Zelenović : Deluje smešno Vučićeva izjava da nije potpisao zahtev za hapšenje Putina 1foto FoNet Milica Vučković

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović izjavio je danas da „deluje smešno“ izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da, potpisivanjem deklaracije u Atini, nije potpisao zahtev za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Zelenović je za televiziju N1 rekao da je u svojim izjavama jutros predsednik Vučić „pokušavao da objasni da je danas ponedeljak, a mi znamo da je sreda“.

„Prvo oko čega su se saglasali u Atini je da EU i te kako želi da vidi sve nas tamo, a pored toga imali smo i da je Vučić stavio potpis da je Rusija izvršila agresiju, da su neki ljudi izvršili ratne zločine i da treba da odgovaraju“, rekao je Zelenović.

On je podsetio da je u martu 2023. godine pokrenut nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, zbog ratnih zločina koji mu se stavljaju na teret, kao i da je on za sada jedina osoba koju zbog ratnih zločina potražuje međunarodni sud u Hagu.

„Potpisao je (Vučić) da je izvršena agresija na Ukrajinu i da se Vladimir Vladimirovič Putin goni pred međunarodnim pravosuđem“, rekao je Zelenović, navodeći da to podrazumeva opšte mesto u deklaraciji potpisanoj u Atini 21. avgusta, „da ne može biti nekažnjivosti za ratne i druge zločine, kao što su napadi na civile i uništavanje infrastrukture, i svi u vezi s tim moraju biti pozvani na odgovornost“.

Vučić je ranije danas nazvao „lažovima“ one koji tvrde da je potpisao deklaraciju u kojoj se traži hapšenje Putina.

Na pitanje da li smatra da je dobro što je deklaracija potpisana, Zelenović je rekao da „veruje da je to dobro“.

„Verujem da je dobro da se procesuiraju svi oni koji su počinili ratne zločine, ne znam da je protiv bilo koga podignut nalog za hapšenje osim za Putina. Jesi, potpisao si, rekao sam da su to dobre stvari“, kazao je Zelenović.

Povodom uvođenja sankcija Rusiji, zbog usklađivanja sa spoljnjom politikom EU, Zelenović je rekao da je pitanje da li ćemo uvesti ili nećemo uvesti sankcije Rusiji „jedno mrcvarenje“, i da će se „posle niza malih koraka to desiti“.

„Iz Zajedno smo rekli da odmah treba da uskladimo politiku sa EU i da uvedemo sankcije“, ponovio je Zelenović stav svoje stranke.

Govoreći o protestima „Srbija protiv nasilja“, Zelenović je rekao da „ova vlast ako nije pod velikim pritiskom neće ništa da uradi“, i da je čvrst stav stranaka koje su tehnički organizatori protesta da će se sa protestima nastaviti i tokom leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari