Zašto je važnije da u Moskvi budemo 9. nego 7. maja 1Foto: Medija centar

Nema za to međunarodno pravnog osnova, u slučaju eskalacije sukoba u Siriji, od Srbije bude traženo da se opredeli, izjavio je istoričar prof. dr Predrag Marković, univerzitetski profesor i zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije.

“Mi nismo članica NATO pakta da bi neko mogao da nam traži opredeljivanje za jednu od strana. Drugo, ne vidim da bi nam i Rusi tražili tako nešto”, kazao je Marković u razgovoru za Podunavlje.info.

Spekulacije da bi središte Hladnog rata moglo da bude u našem regionu, objašnjava da je to zato što je ostalo nekoliko zemalja koje nisu članice NATO pakta.

“U našem regionu to su Srbija, Bosna i Hercegovina i, za sada, Makedonija, koja je na tom putu. To nije stvar koja treba da se prelama i na brzinu da se rešava. Malo koja naša vlast bi se usudila da uđe u NATO pakt sada, u ovom trenutku. Pogotovo što imamo u NATO paktu velika previranja. Druga majjača članica NATO pakta, Turska, je sada u velikim dilemama kako da se opredeli prema budućnosti. Nismo mi sigurni da je budućnost NATO pakta tako ružičasta ko što neki žele da prikažu.”

On je ocenio da je baš situacija u Siriji “dokaz koliko je naša politika neutralnosti bila dobra”.

“Recimo, ove zemlje koje su poletele u NATO pakt, ako eskalira situacija, to više neće biti savez gde se ogrebete za lepe uniforme i kaiševe, nego savez gde možda može i da se strada.”

Na pitanje kakav je odnos Dačića i Vučića, Marković kratko odgovara: “Odličan. Dačić ima prostor kao ministar spoljnih poslova za taj patriotski rad, na odbrani nacionalnih interesa u inostranstvu i ta podela za sada dobro funkcioniše.”

Marković je rekao da još nije poznato da li će neko od srpskih zvaničnika (Dačić) biti pozvan na inauguraciju u Moskvi 7. maja (Vučić ide u Tursku).

“To se za sada ne zna, ali nije loš ni dobar odnos s Erdoganom. Nema u tome ničeg lošeg. Nama bi svima bilo milo da Dačić bude tamo 7. maja. Ono što smo u jednom trenutku zapostavili, što je za mene važnije kao istoričara, jeste ko će biti 9. maja u Moskvi. Bilo je trenutaka kada su Hrvati imali delegaciju u Moskvi 9. maja, a mi ne. Znači, 9. maja mora da bude najviša moguća delegacija na proslavi Dana pobede, kome smo tako mnogo doprineli”, poručio je zamenik predsednika SPS-a.

Marković je u petak uveče govorio u Smederevu na tribini koju je organizovala Socijalistička partija Srbije u svojim prostorijama, na temu Slobodarska tradicija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari