Zoran Vuleticfoto FoNet Milica Vuckovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom stilu ignorisanja svih koje ne poštuje, odlučio da kao privatno lice pređe srpsko-hrvatsku granicu i ode u Jasenovac, navodi se u opširnoj pisanoj izjavi Zorana Vuletića, predsednika Građanskog demokratskog foruma, u kojoj se upozorava na jačanje nacionalističke i revanšističke politike u regionu.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom stilu ignorisanja svih koje ne poštuje, odlučio da kao privatno lice pređe srpsko-hrvatsku granicu i ode u Jasenovac.

Za nekoga ko je već godinama predsednik države i ko je, uz to pravnik, ne može se pretpostaviti da nije obavešten da predsednici država ne mogu tek tako da prelaze granice, da je njihovo kretanje i kada je privatno, određeno protokolima i konvencijama koje stotinama godina važe u civilizovanom svetu.

Uostalom, Vučić nije nameravao da ode na odmor negde na hrvatsko primorje ili u posetu rođacima.

Negova namera bila je očigledna provokacija kojom Vučić svoje lično sećanje i traumu svoje porodice stavlja ispered državnih interesa i tako potrebnih drobrosusedskih odnosa.

Nije novost da je Jasenovac, koji jeste strašno stratište nevinih žrtava u Drugom svetskom ratu, permanentna frustracija Aleksnadra Vučića.

Međutim, da li je on jedini koji ima teška sećanja na stradanja članova svoje porodice i kako bi trebalo da izgleda naša stavarnost, ako bi se u sadašnjem ponašanju svi rukovodili onim što su njihovi nabliži doživeli od Nemaca, ustaša, četnika, balista i drugih narodnih neprijatelja.

Pripremljenu provokaciju odmah dokazuje jedan od najistaknutijih predsednikovih apologeta ministar policije Aleksandar Vulin koji najavljuje da će svi funkcioneri Hrvatske, svi nosioci službenih i diplomatskih pasoša, biti stavljeni pod poseban režim kontrole.

Zbog Vučićeve primitivne provokacije kojom podstiče mržnju kao nekada u Glini, svi funkcioneri Hrvatske pod kontrolu.

To je shvatanje reciprociteta jednog Vulina, koji koristi priliku da vladu Andreja Plenkovića nazove ustaškom i da konstatuje kako su ustaše članice Evropske unije.

Time u potpunosti dokazuje da je državnom vrhu Srbje bio potreban još jedan iskonstruisani incident da bi se izlila konstantna doza mržnje i odgurnuli u stranu ostali problemi Srbije.

Tragikomično je da Vulin kaže da će će tako biti „dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH“ i u svom nacionalističkom slepilu ne primećuje da, kada bi danas neko, ko ne zna istoriju Srbije i Jugoslavije došao u Srbiju, ne bi moga o da veruje da smo mi učestvovali u borbi protiv fašizma.

Drugi deo Vulinove konstatacije, da će tako biti dok je on ministar policije, trebalo bi da znači da on što pre treba da prestane da obavlja tu funkciju.

Građanski demokratski forum upozorava da jačanje nacionalističke, agresivne, revanšističke i revizionističke retorike i politike, može samo da pogorša odnose u regionu, što se događalo i do sada, posebno u drugoj polovini osamdesetih i tokom devedesetih.

Ko takvu politiku sprovodi i ko je podržava ne radi za dobro ni jednog, pa ni svog naroda. Moramo se zapitati da li je jasno glasačima Vučića, bilo ih je preko dva miliona nedavno, za šta su glasali? Da li je ovo politika u kojoj vide perspektivu za svoju decu?“, navodi Zoran Vuletić u pisanoj izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari