Zoran Živković: To što je Slobodan Milošević umro dan uoči godišnjice atentata na Zorana Đinđića, nazvao bih Božijom pravdom 1Foto: Stanislav Milojković - EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Prošlo je dvadeset godina od ubistva najvećeg reformatora srpske istorije. Od kada Srbi kao narod postoje i imaju svoju državu, svako ko ima dobru nameru i minimum pristojnosti i racionalnosti, to shvata – kaže za Danas Zoran Živković, predsednik Vlade Srbije nakon što je 2003. godine streljan Zoran Đinđić.

Da je Đinđić živ, dodaje, Srbija bi danas bila država Evropske unije, koja ne bi bila na dnu, nego na sredini – po razvoju bilo privrednih aktivnosti, slobode medija, vladavine prava, ljudskih sloboda i svega onoga što bi trebalo da obeležava jedan pristojan život u Srbiji, 21. veka.

– Gubitak je ogroman i nenadoknadiv, ali je strašno što je veliki broj ljudi, očigledno nezasluženo, počašćeni time što su bili bar u nekom najdaljem nivou deo te petooktobarske ekipe, vrlo brzo izdao deje Zorana Đinđića – kaže sagovornik Danasa.

Zoran Živković: To što je Slobodan Milošević umro dan uoči godišnjice atentata na Zorana Đinđića, nazvao bih Božijom pravdom 2
foto FoNet Marija Đoković

Zoran je ubijen po nalogu, inspiraciji i naređenju klana Slobodana Miloševića

Što se tiče te situacije da je Slobodan Milošević umro dan pre godišnjice ubistva Đinđića, kaže Živković,“ to bi u kontekstu crnog humora mogla da se okarakteriše kao – Božija pravda.

– I trebalo je to da mu se desi. Naravno, ničija smrt me ne raduje pa ni njegova, ali očigledno je da to nije slučajna koincidencija. Ponavljam više od deceniju i po, iako ne mogu to da dokažem na sudu, jer nemam materijalne dokaze ili priznanje izvršioca…, ali, po logičnom razmišljanju –  Zoran je ubijen po nalogu, inspiraciji i naređenju klana Slobodana Miloševića – ističe Živković.

I to nije samo njegova porodica, napominje, već cela ekipa kriminalaca, koji su uništavali Srbiju zbog svoje lične i materijalne koristi.

 Miloševiću niko na grob neće otići…

– Sada smo u 2023. godini. Niko se ne seća Slobodana Miloševića, a možda dva odsto u populaciji zna kad je on umro… Ovih dana niko neće otići na njegov grob u Požarevcu, a sa druge strane, već desetak dana prisustvujemo sećanju na čoveka kojeg treba da se sećamo, a to je Zoran Đinđić – kaže Živković.

Prema njegovim rečima, ubice Zorana Đinđića imaju svoje naslednike u vrhu vlasti Srbije poslednjih deset godina.

Zoran Živković: To što je Slobodan Milošević umro dan uoči godišnjice atentata na Zorana Đinđića, nazvao bih Božijom pravdom 3
foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/EV)

– To su ljudi koji su išli da kupe burek Slobodanu Miloševiću ili nose gajbe piva Vojislavu Šešelju. Pritom, ekipa koja je nasledila vlast u Srbiji nakon 2004. godine, kada je završen mandat vlade Zorana Đinđića, koju sam ja vodio poslednjih godinu dana, počeli su, bez obzira što su nosili iste dresove kao Đinđić i ja, da vode jednu potpuno drugačiju politiku. Politiku koja nije bila spremna ni po intelektualnom kapacitetu, ni po hrabrosti da nastavi ono što je Zoran započeo. Imali smo usporavanje reformi, političku prostituciju sa ove ili one strane. To je dovelo do toga da 2012. godine te sluge, konobarice i čistatice muške Miloševića i Šešelja preuzmu vlast. Ono što oni rade poslednjih deset godina na vlasti u Srbiji je jedna veseljenska kriminalizacija društva, krađa, prevara i primitivizam sa daljim zaduživanjem Srbije. Sa standardima jedne močvare ili javne kuće a ne jedne ozbiljne države – zaključuje Zoran Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari