domenu nagađanja, Sonja Biserko ističe da će tek mapa puta precizirati kako će se koja tačka sprovoditi i u kom roku.

Zašto bi Kosovo tražilo članstvo u UN ako zna da neće proći? 2
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Čini se da tu tezu možda protura i sama vlada

– Čini se da tu tezu možda protura i sama vlada zbog reakcija naše javnosti na evropski sporazum, koji ima punu podršku i SAD. Iza toga možda stoji i Rusija i Kina koje zbog svojih razloga imaju problem da dopuste prijem Kosova u UN. Za Rusiju zamrznuti konflikt je način da što duže budu relevantni faktor u regionu – smatra Sonja Biserko.

Pored Saveta bezbednosti o članstvu može odlučivati i Generalna skupština.

Pored Saveta Bezbednosti o članstvu može odlučivati i Generalna skupština, napominje ona – dakle, sve će zavisiti od međunarodne konstelacije u datom trenutku.

– Ukoliko se radi o pokušaju odlaganja tog sporazuma malo je verovatno da će to uspeti jer zapadna politička zajednica želi što pre da zatvori balkansko pitanje, koje je ionako predugo bilo zanemareno. Stavljanje tačke na raspad Jugoslavije i promene granica stvara pretpostavke su za normalizaciju odnosa u regionu. Otvaraju se ekonomske perspektive koje su do sada bile sputavane od lokalnih političkih elita – smatra Sonja Biserko.

Ovaj sporazum otvara novu fazu i perspektive za region, dodaje, „a to je najbolja ponuda koja se može dobiti i neće biti bolje”.
Razočaravajuća kratkovidost političkih elita

– Razočaravajuća je kratkovidost političkih elita u Srbiji, da ne pominjem i druge, koja na ovoj istorijskoj raskrsinici samo razmišlja kako da smeni Vučića, što je legitimno, ali se mora imati u vidu šta je interes Srbije, a to je potreba da se konačno konstituše kao država. To je neophodni preduslov da srpsko društvo krene u proces medernizacije i demokratizacije – zaključuje sagovornica Danasa.

Srbija nema razumnu ni dinamičnu politiku prema Kosovu

Prema rečima Pavla Jevremovića, razume se, odnosno, razumljivo je – da Kosovo neće tražiti članstvo u UN ako zna da do tog cilja neće stići.

Zašto bi Kosovo tražilo članstvo u UN ako zna da neće proći? 3
Foto: printscreen RTS

– Ne znam u čemu se radi u tom dokumentu. To je jedno političko taktiziranje raznih strana. Ne verujem da će tu doći do nekih novih pomeranja. Mislim da je pametno da Kosovo ne forsira ulazak u UN u ovom trenutku. Imamo pet država članica EU koje ga nisu priznale. Vreme, ipak radi za Kosovo, jer se vreme ne može vratiti unazad. Mislim na proces samostalnosti koji je pročeo pre 20 godina. Prema tome, mislim da se u vezi sa ovom temom razumno drže – smatra naš sagovornik.

Kako dodaje, Srbija nema razumnu ni dinamičnu politiku prema Kosovu.

– Uzajamno se trujemo ko je veći izdajnik što se Kosova tiče. Situacija je politički nezrela i ne vodi nikuda… – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari