Zdravko Ponoš: Parizer ekonomija kao demonstracija manjka znanja i viška vlasti 1Foto: Srbija centar

Lider stranke Srbija centar Zdravko Ponoš na tribini u Požarevcu rekao je da je predsednik Vučić načinom na koji je najavio podelu para demonstrirao manjak znanja i višak vlasti, saoptila je Srbija centar.

“Dva dana nakon usvajanja rebalansa budžeta on odlučuje da podeli penzionerima pare kojih nema u tom rebalansu, pokazujući kako on razume ekonomiju i kako tumači svoja ovlašćenja. Problem je što veći deo njegovih birača to ne vidi dok im on preko „parizer ekonomije“ skreće temu sa važnih pitanja“, naveo ej on.

Na pitanje o opstrukciji parlamenta od strane opozicije Ponoš kaže da je to bilo neophodno kako bi se ogolio način funkcionisanja ovog režima. Ovakva Skupština nije mesto gde mogu da se sprovedu demokratske procedure i da se normalno diskutuje.

Na pitanje o zahtevu za prevremene izbore od strane opozicije Ponoš kaže da je taj zahtev „ogolio Vučićevu farsu kada kaže dobićete izbore kada ih tražite. A sada kad ih cela opozicija i formalno traži on mora do Brisela da se vidi sa Kurtijem i da odnese tetki lek u Ujedinjene nacije.“

Po mišljenju Ponoša situacija je u Srbiji takva da dok je ova vlast neće biti normalnih uslova za izbore i dodaje da oni koji mogu spolja da utiču na to da se oni poprave nisu zainteresovani. „Međunarodnom faktoru su bitne dve stvari a to je Kosovo i udaljavanje režima od Rusije, njima nije prioritet stanje demokratije u Srbiji”, pojašnjava Ponoš.

S obzirom da Vučić odbacuje dogovornu tranziciju u normalnost uz pomoć prelazne tehničke vlade, opoziciji preostaje da se međusobno dogovori, smatra Ponoš. “Dobar bi bio scenario da se opozicija udruži u jednu kolonu na platformi sklanjanje ove porazne vasti SNS i formira vremenski oročenu Vladu koja će pristutiiti lustraciji i stvoriti regularne uslove za izbore.”

Ako ne postoji volja za širok front, onda preostaje grupisanje u više kolona, kaže Ponoš i dodaje kako i ta varijanta može da da dobar rezultat ako se kolone formiraju sa idejom da se maksimalizuje izlaznost i postigne najbolji mogući zbirni rezultat opozicije. “Važno je da se takve kolone ne formiraju na ličnim animozitetima i opozicionom političarenju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari