Završena sednica skupštine Srbije, nastavak sutra u 10 časova 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Sednica skupštine Srbije na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o produženju finansiranja Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine putem taksi, završena je večeras u 19.30.

Kako je najavio predsednik parlamenta Vladimir Orlić, sednica će biti nastavljena u petak u 10 časova.

Poslanici će, pored izmena Zakona o medijskom javnom servisu, nastaviti da razmatraju i finansijske planove državnih tela i agencija, potvrđivanje pravnih ugovora sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Brazilom i Mađarskom, kao i mnoge druge teme.

Predstavnici opozicionih poslaničkih grupa pobunili su se danas u skupštini Srbije zbog kašnjenja početka sednice i njenog zakazivanja „po hitnom postupku“.

Oni smatraju da nijedna tačka dnevnog reda „nije hitna“, već da tako vladajuća većina „sprečava“ opoziciju da iznese svoje stavove o predloženim tačkama.

Reagujući na optužbe opozicionih poslanika, Orlić je kazao da on poštuje pravila koje nalaže Poslovnik narodne skuštine, da ništa nije prekršeno i da je sav materijal bio nedeljama dostupan poslanicima.

Poslanici su govorili i o Zakonu o unutrašnjim poslovima koji nije bio na današnjem dnevnom redu, pa je poslanik grupe Ne davimo Beograd Radomir Lazović ocenio da taj zakon vodi stvaranju „prave partijske policije“, a poslanica pokreta Dveri Radmila Vasić pozvala javnost da mu se usprotivi „ako ne želi da živi u policijskoj državi gde će svaki građanin biti pod nadzorom“.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović govorio je o izmenama Zakona o državnim službenicima do 2025. godine, navodeći da se njima odlaže obavezan javni konkurs za prijem u radni odnos na određeno vreme zbog privremeno povećanog obima posla.

Naveo je da je potreba za odlaganjem obaveznog konkursa nastala zbog nedostatka uslova da se državni organi pripreme za sprovođenje javnog konkursa, „usled otežanih okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa“.

Dosadašnji potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) i poslanik Dejan Bulatović podneo je danas neopozivu ostavku na sve funkcije u toj stranci i naveo da istupa iz članstva SSP.

Bulatović je rekao da će do utorka nastaviti da radi kao samostalni poslanik a da će u međuvremenu odlučiti da li će tako i nastaviti političku karijeru ili će mandat vratiti stranci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari