Zukorlić: Manjinske stranke nemaju pristup RTS-u 1Muamer Zukorlić Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Poslanik poslaničke grupe Stranka pravde i pomirenja SPP – Ujedinjena seljačka stranka USS Muamer Zukorlić izjavio je danas da nadležni u Radio televiziji Srbije (RTS) nekoliko parlamentarnih stranaka uopšte ne pozivaju u emisije, kao i da manjinske stranke nemaju pristup RTS ili ga imaju selektivno, što je nedopustivo.

Zukorlić je, na sednici Skupštine Srbije, podsetio da je pre 20 godina javno pozivao da se ne plaća pretplata RTS i da je „na ivici da to ponovo uradi ukoliko ovako nastave“.

Zukorlić je rekao da je to nezakonito ponašanje RTS i da oni ne mogu da budu zakonito finansirani, a da se nezakonito ponašaju.

„Ovo je poslednje upozorenje, ali zasigurno ukoliko ovako nastave ne samo pitanje finansiranja, mi ćemo upotrebiti i druga pravna, pravosudna sredstva da se toj oligarhiji stane na kraj.To je jedna medijska oligarhija koja ima odnose sa državom, odnosno sa društvom samo da uzme pare, a posle toga nikakva odgovornost, nikakva zakonitost, a da ne govorim o etičkim i novinarskim kodeksima“, rekao je Zukorlić povodom jučerašnje emisije RTS „Reč na reč“.

On je rekao da poslanici ne mogu da dopuste da se RTS kao javni servis proglašava „panda medvedom“, nekom zaštićenom vrstom koja može da radi šta hoće.

„Smisao javnog servisa je da bude, kako mu je imenom definisano, servis građana, da služi građanima.Ne mogu oni da budu neka inkvizicijska kategorija koja određuje koje stranke su poželjne na tom servisu, a koje su nepoželjne“, rekao je Zukorlić.

On je rekao da je RTS odredio koje su stranke validne da zastupaju narod i da nadležne u RTS ne zanima da li su te stranke parlamantarne ili nisu. Zukorlić je rekao da nekoliko parlamentarnih stranaka uopšte ne pozivaju u emisije, jer su očito nepoželjne i nepodobne, kao i da su „slučajno ili ne “potpuno isključene manjinske stranke.

„Manjinske stranke koje u parlamentu predstavljaju prema zadnjem popisu oko trećine građana Srbije nemaju pristup RTS ili ga imaju selektivno, a u ovoj emisiji sasvim su drsko i bezobrazno isključene“, rekao je Zukorlić.

On je ocenio da je to nedopustivo i da ne može da se dopusti da „se gospoda u rukovodstvu i uređivačkoj politici RTS tako ponašaju i da ekskluzivno odlučuju ko je podoban, a ko je nepodoban“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari