Zelenović: Ako neko misli da ćemo učestvovati u cirkusu, grdno se vara 1Foto: BETAPHOTO/OMS/GRAD SABAC/MO

Iako je do najavljene sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji ostalo manje od deset dana, na adrese poslanika parlamenta još nije stigao ni poziv za sednicu, kao ni materijal za raspravu. Nebojša Zelenović, šef poslaničkog kluba Zajedno – Moramo kaže za Danas da vlast nastavlja sa praksom držanja javnosti i opozicije u mraku.

“Nikakav poziv nismo dobili za sednicu o bilo čemu, a kamoli o Kosovu. Kao i svih ovih godina, drže nas u mraku i zato ne znam šta da očekujem od najavljene sednice o Kosovu. Ne znam da li će na dnevnom redu biti izveštaj, poseban plan, neki potpisani dokumenta, ili preuzeta obaveza. Kada me pitate da li sam spreman da to podržim, zahtevam prvo da znam o čemu se radi i šta treba da podržim”, kaže Zelenović za Danas.

Napominje da zahteva da zna i da li će biti održana debata, jer Parlament znači dijalog.

“Ako neko misli da će MORAMO- ZAJEDNO u Narodnoj skupštini prihvatiti monolog na ovako važnu temu, ili na bilo koju drugu temu, grdno se prevario. U cirkusu nećemo učestvovati”, izričit je Zelenović.

Ništa veća saznanja o predstojećoj sednici parlamenta o KiM, nema ni Vojislav MIhailović, poslanik i lider POKS-a. Napominje da su bile i ranije rasprave u skupštini, ali nikada to telo nije zauzimalo neke konkretne stavove ili usvajalo neku deklaraciju, jer je bila takva volja većine.

“ Sada je većina ista, pa ne očekujem da bude drugačije. Mi ćemo izneti svoj stav, da Srbija ne može da učini više ni jedan jedini ustupak secesionistima, jer prema Briselskom sporazumu Srbija je ispunila sve svoje obaveze, a Albanci gotovo ništa. Zbog toga osuđujemo poslednji ustupak vlasti da se prihvate lične karte takozvane Republike Kosovo za prelazak administrativne linije sa centralnom Srbijom”, navodi Mihailović.

Poslanik POKS-a napominje da poslanici njegovog poslanilkg kluba zasigurno neće prihvatiti izveštaj, niti politiku aktuelne vlasti, jer se ne bazira na ofanzivnij politici, oslonjenoj na rezoluciju 1244 SB UN, nego na defanzivnpj politici prihvatanja da posrednici u razgovoru sa Prištinom budu predstavnici EU, koji vode antisrpsku, a ne neutralnu politiku.

I mada ne znaju šta će tačno biti tema skupštinske rasprave o KiM, poslanici Zavetnika, kažu, da se temeljno pripremaju za tu sednicu, na čijem zakazivanju su i insistirali.

“ Kada saslušamo izveštaj predsednika Republike zauzećemo stav i izneti mišljenje. Podsetićemo na pogubnost potpisivanja Briselskog sporazuma od strane Srbije, kojim smo se odrekli mnogih atributa državnosti u našoj južnoj pokrajini, a da predstavnici Prištine nisu ispunili ni jednu obavezu. Takođe, ćemo apostrofirati pogubnost potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, koji je Srbiji vezao ruke na međunarodnom planu, naročito na aktivnostima u vezi povlačenja priznanja lažne države Kosovo, koju sponzori nesreće, rata i bombardovanja Srbije uporno stvaraju na suverenoj teritoriji Srbije”, kaže za Danas Dragan Nikolić, poslanik Zavetnika .

On podseća da je njegova stranka još 2017. godine sačinila i objavila sveobuhvatnu platformu o Kosovu i Metohiji sa svim koracima koje treba preduzeti, kako na međunarodnom, tako i na unutrašnjem planu.

“Naš stav i uostalom naš zavet je odbrana i očuvanje Kosova i Metohije u okviru Srbije. I zato će poslanici Zavetnika predložiti na samoj sednici da se razgovori o Kosovu i Metohiji vrate pod okrilje UN, jer su dosadašnja iskustva potvrdila da je EU pristrasna, da podržava isključivo Prištinsku stranu, toleriše sve njihove ispade i očigledno vodi razgovore u pravcu stvaranja države na teritoriji Srbije”, ističe Nikolić i dodaje da treba postaviti pitanje povlačenja potpisa sa Briselskog i Vasingtonskog sporazuma, jer se radi o političkim, a ne pravno obavezujucim dokumentima.

Iz srpska stranke Zavetnici poručuju i da će biti beskompromisni borci protiv otcepljenja KiM od matice Srbije i za puno poštovanje Rezolucije SB 1244 koja nesumnjivo garantuje puni suverenitet i integritet Srbije na celokupnoj njenoj teritoriji.

“Na kraju nećemo dopustiti da se najavljena sednica parlamenta svede na predsednikov monolog, aplauze njegovih idolopoklonika, pretvaranje grešaka u mudre poteze i poraza u velike pobede. Ukazaćemo na sve dosadašnje greške, promašaje i poraze srpske pregovaračke strane, prozvati „pet-nula glasnogovornika“ i potom dati predloge u kom pravcu Srbija mora da ide, koje korake da preduzme i da iz defanzive,predje u diplomatsku ofanzivu”, zaključuje poslanik Zavetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari