Zorana Mihajlović: Govor mržnje postao je dominantan u našem društvu 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ)

Država jeste napravila zakone i obezbedila sve što je potrebno za njihovo sprovođenje, ali čini se da to ipak nije dovoljno. Jer ni jedno ministarstvo, ni jedna institucija ne mogu same da zaustave nasilje nad ženama. Potrebna je široka društvena akcija svakog od nas, kako se više ne bi ponovio zločin, poput onog u Pirotu kada je muškarac, nasred ulice i usred bela dana iz pištolja ubio bivšu emotivnu partnerku“, kaže za Danas Zorana Mihajlović, bivša predsednica koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i bivša potpredsednica Vlade Srbije.

 

Prema njenim rečima, široka društvena akcija trebalo bi da obuhvati čitav lanac od škole, kuće, posla, do ulice.

„Gde god čujemo, saznamo i vidimo nasilje nad ženama, devojčicama i decom to treba prijaviti, a ne da okrećemo glavu. Osim toga, žene je potrebno osnaživati i edukovati mnogo više, a mediji su tu jako važni. Oni su stub -partner u ovoj borbi. Oni treba da govore i pišu, edukuju i da se bave preventivom, a ne da izveštavaju senzacionalistički“, napominje Mihajlović.

 

Dodaje i da je definitivno problem u našem drištvu stalni rast agresije i nasilničkog ponašanja od škola, utakmica, do javnog i društvenog života.

“ Danas je nasilnički govor, govor mržnje, nešto što se prepoznaje kao dominantno u javnosti. Pa pogledajte naslovne strane, političare u Skupštini Srbije koji se tuku, do javno izgovorenih reči. Sve to treba da zabrine“, navodi sagovornica Danasa i pojašnjava da su nadležni organi u Pirotu preduzeli gotovo sve, da je muškarac imao zabranu prilaska bivšoj emotovnoj partnerki, ali da joj je on, uprkos zabrani, i dalje prilazio.

Kako navodi ubistvu su prethodili i sudski procesi. Iz suda u Pirotu kažu da je M.M. prošle godine potpisao sporazum o priznanju krivice i da je zbog krivičnog dela proganjanja trebalo da plati 100.000 dinara.“ Tužilaštvo je za njega tražilo i pritvor, ali je sud to dva puta odbio“, objašnjava Mihajlovićeva za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari