Zavet ćutanja među opozicionarima: Hoće li sutra biti blokade sednice Skupštine Srbije? 1Foto FoNet Ana Paunković

Da li će opozicija blokirati sutrašnju sednicu Skupštine Srbije i, ako to bude uradila, na koji način će izvesti blokadu, među opozicionim liderima vlada zavet ćutanja u odnosu prema medijma.

Naime, kako je Danasu rečeno od strane više opozicionih predstavnika takozvane proevropske opozicije, na sastanku u ponedeljak, 4. septembra, uspostavljeno je apsolutno saglasje o nastupu tokom sednice, koja počinje u deset časova ujutru, sutra, ali se to saglasje odnosi i na neotkrivanje javnosti detalja takvog dogovora.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je na zahtev 104 poslanika, sazvao vanredno zasedanje za utorak, 5. septembra, na čijem se dnevnom redu nalazi 25 tačaka, među kojima je i predlog rebalansa budžeta za ovu godinu i izbor Slobodana Cvetkovića za ministra privrede.

Kako je ranije najavio lider Ekološkog ustanka, poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, „u ovakvim okolnostima Skupština ne treba da radi“.

Naveo da je „to mesto gde se donose zakoni koji su direktno suprotstavljeni životu i interesima građana Srbije“.

„Opozicija treba da krene u akciju, a ne da se vrtimo na ulicama četiri meseca. To narod očekuje od nas. Da blokiramo rad ovakvog parlamenta i tražimo vanredne parlamentarne i beogradske Izbore. Da pokažemo da to zavisi od nas, a ne od milostinje Aleksandra Vučića“, rekao je Jovanović

Time je Jovanović praktično najavio mogućnost blokade sutrašnje sednice, o čemu su opozicionari vrlo kategorično odbili da Danasu daju bilo kakve informacije, ističući da se takva odluka odnosi na sve medije.

Podsetimo, opozicija je 5. jula uspešno blokirala sednicu Skuštine i prinudila ministra Aleksandra Martinovića da napusti salu.

Martinović je dan ranije na brutalan način uvredio ljude koji nemaju decu, ukazujući da su oni manje vredni od onih koji imaju potomstvo.

Kako je najavljeno, poslanici bi sutra trebalo da razmatraju i predlog izmena Zakona o akcizama i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije.

Na dnevnom redu su i izmene zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, dualnom obrazovanju, prosvetnoj inspekciji, Nacionalnom okviru kvalifikacija i izmene Zakona o visokom obrazovanju.

Na sednici će biti razmatrani i Predlog zakona o učešću civila u međunarodnim misijama i operacijama van granica Srbije, izmene Zakona o kulturi i Predlog zakona o filmskom i ostalom audiovizuelnom nasleđu, kao i više međunarodnih sporazuma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari