Zoran Alimpić: Najstariji poslanik Skupštine Srbije nema ovlašćenja da raspisuje izbore 1L. Stevanovic

Član Gradske izborne komisije Beograda ispred liste „Srbija protiv nasilja“ Zoran Alimpić izjavio je danas FoNetu da najstariji poslanik Skupštine Srbije, koji predsedava parlamentom do izbora predsednika, nema ovlašćenja da raspisuje izbore.

Alimpić je rekao da je najstariji poslanik ovlašćen da vodi sednicu, a ne da obavlja funkciju predsednika parlamenta u punom obimu te funkcije.

„I bio bi presedan da raspiše izbore, ali svašta se dešava“, rekao je Alimpić.

U slučaju da se to dogodi, odnosno da Stojan Radenović raspiše izbore, postojala bi mogućnost žalbe Ustavnom sudu Srbije, naveo je Alimpić i dodao da bi, imajući u vidu „brzinu“ odgovaranja tog tela, izbori verovatno bili u međuvremenu i održani.

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda ponovo je odložena danas, a poslednji rok za konstituisanje je 3. mart. Tada ističe zakonski rok od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora. Ukoliko ni tada ne bude konstituisana, raspisuju se novi izbori.

Predsednik Narodne skupštine Srbije dužan je da raspiše nove izbore u roku od mesec dana, a moraju da budu održani u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari